Madridul între treabă și relaxare. Raport informal de activitate.
”Lumea e o carte. Cei care nu călătoresc citesc doar o pagină din ea”. Acesta a fost motto-ul de pe prima pagină a jurnalului de călătorie pe care fiecare participantă la primele 2 vizite transnaționale din Spania a fost rugată să îl completeze. Cu sprijinul proiectului FEMIN două serii de câte 20 de femei (provenite din regiunile Olt și București și apoi din Constanța, Gorj și Tecuci) au luat parte la această experiență profesională și personală care a semănat cu lectura unor pagini importante pentru viață.
Împreună cu partenerul din Spania (Consejo General de Enfermeria) OAMGMAMR a oferit un program dens, variat și bine structurat în jurul tematicii egalității de gen. Astfel paticipantele au avut oca
zia: (i) să se familiarizeze cu sistemul de sănătate spaniol din perspectiva politicilor publice realizate cu scopul de a asigura egalitate de șanse între bărbați și femei și, în mod particular, din perspectiva politicilor de reconcilierea între viața de familie cu cariera; (ii) să afle detalii despre modul în care este abordată tema hărțuirii la locul de muncă și în particular a hărțuirii sexuale; (iii) să viziteze Spitalul Universitar din Torrejón din Madrid ocazie cu care să fie și informate despre abordarea la nivel sindical a problemelor de egalitate de șanse; (iv) să discute cu reprezentanții unui ONG important din Spania –Fundația ATENEA despre o serie de activități la nivel nonguvernamental legate de promovarea egalității de gen.
Profesional vorbind participantele au avut multe de aflat: cum poate fi reglementată problematica egalității de șanse într-un sistem de sănătate cotat foarte bine la nivel european dar care pe de altă parte are și el problemele lui; care sunt o serie de instrumente normative implementate în Spania în domeniul prevenirii și sancționării hărțuirii la locul de muncă/hărțuirii sexuale; cum sprijină sectorul nonguvernamental politicile de egalitate de șanse ale statului spaniol; cum este organizat efectiv un spital din Spania și cum se implică sindicatul în abordarea politicilor de echilibru carieră-familie.
Dar vizitele au constituit și o importantă experiență pe plan personal. Pentru unele participante a fost primul zbor cu avionul, prima ieșire din țară. Pentru altele a fost prima luare de contact cu un spital așa bine pus la punct. Pentru altele don contra a fost ocazia de a realiza că nu sunt diferențe majore ca dotări ci mai ales ca mentalitate și cultură organizațională. Dincolo de asta vizitarea unui muzeu de anvergura muzeului de artă Prado, plimbarea prin centrul Madridului sau prin enormul parc cu miros de levănțică din spatele hotelului au constituit de asemenea experiențe de viață importante.
Comparația între Spania și România-la nivel de sistem de sănătate (dotări, echipamente, organizare/cultură organizațională, cadrul normativ legat de egalitatea de gen, etc.) dar și la nivel de viață cotidiană (de exemplu prezența (ne) firească a persoanelor de vârsta a treia sau a celor cu handicap pe străzile și în cafenelele orașului!) au fost deopotrivă câștiguri personale și profesionale oferite de aceste schimburi de experiență.
Această componentă a proiectului FEMIN este un succes. Dovadă stau și evaluările foarte bune ale participantelor. Majoritatea au declarat că asemenea vizite ar trebuie să fi mai lungi și mai frecvente, că au aflat multe lucruri interesante, că sunt mai bogate spiritual, că își dau seama că trebuie să aibă mai multă inițiativă și mai multă încredere în ele. O singură ”nemulțumire” a fost des invocată în jurnalele de călătorie: dorul de famile și mai ales de copii, faptul că ar fi vrut să fie și cei dragi alături de ele. Cu alte cuvinte….altruismul femeilor s-a simțit și de astă dată. Un altruism care ar putea fi mult mai bine fructificat de sistemul de sănătate românesc !
Articol realizat de Laura Grűnberg, expert egalitate de sanse