Comunicarea este tot un act medical
– Concluzii rezultate din focus-grupul din regiunea București-Ilfov –
În perioada 13-15 decembrie a avut loc la Bucureşti ultimul focus-grup din cadrul proiectului POLMED. S-a încheiat astfel seria de dezbateri moderate organizate în toate regiunile de dezvoltarea ale ţării, dezbateri destinate realizării unei analize calitative a orientărilor și opțiunilor cu privire la valorile profesionale ale asistenților și moașelor din România.
Am avut la Bucureşti, ca şi în celelalte regiuni din ţară, un grup de asistente, asistenţi medicali şi moaşe provenite din spitale şi specializări diferite, cu vârste şi vechime în activitate diferite. Pe lângă o serie de subiecte recurente, identificate şi cu ocazia celorlalte focus-grupuri, la Bucureşti tema comunicării şi colaborării a fost una transversală ce s-a regăsit explicit sau implicit în majoritatea dezbaterilor.
Comunicarea a fost tema omniprezentă în cadrul acestui focus-grup. Fie că s-a discutat despre importanţa colaborării din perspectiva unui sistem de sănătate care doreşte să treacă de la paradigma îngrijirii medicale centrate pe boală la paradigma unei îngrijiri medicale centrată pe pacient; despre relaţia deficitară asistent-medic (cu precădere medicii mai în vârstă); despre nevoia unor acorduri între specialităţi în vederea efectuării unor stagii în alte secţii, problema comunicării (de fapt a comunicării deficitare), a fost mereu prezentă. Cu atât mai mult ea s-a făcut simţită în cadrul discuţiilor despre valorile profesionale fundamentale ale profesiei, discuţii conturate în jurul analizei “Codului de etică şi deontologie al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical din România”. Mai concret participanţii au subliniat în diverse momente ale dialogului:
O concluzie generală a fost aceea că este utopic să aştepţi comunicare atât timp cât asistenta medicală este “multifuncţională”-face de toate. Una din participante a pus în discuţie “metafora stolului de gâşte” ca fiind un model ideal de colaborare şi comunicare pentru asistenţii medicali. Aceste păsări zboară în mare ordine şi disciplină, având mereu un lider de stol care însă se schimbă periodic. “Asta da colaborare. Nu ai echipă-nu ai valoare”, ne-a spus una dintre participante. Da, a intervenit altcineva “ Comunicarea este sau ar trebui considerată ca un act medical în sine!”. Iată concluzia dezbaterilor de la Bucureşti.
Laura Grűnberg
Expert politici publice