Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România devine membru al Fundației Europene pentru Siguranța Pacientului
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Testul dreptului la muncă în UE?

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Iulie 2012

Asistenții medicali care doresc să lucreze în UK vor trebui să aibă cunoștințe solide de limba engleză.

Guvernul a anunțat prin purtătorul de cuvânt al Departamentului Sănătății: “Guvernul este hotărât să stopeze accesul la muncă în sistemul național de sănătate al profesioniștilor străini, dacă aceștia nu își demonstrează competențele și abilitățile de limbă engleză.”

Declarația a fost făcută în contextul unei știri publicate de Sunday Express care menționa că, din 2007, aproape 9000 de asistenți medicali și medici din România au cerut permisiunea de a lucra în UK. Sunday Express menționa că, “în statele fostului bloc estic” salariile au scăzut cu 25%, iar “agențiile de recrutare forță de muncă lucrează peste program pentru a-i plasa pe nemulțumiții români în spitalele britanice”.

Agențiile de recrutare promit asistenților medicali români salarii de până la 2500 de lire.

Deși anunțul Guvernului UK nu menționează foarte clar modalitatea prin care vor fi verificate abilitățile lingvistice, este foarte posibilă impunerea unui test de limbă engleză, măsură care a fost anunțată oficial și de fostul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, anul acesta, în luna aprilie.

Impunerea, în acest moment, a unui test de limbă solicitanților unui loc de muncă din state ale UE ar excede spiritul actualei Directive 2005/36/CE, privind recunoaşterea calificărilor profesionale, deși există state în UE unde testul este obligatoriu. Directiva nu menţionează nimic despre obligativitatea examenului de cunoştinţe lingvistice pentru cetăţenii statelor UE care beneficiază de recunoaşterea calificărilor profesionale în alt stat UE. Art. 53 din Directiva 36 specifică doar că: Persoanele care beneficiază de recunoaşterea calificărilor profesionale trebuie să aibă cunoştinţele lingvistice necesare exercitării profesiei în statul membru gazdă.

Și organizația de reglementare a profesiei de asistent medical și moașă din UK, Consiliul asistenților medicali generaliști și al moașelor (NMC), susține ideea existenței unui examen de limbă engleză, nu doar pentru asistenții medicali români, ci pentru toți solicitanții din statele UE.

De altfel, majoritatea organizațiilor de reglementare în profesia de asistent medical din UE susțin necesitatea introducerii unui test de limbă pentru asistenții medicali și moașele care doresc să lucreze în țări din cadrul Uniunii Europene.

Comisia Europeană intenționează să modifice Directiva 36 în 2012 și a solicitat organizațiilor de reglementare în profesia de asistent medical, în prima etapă, să evalueze prevederile actualului document și modul de implementare și să prezinte un set de propuneri de modificare a Directivei, care privesc această profesie.

NMC a fost desemnat de Directoratul General Piață Internă și servicii să organizeze procesul de evaluare, la care participă și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. După completarea chestionarelor de evaluare și după primele două întâlniri la care au participat organizațiile de reglementare în profesia de asistent medical este evident că obligativitatea testului de limbă, în orice stat membru UE, va fi printre primele propuneri de modificare a Directivei 36.

 

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.