Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Starea Uniunii, discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, 16 septembrie 2020

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Septembrie 2020

În ultimele șase luni, cetățenii europeni au demonstrat cât de puternic este caracterul uman.  Am văzut această forță de caracter la asistenții medicali care s-au mutat în centrele de îngrijire și asistență pentru a avea grijă de bolnavi și de bătrâni. La medicii și asistentele care au devenit familia celor care își dădeau ultima suflare. La cei care au lucrat în prima linie, zi și noapte, săptămâni de-a rândul, asumându-și riscuri pentru ca noi ceilalți să nu trebuiască să ni le asumăm. Empatia, curajul și simțul datoriei de care dau dovadă sunt o sursă de inspirație pentru noi toți – și aș dori să-mi încep discursul adresându-le un omagiu tuturor acestor oameni. Poveștile lor ne spun, totodată, multe despre starea lumii în care trăim și despre starea Uniunii noastre. Din ele reies puterea umanității și sentimentul de doliu pe care societatea noastră le vor resimți mult timp de acum înainte. Tot ele ne arată și fragilitatea lumii în care trăim.

(fragment din Starea Uniunii, discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  în Parlamentul European, 16 septembrie 2020) 

Pe 16 septembrie 2020, în discursul său privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen, a prezentat în fața Parlamentului European viziunea Comisiei Europene pentru Uniunea Europeană: o Europă care iese mai puternică din pandemie și deschide calea către un viitor vital și a exprimat angajamentul Comisiei Europene pentru stimularea unei redresări durabile și transformative care va oferi Europei o platformă globală pentru leadership economic, ecologic și geopolitic. 

Prioritățile Comisiei Europene vor fi:

  • să protejeze sănătatea, viețile și sursele de venit ale cetățenilor, și în același timp, economia Europei;
  • să consolideze componentele Pactului verde european și să urmărească obiective mai ambițioase;
  • să fie motorul transformării digitale, vizând în special datele, tehnologia și infrastructura;
  • să se asigure că potențialul pieței unice este valorificat pe deplin;
  • să continue să promoveze unitatea de acțiune la nivel global, în condițiile în care întreaga lume așteaptă un vaccin sigur și accesibil împotriva COVID-19;
  • să fie mai asertivă în reacția la evenimentele din lume și să strângă relațiile cu vecinii apropiați ai UE și cu partenerii săi globali;
  • să regândească soluțiile la problema migrației; să urmărească atent respectarea statului de drept; să susțină o Uniune în care nu este loc pentru rasism și discriminare.
  • https://ec.europa.eu/info/strategy/strategic-planning/state-union-addresses/state-union-2020_ro

Discursul integral se regaseste aici:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/state_of_the_union_ro.pdf

Discursul în format video:

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a evidențiat nevoia de a învăța din lecțiile oferite de pandemia Covid 19, afirmând că Europa trebuie să construiască o Uniune Europeană a Sănătății mai puternică, cu un program EU4Health finanțat corespunzător, o Agenție Europeană pentru Medicamente (EMA) consolidată și un Centru European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) consolidat ).

De asemenea oficialul european a subliniat necesitatea consolidării pregătirii pentru criză și gestionarea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate.

Președintele Comisiei Europene a solicitat o dezbatere privind noile competențe pentru UE în domeniul sănătății, ca parte a viitoarei Conferințe privind viitorul Europei.

Ca al treilea pas, este mai clar ca niciodată că trebuie să discutăm problema competențelor în domeniul sănătății. Cred că este o temă nobilă și urgentă de abordat în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Și pentru că ne-am confruntat cu o criză globală, trebuie să desprindem învățăminte la nivel global. De aceea, împreună cu prim-ministrul Conte și cu președinția italiană a G20, voi convoca un summit mondial în domeniul sănătății care va avea loc anul viitor în Italia. Le vom arăta astfel cetățenilor europeni că Uniunea noastră este aici pentru a-i proteja pe toți a precizat oficialul European.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.