Proiect SOFT SKILLS | Selecția grupului țintă pentru seriile 9 și 10
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Participarea OAMGMAMR la Conferința Internațională a ICN

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 30 Iunie 2015

  „Să transformăm provocările globale în oportunități pentru profesia noastră și pentru oamenii pe care îi îngrijim” 

(Judith Shamian, președinte ICN)

 

În perioada 19-23 Iunie 2015, la Seul, s-a derulat Conferința Internațională a Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN),  cu tema Cetățean global, Asistență medicală globală, care a avut următoarele obiective:

1. Promovarea și îmbunătățirea acoperirii și calității serviciilor de sănătate;

2. Demonstrarea contribuției profesiei de asistent medical la starea de sănătate a indivizilor, familiilor și comunităților;

3. Oferirea de oportunități pentru un schimb aprofundat de experiențe și expertiză  în cadrul și în afara comunității internaționale de asistență medicală.

Au participat peste 7.000 de lideri și practicieni ai profesiei de asistent medical din întreaga lume, care au putut explora importanța înțelegerii interculturale și a cooperării globale  în profesia de asistent medical. Conferința a oferit oportunități pentru asistenții medicali de a-și clădi relații și de a disemina cunoștințele și lidership pe specialități, culturi și țări.

Principalele teme ale sesiunilor au fost centrate pe rolul critic pe care asistenții medicali îl joacă în punerea în aplicare a politicilor-cheie de sănătate globale, cum ar fi acoperirea universală de sănătate și agenda post ODM (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului), precum și în adresarea celor mai urgente probleme ale sănătății, cum ar fi bolile transmisibile și netransmisibile, dezastrele și schimbările climatice, îmbătrânirea populației, sănătatea mintală și medicamentele contrafăcute.

Evenimentul a fost onorat de prezența unor distinse personalități, respectiv, doamna Park Geun, președintele Republicii Coreea, doamna Judith Shamian, președintele ICN, doamna Margaret Chan, director general al OMS și doamna Sheila Tlou, care au susținut prezentări în cadrul diferitelor ceremonii, sesiuni plenare sau sesiuni științifice ale conferinței, subliniind rolul fundamental al asistenților medicali în  modelarea și furnizarea îngrijirilor de sănătate.

Participarea delegației Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Romania, condusă de domnul președinte Mircea Timofte, reprezintă o contribuție la întărirea rolului asistentului medical și la dezvoltarea profesiei  prin participarea activă la lucrările CNR, dar și, în egală măsură, oportunitatea de a capta cele mai importante tendințe privind viitorul profesiei și direcții de acțiune necesare  pentru ca fiecare membru al organizației să își poata exercita profesia cu maximă eficiență și satisfacție profesională.

Data și locația

Conferința s-a derulat în perioada 19-23 iunie 2015, la Centrul de evenimente și expoziții COEX (COnvention centers and EXhibition halls).

Tema Conferinței

Tema stabilită pentru ediția din acest an a conferinței a fost Cetățean global, Asistență medicală globală.

Doamna Judith Shamian, Președinte al ICN, explică: „Această temă susține crezul ICN privind contribuția asistenților medicali la sănătatea populației, care este mai mare dacă este abordată dintr-o perspectivă globală. Dacă acționăm în acest fel, vom fi mereu stimulați prin idei noi,  experiențe noi, cunoștințe noi, oameni noi. Asta ne îmbogățește și ne ajută să fim din ce în ce mai buni în munca noastră – îngrijiri pentru pacienți, educație, reglementări, cercetare sau management. De asemenea ne pregătește pentru a fi mai buni în misiunea noastră de creștere a calității serviciilor de sănătate pentru pacienți, de îmbunătățire a condițiilor de muncă și în egală măsură de contribuție la o mai bună educație profesională atât pentru generația actuală de asistenți medicali, cât și pentru cea viitoare”.

Obiectivele

Principalele obiective ale evenimentului au fost următoarele:

  1.  Promovarea și îmbunătățirea acoperirii și calității serviciilor de sănătate;
  2. Demonstrarea contribuției profesiei de asistent medical la starea de sănătate a indivizilor, familiilor și comunităților;
  3. Oferirea de oportunități pentru un schimb aprofundat de experiențe și expertiză  în cadrul și în afara comunității internaționale de asistență medicală.

Aspecte privind derularea conferinței

Importanța evenimentului INC a fost subliniată prin prezența, la ceremonia de deschidere, a Excelenței Sale doamna Park Geun, președintele Republicii Coreea, și a domnului Moon Hyungpyo, Ministru al Sănătății și Bunăstării. La festivitate au participat peste 13.000 asistenți medicali din întreaga lume.

Alte distinse personalități, respectiv doamna Judith Shamian, președintele ICN, doamna Margaret Chan, director general al OMS, doamna Oksoo Kim, președinte a Asociației asistenților medicali din Coreea și Dr.Sheila Tlou, asistent medical,  Director al programului pentru SIDA al Agenției Națiunilor Unite, au susținut prezentări în cadrul diferitelor ceremonii, sesiunilor plenare sau diferitelor sesiuni științifice ale conferinței, subliniind rolul fundamental al asistenților medicali în  modelarea și furnizarea îngrijirilor de sănătate.

Pe durata celor trei zile, evenimentul a inclus 116 sesiuni de prezentări simultane, 7 ateliere, 41 simpozioane, 11 întâlniri ale rețelelor ICN și expunerea a 424 postere.

Prezentările au fost susținute de personalități prestigioase din domeniul profesional al asistenței medicale, între care:

  • Dr. Poonam Khetrapal Singh, Director al OMS pentru regiunea Asia de Sud Est;
  • Dr Jim Campbell, Director executiv al Alianței Forța globală de muncă în sănătate, alianță din cadrul OMS;
  • Dr.Sheila Tlou, sistent medical,  Director al programului pentru SIDA al Agenției Națiunilor Unite;
  • Dr.Agnes Soucat, Lider al sectorului Soluții globale pentru furnizarea serviciilor de sănătate, în cadrul Băncii Mondiale;
  • Dr.Heimar de Fatima Marin, asistent medical și profesor la Universitatea Federală din  Saõ Paulo, Brazilia.

Agenda

Principalele teme incluse în agenda conferinței au fost:

Ziua 1

Cetățean global, Asistență medicală globală: reconfigurarea serviciilor de îngrijiri în raport cu nevoile viitoare de sănătate ale cetățenilor;

  • Fără sănătate mintală nu se poate vorbi de sănătatea unei persoane;
  • Explorarea de tendințe globale în educație;
  • Rețeaua Telenursing;
  • Rețeaua HIV/SIDA: Asistenții medicali în fruntea luptei;
  • Contribuția globală a asistenților medicali la strategia Post 2015 Stop TBC;
  • eSănătate globală pentru cetățeni și asistenți medicali;
  •  altele.

Ziua 2

  • Rolul asistenților medicali în agenda post ODM (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului);
  •  Rețeaua de Cercetare;
  • Asistenții medicali în zonele afectate de dezastre cauzate de schimbările climaterice;
  • Imaginea asistenților medicali astăzi: ce ar spune Florence Nightingale?
  • Bolile infecțioase: lupta nu încetează;
  • Rețeaua Studenților la asistență medicală;
  • altele.

Ziua 3

  • Asistenții medicali, uniți în eforturile de îmbunătățire a cadrului migrației profesionale, a statutului socio-economic  și a condițiilor de muncă;
  • O atenție sporită pentru siguranța pacientului și privind medicamentele contrafăcute;
  • Asigurarea protecției drepturilor omului și a eticii profesionale;
  • Acoperirea universală de sănătate – poate întreaga lume să și-o permită?
  • altele

Prin temele prezentate în cadrul sesiunilor a fost creat un cadru complex pentru a explora importanța înțelegerii interculturale și a cooperării globale în profesia de asistent medical. Totodată, conferința a oferit oportunități pentru asistenții medicali de a-și clădi relații și de a disemina cunoștințele și lidership pe specialități, culturi și țări.

 

Concluzii

Ca eveniment profesional-științific, conferința a avut în prim-plan rolul asistentului medical în punerea în aplicare a politicilor-cheie de sănătate globale, cum ar fi acoperirea universală de sănătate și agenda post ODM (Obiectivele de Dezvoltare ala Mileniului), precum și în adresarea celor mai urgente probleme ale sănătății, cum ar fi bolile transmisibile și netransmisibile, dezastrele și schimbările climatice, îmbătrânirea populației, sănătatea mintală și medicamentele contrafăcute.

Doamna Judith Shamian, președinte al ICN, a exprimat convingerea că pentru fiecare participant evenimentul a oferit un plus de cunoștințe și abilități, o mai mare înțelegere a contextului global de exercitare a profesiei, conștientizarea importanței înțelegerii interdependențelor globale în domeniul sănătății, precum și „dezvoltarea continuă a unui simț al responsabilității sociale care ne va ajuta să progresăm global și local și să transformăm provocările globale în oportunități pentru profesia noastră și pentru oamenii pe care îi îngrijim”.

Participarea delegației Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Romania, condusă de domnul președinte Mircea Timofte, reprezintă o contribuție la întărirea rolului asistentului medical și la dezvoltarea profesiei  prin participarea activă la lucrările CNR, dar și, în egală măsură, oportunitatea de a capta cele mai importante tendințe privind viitorul profesiei și direcții de acțiune necesare pentru ca fiecare membru al organizației să își poata exercita profesia cu maximă eficiență și satisfacție profesională.

OAMGMAMR

 

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.