Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Rezultatele Conferinţei Naționale “Drepturile pacienţilor – între teorie şi practică”, 21 aprilie 2015

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 22 Aprilie 2015

În data de 21 aprilie 2015 la Palatul Parlamentului a avut loc Conferinţa Națională  “Drepturile pacienţilor – între teorie şi practică”, organizată la iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, în parteneriat cu Fundația World Vision România și Baxter, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor  Pacientilor şi Zilei Mondiale a Hemofiliei.

Scopul evenimentului a fost abordarea unor teme actuale privind respectarea drepturile pacienţilor în România şi identificarea de  soluţii şi direcţii prioritare pentru îmbunătățirea accesării  serviciilor medicale şi respectării legislaţiei actuale naţionale şi internaţionale privind drepturile pacienţilor.

_DSC0443_resize

Obiectivele prioritare ale conferinței au fost:

  •  Formularea propunerilor privind  modificările legislative referitoare la Legea drepturilor pacienților  46/2003.
  • Promovarea drepturilor și obligațiilor pacienților în accesarea serviciilor medicale garantate prin lege precum și dreptul la egalitate de sansã între pacienții din mediul urban si rural.
  •  Îmbunãtãțirea cadrului legislativ privind accesarea serviciilor medicale de calitate preventive, curative și de reabilitare pentru pacienții din mediul rural, în special copii și gravide, și acoperirea deficitului acut de medici de familie și specialiști cu pregatire pediatrică și de centre dotate adecvat pentru servicii medicale.
  • Susținerea elaborării urgente a normelor de aplicare a Strategiei naționale pentru sănătate a mamei și copilului și a Strategiei privind sănătatea mintală a copilului, și susținerea medicinii școlare în consolidarea componentei de prevenție, puericultură și educație a copiilor și tinerilor din România.

Prima ediție a fost deci concepută ca o radiografie a legislației actuale românești privind drepturile și obligațiile pacienților în context european, a pus în discuție disfuncționalitățile privind respectarea în practică a acestor drepturi și a exemplificat inegalitățile de șansă și dificultatea accesării serviciilor medicale pentru categoriile vulnerabile, în special pacienții copii din mediul rural. Totodată, cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei a fost abordată și problematica hemofiliei, cu implicații la  nivel medical, dar mai ales social.

Evenimentul  a beneficiat de prezența a peste 80 de personalități de marcă, politicieni, autorităţi, reprezentanți ONG, lideri ai societăţilor profesionale şi de pacienţi, reprezentanţi ai firmelor farmaceutice, reprezentanți ai unor ambasade,  reprezentanți ai unor ONG-uri implicate în asistența și protecția drepturilor pacienților, reprezentanţi mass-media.

Au luat cuvântul Rozalya Biro, președinte Comisia pentru Drepturile Omului, Minoritati și Culte din Senat, dr. Vasile Ciurchea – preşedintele CNAS, dr. Sorin Luca – directorul Direcţiei de asistenţă medicală a Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Daniel Coriu – Institutul Clinic Fundeni, Sandra Alexiu – vicepreşedintele SNMF, Daniela Buzducea – director executiv World Vision, Dr.  Cornelia Paraschiv- manager proiecte sănătate World Vision România, Angela Mesaros – preşedintele FADR, Nicolae Oniga – preşedintele ANH, Irina Moroianu Zlătescu – preşedintele IRDO şi alţii.

Au fost formulate, prin intervenția participanților, noi propuneri menite să asigure implementarea actelor normative în vigoare, crearea mecanismelor unui control mai eficient al abuzurilor și inechităților din sistemul de sănătate.

De asemenea, a fost adus în atenție un document important, Declarația Comună care să rezolve comunicarea între instituții și demararea unui proces de revizuire și actualizare a legislației actuale privind drepturile pacienților.

În încheiere s-a punctat faptul că acesta este primul eveniment dintr-o serie de dezbaterri, întâlniri de lucru, mese rotunde și acțiuni de influențare a legislației pentru asigurarea fără excepții a dreptului oricărui pacient la sănătate.

Urmează să fie finalizat Raportul dezbaterii, care va fi transmis Biroului Permanent al Senatului, Camerei deputaților,  altor autorități, și va fi propus pe agenda de zi a guvernului, pentru a fi dezbătut.

Resurse atașate acestei informări:

Comunicatul de presa al Senatului în link pe site-ul Senatului: http://www.senat.ro/StiriSenatDetaliu.aspx?ID=ABCC7840-BA0A-4D1E-826A-CD5FDB05BE04

Documentul Fundamentare privind tema evenimentului

Agenda evenimentului

Prezentare Dr. Adriana Diaconu Prezentare Dr Adriana Diaconu

Prezentare Prof.Dr. Daniel Coriu Prezentare Prof Dr Daniel Coriu

Infografice Situația mamei în mediul rural  Situatia mamei in mediul rural și Starea de sănătate a copilului în mediul rural Starea de sanatate a copilului in mediul rural

Scrisoarea lui Alex către liderii lumii, parte din documentul distribuit în mape, Raportul SCRIEM PENTRU DREPTURI al copiilor membri în cadrul Consiliului Consultativ al copiilor din proiectele World Vision România Scrisoare Alex

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.