Asistenţii medicali generalişti care au început şcoala postliceală sanitară după 1 ianuarie 2007 vor putea solicita locuri de muncă în statele UE în aceleaşi condiţii ca şi colegii care au studii superioare. Diplomele care vor avea trecut ca titlu de calificare asistent medical generalist cu studii post-liceale sunt conforme şi vor fi recunoscute prin sistemul automat de recunoaştere.
Drept urmare, profesioniştii care vor solicita de la Ministerul Sănătăţii documentul de recunoaştere a calificării profesionale vor primi un certificat de conformitate, care în momentul de faţă se eliberează doar asistenţilor medicali absolvenţi de studii superioare, în timp ce asistenţii medicali cu şcoli postliceale primesc o recomandare.
Diplomele asistenţilor medicali cu studii post-liceale care au finalizat şcoala până în 2009 nu sunt recunoscute prin sistemul automat, de aceea statele membre UE în care doresc să îşi găsească un loc de muncă au dreptul de a solicita măsuri compensatorii, de exemplu susţinerea unui examen sau un stagiu practic.
Asistenţilor medicali cu şcoală postliceală, începând cu absolvenţii din 2010 nu li se vor mai impune măsuri compensatorii.
Introducerea titlului de asistent medical generalist cu studii post-liceale în lista titlurilor privind calificările profesionale a avut loc la finalul anului trecut după ce România, dar şi alte state au notificat Comisia Europeană, cerând adăugarea unor noi titluri în lista celor recunoscute prin sistemul automat.