Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Raportul celei de-a 8-a întâniri a Triadei OMS-ICN-ICM

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 07 Iulie 2020

16-19 iunie (format videoconferință)

Cea de-a 8-a întâlnire a reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ai Confederației Internaționale a Moașelor (ICM) și ai Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), reuniți în formatul cunoscut sub numele de Triada OMS-ICN-ICM, s-a desfășurat în perioada 16-19 iunie 2020 în format virtual.

La întâlniri au participat asistenți șefi și moașe șefe, lideri și reprezentanți ai asociațiilor naționale ai asistenților medicali și ai asociațiilor de moașe din mai mult de 145 de țări, reprezentanți de nivel înalt și experți ai organizațiilor internaționale și partenerii cheie, incluzând Centre de colaborare OMS pentru asistenți medicali și moașe, autorități de reglementare și reprezentanți ai Campaniei Nursing Now.

În acest an, reuniunea Triadei a avut loc în contextul special al Anului Internațional al Asistentului medical și Moașei dar și al pandemiei COVID-19. Discuțiile s-au concentrat pe modul în care moașele și asistentele pot fi protejate, leadershipul lor susținut și contribuțiile lor la răspunsul în situații de urgență, la acoperirea medicală universală și la un nivel de sănătate și bunăstare ridicat sunt maximizate acum și în viitor.

De asemenea, dezbaterile au vizat identificarea direcțiilor strategice pentru consolidarea profesiilor în contextul COVID-19, valorificând rezultatele primului Raport global al profesiei de asistent medical 2020, precum și pentru următoarea perioadă strategică.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată provocărilor curente resimțite de asistenții medicali și moașele aflați în primă linie în contextul pandemiei COVID-19.

Reuniunea a fost prezidată de Elizabeth Iro, asistent șef al OMS. Invitații de nivel înalt la deschiderea sesiunilor au fost directorul general al OMS, dr, Tedros Adhanom Ghebreyesus și ASR Prințesa Muna al-Hussein, patronul OMS pentru asistenții medicali și moașele din regiunea EMRO.

Cei peste 1200 de participanți înregistrați au vizionat un videoclip special de bun venit de la Comitetul Director al Anului Asistenței și Moașelor (#YONM # Nurses2020) cu mesaje aparținând Directorului General al OMS, Dr. Tedros; președintelui ICN, dna Annette Kennedy; președintelui ICM, dna Franka Cadée, directorului regional Julietta Onabanjo, Africa de Est și de Sud, UNFPA;  Lordului Nigel Crisp și profesorului Sheila Tlou, co-președinți ai Nursing Now.

Prințesa Muna al-Hussein, invitat special în sesiunea plenară virtuală, a menționat în discursul său că „pandemia a evidențiat eforturile neobosite ale asistenților medicali și moașelor, care și-au pus în pericol sănătatea lor și a familiilor lor pentru îngrijirea tuturor”. ASR a adus un omagiu și a amintit de toți angajații din sănătate care și-au dat viața în timpul acestei pandemii.

„Este important să ne amintim că ocuparea forței de muncă în sectorul sănătății este o investiție care nu costă”, a spus aceasta, completând că „niciodată nu a fost mai adevărat decât azi. În prezent, angajații din domeniul sănătății protejează economiile de colaps.” Prințesa Muna a cerut tuturor guvernelelor să acorde prioritate investițiilor și îmbunătățirii abilităților asistenților medicali și moașelor. „Ați fost și întotdeauna veți fi eroii mei”, a concluzionat ASR.

Discursul ASR a fost urmat de alocuțiunea directoruului general dr. Tedros: „Pandemia COVID-19 a pus în centrul atenției asistenții și moașele și rolul critic pe care îl joacă … Aș dori să mă alătur Alteței Sale Regale pentru a exprima cât de mândru sunt de toți asistenții și moasele care îsi dau sau își riscă viața pentru a-i salva pe ceilalti. Suntem mândri de voi.” Dr. Tedros a reamintit în discursul său guvernelor că „investesc în asistentele și moașele lor, ceea ce înseamnă locuri de muncă, educație și leadership”.

Președintele ICN, Annette Kennedy a precizat, de asemenea că „Acesta(2020) nu este Anul asistentului și moașei pe care ni l-am propus vreodată să prezentăm și să sărbătorim asistenții medicali, dar a arătat leadershipul acestei profesii medicale… și că asistenții medicali sunt coloana vertebrală a îngrijirilor de sănătate . Raportul elaborat în acest an este o foaie de parcurs pentru viitor, însă trebuie să facem apel ca toate guvernele să implementeze recomandările. De asemenea, trebuie să lucrăm împreună pentru a colabora și a împărtăși informații.”

Co-președintele Campaniei Nursing Now, Lordul Nigel Crisp a spus: „În viitor, nimeni nu se mai poate îndoi de profesionalismul asistenților medicali și moașelor sau să încerce să-i subestimeze”.

Howard Catton, directorul executiv al ICN, unul din experții importanți ai evenimentului  a  susținut seminarii virtuale în aproape fiecare regiune geografică pentru a promova și împărtăși un apel de 12 puncte la acțiune (https://bit.ly/30QCjRN) care acoperă prioritățile cheie pentru consolidarea sistemelor de sănătate. El a îndrumat participanții la portalul ICN COVID-19 (https://www.2020yearofthenurse.org/) pentru toate resursele ICN și OMS, precum și povești și experiențe de la autorități naționale și asistenți medicali din prima linie a luptei cu pandemia COVID.

Domnul Catton a menționat în mod special nevoia colectării de date sistematice cu privire la ratele de infecție cu COVID-19 și decesele în rândul personalului medical cauzate de SARS COV2, un apel pe care ICN l-a facut în mai multe rânduri în ultimele luni. Datele ICN arată că numărul infecțiilor cu COVID-19 în rândul asistenților medicali variază de la 5% la 30%. „Credem că rata medie de infecție a lucrătorilor din sănătate este probabil în jur de 7%”, a adăugat el. „Fără îndoială că asistenții medicali reprezintă categoria cea mai expusă în ceea ce privește infecțiile lucrătorilor din sănătate.”

Directorul executiv ICN a solicitat în acest sens OMS să emită o recomandare clară pentru colectarea acestor informații. „Acestea sunt date care ne-ar ajuta să înțelegem cine este în pericol și cum putem reduce ratele de infecție și să salvăm viețile asistenților medicali și ale altor lucrători din domeniul sănătății”, a spus el.

Domnul Catton a încheiat într-o notă pozitivă, spunând că aceasta a fost o „oportunitate fenomenală de susținere” și a mulțumit asociațiilor membre ICN pentru contribuția la diseminarea experiențelor asistenților medicali de primă linie, oferind „o platformă media mai mare decât ar fi făcut-o vreodată Anul Asistentului Medical și Moașei”.

Directorul general adjunct al Departamentului pentru răspuns în situații de urgență al OMS, dr. Socé Fall, a spus că „lucrătorii din sănătate sunt bătăile inimii care ne măsoară orele”. Subliniind problemele legate de aprovizionarea cu PPE și protecția împotriva violenței și stigmatului, Dr. Fall a spus că este necesară o abordare a întregii societăți și că trebuie să folosim investițiile în capitalul uman pentru a aduce schimbări sistemice de durată. „Investim în ceea ce ne este drag. Trebuie să investim în lucrători din domeniul sănătății”, a spus acesta.

A doua zi a reuniunilor Triadei ICN-OMS-ICM 2020 s-a concentrat pe dialogul politic pentru consolidarea forței de muncă în sistemul de sănătate. Sesiunea a fost deschisă de Elizabeth Iro, CNO OMS și prezidată de dr. Jim Campbell, director OMS, Departamentul forței de muncă în sănătate.

Cover

Carey McCarthy, expert tehnic OMS, a subliniat câteva dintre exemple de dovezi contemporane privind rolul și leadershipul asistenților medicali și moașelor pentru dialogul politic. Ea a subliniat câteva dintre punctele-cheie ale raportului global ale profesiilor de asistent medical și de moașă cuprinzând date din peste 191 de țări, oferindu-ne cele mai bune date pe care le-am avut vreodată privind situația asistenților la nivel mondial. „Datele și dovezile din raport sunt esențiale să susțină dialogurile politice naționale, regionale și internaționale”, a concluzionat ea.

Au urmat intervenții regionale naționale, evidențiind rolul profesioniștilor în sistemul de sănătate și importanța unui management eficient al resurselor.

Dr. Campbell a închis sesiunea comentând: „2020, Anul internațional al asistentului medical și moașei,  este un moment unic în istorie. Aceasta este o premieră: nu am avut un an de sărbătoare, conștientizare și recunoaștere pentru o ocupație din istoria OMS. La fel și cu pandemia COVID-19: este o experiență unică pentru toate generațiile noastre. Ceea ce am văzut în ultimele șase luni de la primele cazuri au fost raportate, în realitatea de astăzi, și această răspândire a conștientizării pentru contribuția lucrătorilor din sănătate la serviciile de îngrijire esențiale, la răspunsul pandemic din întreaga lume a fost fenomenală. Ne jelim pierderea tragică de asistenți și moașe din întreaga lume care și-au pierdut viața în a răspunde la pandemie, la fel cum am văzut anterior în răspunsul Ebola. Ne jelim pierderea.”

El a cerut asistenților medicali să utilizeze datele disponibile în raportul global pentru a pleda pentru schimbare: „Am avut o atenție fără precedent în ceea ce privește acoperirea medicală universală, sănătatea pentru toți și asistența medicală primară. Avem pandemia de COVID-19 și accentul său pe rolul esențial al lucrătorilor din sănătate, al asistentelor și moașelor care își îndeplinesc rolurile cu profesionalism. Nu există un moment mai bun decât astăzi pentru a face acest pas înainte spre acțiune. ”

Cea de-a treia și ultima zi a reuniunilor ICN-OMS-ICM Triad 2020 s-a concentrat pe o revizuire a actualelor Direcții strategice globale pentru asistență medicală și moașă (SDNM) și reflecții spre dezvoltarea viitoarei SDNM.

Întâlnirea a fost deschisă de Howard Catton, directorul executiv ICN, care a spus: „Agenda de astăzi se va concentra pe viitor. Aceasta este o oportunitate reală de a crea un nou viitor al optimismului spre care dorim să ne îndreptăm. ”

Elizabeth Iro, asistentul șef OMS, a prezentat un raport privind SDNM, inclusiv istoricul și scopul acestora. În ultimii 70 de ani, multe decizii au fost luate în favoarea consolidării celor două profesii, cele mai recente rezoluții concentrându-se pe utilizarea de date și dovezi, mobilitatea internațională, recrutarea și retenția, educația și formarea, reglementarea și elaborarea de politici. Ea a subliniat că SDNM reprezintă o foaie de parcurs pentru viitor. Deși nu sunt obligatorii, acestea oferă obiective și ținte importante.

Profesorul Rowaida Al-Maaitah, în Iordania, a oferit o imagine de ansamblu asupra actualului SDNM, 2016-2020, care se apropie de final. Ea a prezentat cele patru teme principale ale SDNM și a demonstrat alinierea completă a SDNM la Strategia globală privind resursele umane pentru sănătate, care a fost lansată și în 2016.

EAM - Triad 2020 - Day 3 - 2

„Unul dintre aspectele importante din acest raport este monitorizarea punerii în practică a angajamentelor”, a spus profesorul Al-Maaitah. Am articulat foarte bine abordarea de monitorizare. Am avut toate intervențiile pentru toate nivelurile și am văzut cum au fost aplicate acestea. Trebuie să păstrăm această abordare și să îmbunătățim pentru direcțiile viitoare.”

Profesorul Al-Maaitah a oferit exemple de progrese în îndeplinirea SDNM împărtășite de GCNMOs în 2018 și a arătat modul în care SDNM au fost utilizate în practică. Ea a ridicat două probleme importante: importanța alinierii dintre SDNM cu alte documente cheie, inclusiv direcții strategice naționale și importanța modului în care monitorizăm progresul.

 Mai mulți vorbitori din toate regiunile au împărtășit ceea ce au considerat util în actualele SDNM și ce ar dori să revizuiască în următoarea perioadă de referință.

Karen Bjøro, membru al consiliului ICN din Norvegia, a prezentat lecții învățate în regiunea europeană, subliniind nevoia de aliniere la nivel regional și la sistemele de sănătate naționale. Ea a solicitat un rezumat al datelor din fiecare regiune; pentru ca problemele asistenților medicali și moașelor să fie centrale pentru toate departamentele OMS, pentru o mai mare vizibilitate la Adunarea Mondială a Sănătății și la comitetele regionale și pentru o bună colaborare interprofesională.

„Leadershipul este critic în dezvoltarea și implementarea SDNM”, a subliniat ea, specificând că în țările „unde există GCNMO și programe de leadership, vedem o dezvoltare pozitivă în consolidarea profesiilor”. Ea a fost încântată să raporteze că noul director regional OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge, a promis să înființeze poziția CNO pentru regiunea EURO, spunând „acesta este un mesaj puternic pentru guvernele naționale”.

Rowaida Al-Maaitah a fost de acord că contextul post-COVID-19 ar putea afecta prioritățile pentru următorul SDNM, iar Elizabeth Iro a spus că este important să ne realiniem gândirea și să ne concentrăm asupra acoperirii universale de sănătate și Sănătății pentru toți, precum și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pentru a consolida cele două profesii.

Howard Catton a deschis apoi discuția privind alinierea strategiilor globale în contextele locale, naționale și regionale. El a rezumat comentariile participanților, spunând că a existat un consens clar cu privire la rolul leadershipului și educației și că mulți delegați au vorbit despre importanța sprijinirii practicilor autonome, independente, luării deciziilor, și competențelor sporite. El a reiterat faptul că următoarele SDNM vor face parte dintr-un nou mediu post COVID-19. „Țările se vor gândi unde trebuie să-și consolideze sistemele de sănătate. V-aș încuraja să vă gândiți la alinierea în contextul real în care vom intra.”

Au fost, de asemenea, organizate ședințe specifice pentru liderii asociațiilor membre ICN (reuniunile NNA), pentru autoritățile de reglementare a profesiei de asistent șef și moașă, precum și pentru asistenții șefi și moașe șefe ai guvernelor naționale (GCNMOs). Președinții asociațiilor din unele dintre cele mai afectate țări au prezentat situația în țările lor, provocările și răspunsul national în contextul pandemic.

Reuniunile s-au finalizat cu un apel comun la acțiune prin adoptarea Declarației Triadei 2020.

În rezumat, declarația reflectă angajamentul participanților în susținerea a 10 direcții strategice pentru profesie:

1.         utilizarea datelor pentru a contura o foaie de parcurs orientată spre viitor pentru dialogul de politici bazat de dovezi;

2.         implementarea unui management eficient al resurselor umane în contextul COVID-19;

3.         sprijinirea leadershipului asistenților medicali și a moașelor la toate nivelurile sistemului de sănătate care va contribui la elaborarea politicii de sănătate și luarea deciziilor;

4.         susținerea unor programe de educație și instruire de asistență medicală și moașă carese potrivesc cu obiectivele sistemului de sănătate. Aceasta include utilizarea programelor bazate pe competențe, tehnologie adecvată și respectarea standardelor educaționale relevante pentru fiecare profesie;

5.         exercitarea profesiei în măsura educației și formării prin actualizarea cadrelor de reglementare relevante și furnizarea de suport adecvat la locul de muncă;

6.         eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe sex, rasă, etnie, religie sau alți factori;

7.         susținerea potențialul profesiei pentru a-și maximiza rolurile de punte pentru comunitățile pe care le servesc;

8.         gestionarea lacunelor de date esențiale pentru înțelegerea stocului, a demografiei, a practicii și a condițiilor de muncă ale moașelor și asistenților medicali;

9.         creșterea investițiilor în țările afectate de lipsa de educare, angajare prin finanțare internă, precum și sprijinirea dezvoltării adecvate a profesiei;

10.       asigurarea condițiilor de muncă decente. Aceasta include o remunerare adecvată, protecție socială, ore de lucru rezonabile, siguranță ocupațională, niveluri de personal sigure și oportunități transparente și bazate pe merite și pentru dezvoltarea carierei.

Declarația Triadei 2020 se concentrează asupra acțiunilor pe care participanții sunt de acord să le sprijine în direcția susținerii ducerii la îndeplinire a obiectivelor prioritare de sănătate, inclusiv să răspundă la COVID-19 și să obțină acoperirea universală de sănătate. Documentul poate fi consultat integral accesând link-ul de mai jos https://www.internationalmidwives.org/assets/files/news-files/2020/06/triad-statement-2020-1.pdf

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.