În fiecare an, data de 7 aprilie marchează Ziua Mondială a Sănătății, zi în care se aniversează fondarea Organizației Mondiale a Sănătății din anul 1948. Totodată, 7 aprilie reprezintă ziua în care, în întreaga lume, specialiștii din domeniul medical se concentrează asupra problemelor majore de sănătate publică, la nivel global.
Cu această ocazie, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, sub înaltul patronaj al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a organizat luni, 7 aprilie, un eveniment dezbatere dedicat aniversării Zilei Mondiale a Sănătății, cu tema “Bolile transmise prin vectori, Entități mici – Pericole mari”
Tema din acest an a Organizației Mondiale a Sănătății aduce în atenție importanța cunoașterii și combaterii răspândirii bolilor transmise prin vectori.
Evenimentul a beneficiat de prezența unor distinși invitați, reprezentanți ai comisilor pentru sănătate din cadrul Camerei deputaților și al Senatului, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății, ai Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, personalități din cele mai importante structuri de conducere și operaționale privind domeniul sănătății, asistenții șefi ai spitalelor din București și Ilfov, precum și lideri ai filialelor Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
Au fost prezenți 61 de participanți.
Întâlnirea a fost deschisă de doamna Rodica Nassar, prin cuvântul de bun venit adresat invitaților și sublinierea importanței zilei de 7 aprilie și a temei evenimentului.
Următoarul cuvânt a fost susținut de domnul Răzvan Teohari Vulcănescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. Domnia sa a subliniat importanța abordării acestei teme în strategia națională de sănătate, strategie care este „în total acord cu strategia Organizației Mondiale a Sănătății și documentul Europa 2020.” Din această perspectivă “prezența României în forumul european al organizațiilor profesionale pentru asistenții medicali, având vicepreședinția, reprezintă o voce puternică în plan european care să promoveze excelența, corectitudinea și consecvența în exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, moașă și asistennt medical…. Ordinul trebuie să fie un promotor al ideii de performanță, de responsabilitate și deontologie în activitatea asistentului medical, astfel încât pornind de la ideea unui sistem sanitar aflat într-o dinamică complexă, existența la nivel național a unei astfel de organizații profesionale să asigure dezvoltarea unor standarde calitative profesionale care să corespundă cerințelor din ce în ce mai ridicate.”
În încheiere domnul Vulcănescu a identificat Ordinul ”ca un partener esențial de dialog al Ministerului Sănătății în elaborarea politicilor de sănătate publică precum și a politicilor de instruire și perfecționare a asistenților medicali”.
Domnul Alexandru Rafila, Consilier personal al ministrului sănătății, a subliniat faptul că „deși în România subiectul nu pare să aibe impact mare asupra sănătății, situația la nivel global pare să fie destul de stringentă, cifrele sugerând importanța dezbaterii acestui subiect pentru a se identifica atât măsurile ce se impun privind sănătatea populației, cât și acțiunile la nivel individual pe care trebuie să le facă fiecare cetățean”. Deasemenea a fost subliniat faptul că în combaterea acestori boli „asistentul medical, categoria de profesioniști cea mai numeroasă din domeniul sănătate, are un rol deosebit de important în implementarea politicilor pentru sănătate pentru că este persoana care vine în contact direct cu pacienții și poate să îi sfătuiască în acest sens. Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților, ca parteneri, pot să implementeze politicile de sănătate…. Sănătatea publică poate fi îmbunătățită în România numai dacă există o abordare integrată și deschidere pentru dialog.“
Domnul doctor Victor Olsavszky, șeful Biroului OMS pentru România, a prezentat situația la nivel global, subliniind date statistice care trebuie să fie în atenția tuturor țărilor, precum:
– Bolile transmise prin vectori reprezintă 17% din povara globală estimată a tuturor bolilor infecțioase;
– Malaria a provocat 627 000 de decese în 2012: mai mult decât orice altă boală cu transmitere vectorială;
– Dintre bolile transmise prin vectori – cea mai rapidă creștere o are febra dengue, cu o creștere de trei ori a incidenţei în ultimii 50 de ani;
– În medie 77 000 de europeni sunt afectați anual de boli transmise prin vectori.
Un mesaj important al prezentării a fost: “Există un semnal clar de alarmă în regiunea Europeană. Bolile transmise prin vectori se pot răspândi și intensifica în următorii ani. Nu este momentul să lăsăm garda jos.” (Zsuzsanna Jakab, Director Regional OMS pentru Europa)
Doamna doctor Adriana Pistol, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile , și-a axat prezentarea pe supravegerea bolilor transmise prin vectori în România și informații privind bolile transmise prin vectori, transmitere și prevenție.
Câteva sublinieri:
Domnul Mircea Timofte, președinte al Ordinului Asistenților Medicali generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, a subliniat relevanța temei în raport cu exercitarea profesiei și rolul organizației profesionale în asigurarea calității serviciilor de sănătate oferite populației.
“În contextul globalizării, în care atât migrația forței de muncă cât și călătoriile se află pe un trend continuu ascendent, informarea privind riscurile și educarea privind metodele de prevenire a îmbolnăvirii sunt cele mai importante metode prin care putem contribui la asigurarea sănătății populației.
Pentru atingerea acestui scop asistenții medicali sunt o resursă umană importantă. În cele mai multe cazuri ei se află în linia întâi în ceea ce priveste serviciile de informare și educație pentru sănătate oferite populației, având astfel un rol fundamental în cadrul serviciilor de prevenție…. Asumându-ne responsabilitatea profesională dată de acest rol ne-am stabilit ca misiune organizaționala susţinerea unei culturi a calităţii, care să ducă la îmbunătăţirea continuă a calităţii practicii şi competenţei profesioniştilor, pentru a asigura dreptul pacienţilor la sănătate.
Pentru acest scop, asigurarea dreptului la sănătate fiecărei persoane, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, organizație profesională cu atribuții delegate de Ministerul Sănătății, este continuu preocupat de identificarea nevoilor de dezvoltare a profesiei noastre şi de alinierea standardelor de exercitare a profesiei de asistent medical la standardele europene.
Ca președinte al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România pot afirma că viziunea noastră, să fim un organism de reglementare şi reprezentare eficient şi credibil, care acţionează în acord cu principiile excelenţei, şi care este continuu adaptat dinamicii schimbărilor societăţii, este un crez cu care fiecare din colegi noștri, membrii organizației, se identifică. ”
În încheiere, domnul Mircea Timofte a concluzionat că “pericolele mari conduse de entități mici pot scădea dacă se utilizează eficient resursa umană care este asistentul medical.”
Concluzii
Dezbaterile au adus în atenție faptul că deși pentru România tema nu pare a fi stringentă din perspectiva impactului asupra sănătății populației, comparativ cu epidemiile din alte zone ale lumii, pericolul de contractare de boli transmise prin vectori este mare.
Prin prezența personalităților din domeniu sănătate, a intervențiilor susținute, evenimentul și-a atins obiectivele majore.