Recunoașterea meritelor și a curajului extraordinar al personalului medical din prima linie în lupta COVID 19 a fost unul din punctele centrale ale intervențiilor în cadrul celei de-a 70-a sesiuni a Comitetului Regional pentru Europa.
În perioada 14-15 septembrie 2020, s-a desfășurat cea de-a de-a 70-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa/RC70.
Datorită pandemiei COVID-19, miniștrii Sănătății și reprezentanții la nivel înalt ai celor 53 de state membre ale regiunii europene ale OMS, precum și organizațiile partenere și societatea civilă au fost conectați virtual pentru a discuta probleme de sănătate pe o agendă simplificată derulată pe parcursul a 2 zile. Evenimentul a beneficiat de participarea comisarului european pentru sănătate și siguranța alimentelor și a ASR prințesei moștenitoare Maria a Danemarcei, patronul regiunii OMS/EURO.
Problemele cheie de sănătate abordate în acest an au inclus:
În sesiunea plenară de deschidere, Principesa Moștenitoare Maria a Danemarcei, s-a adresat delegaților, descriind pandemia drept „profesor dur” și subliniind că nu poate exista asistență medicală fără forța de muncă din domeniul sănătății. Pentru toți asistenții medicali, moașele, lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirilor din întreaga regiune europeană, aveți respectul și admirația mea profundă și vă mulțumesc, a subliniat ASR în intervenție.
În intervenție virtuală cu RC70, directorul general al OMS dr. Tedros Ghebreyesus și-a exprimat sprijinul pentru EPW pe agenda acestui an și alinierea sa strânsă cu cel de-al 13-lea Program General de Muncă al OMS (GPW 13). Sănătatea și bunăstarea, acoperirea universală a sănătății și securitatea sănătății sunt picioarele unui scaun cu 3 picioare care asigură stabilitate socială, economică și politică, a mai adăugat oficialul.
Având în vedere lecțiile din pandemia COVID-19, dr. Tedros a avertizat că OMS și statele membre trebuie să urmeze aceste revizuiri și recomandări. Lucrând împreună în umilință și solidaritate, ne putem asigura că o pandemie de această magnitudine și severitate nu se va mai întâmpla niciodată”, a conchis în finalul intervenției.
Intervenția directorului regional pentru Europa, dr. Hans Kluge – prima în calitate de director regional al OMS pentru Europa – a avut două părți: pe de-o parte vizând reconfigurarea bazelor viitorului, dincolo de COVID-19 și deopotrivă pe răspunsul COVID-19. În primul punct, Dr. Kluge a explicat că lucrarea se bazează pe 3 axe:
Vorbind despre răspunsul COVID-19, dr. Kluge a transmis condoleanțele victimelor, familiilor și comunităților care au fost puternic afectate de pandemie. El a adus un omagiu asistenților medicali și sociali și altor lucrători din prima linie, cum ar fi profesorii, care au menținut societatea în funcțiune.
Întreaga lume le-a recunoscut meritul și curajul, a spus el. Dr. Kluge. De asemenea, oficialul european a anunțat, că va prelungi Anul asistentului medical și al moașei până în 2021.El a subliniat că nu există sănătate fără forța de muncă din domeniul sănătății.
La sesiunea Comitetului regional, dr. Kluge a subliniat, de asemenea, întreruperile îngrijorătoare ale serviciilor de sănătate din regiune în timpul pandemiei COVID-19:
· 68% dintre statele membre au raportat o întrerupere a serviciilor pentru bolile netransmisibile, inclusiv monitorizarea diabetului, a hipertensiunii și a screening-ului cancerului;
· țările raportează și proiectează o creștere de 10% a mortalității prin cancer de sân și o creștere de 15% a mortalității prin cancer de colon;
· 6 țări din regiune, reprezentând 22% din populația infantilă, au întrerupt programele de imunizare de rutină; și
· în mai, 28 de țări au raportat o scădere de 50% a notificărilor de caz pentru tuberculoză.
El a atras atenția asupra necesității de a susține serviciile de imunizare și de a menține neîntrerupte serviciile de sănătate pentru persoanele cu afecțiuni cronice, inclusiv cancer. Mai mult, el a cerut țărilor să coopereze în continuare în spiritul solidarității și să revizuiască Regulamentul internațional de sănătate (RSI, 2005) în lumina acestei pandemii.
În ceea ce privește lecțiile învățate din pandemie, dr. Kluge a subliniat relația reciprocă dintre sănătate și economie, a cărei recunoaștere este esențială pentru a merge către o economie a bunăstării. Trebuie să recunoaștem sănătatea și prosperitatea economică ca pe cele două fețe ale aceleiași monede. Controlul transmiterii virusului este o condiție prealabilă pentru redeschiderea afacerilor și a comerțului, iar trecerea de la răspuns la recuperare oferă o oportunitate de a pune oamenii și sănătatea lor în centrul politicii, recunoscând că sănătatea publică este un motor al dezvoltării economice, securității și păcii. Recent constituita Comisie paneuropeană pentru sănătate și dezvoltare durabilă va regândi prioritățile politice în acest context.
În finalul intervenției, directorul regional a vorbit despre precedentele istorice pentru transformarea societății europene în fața provocărilor și reconstruirea mai bună ca exemplu pentru lume. Aceste transformări de succes s-au bazat pe 4 ingrediente. Două le avem deja: necesitatea și inovația. Ceea ce trebuie să adunăm acum este curajul și colaborarea.
Mulți reprezentanți ai statelor membre și parteneri internaționali au luat cuvântul, oferind informații și experiențe despre răspunsul COVID-19. Au apărut teme comune, mulți recunoscând valoarea OMS și rolul său crucial în sănătatea globală. Țările au mulțumit doctorului Kluge pentru transparența sa în conducerea răspunsului OMS / Europa și comunicarea constantă pe care a menținut-o.
Mulți au recunoscut, de asemenea, rolul esențial al lucrătorilor din domeniul sănătății, necesitatea de a consolida sistemele de sănătate, importanța solidarității în dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentului și că sănătatea și economia merg mână în mână.
În cadrul RC 70, statele membre au adoptat Programul european de lucru 2020–2025, „Acțiune unită pentru o sănătate mai bună în Europa” (EWP), prin consens. În cadrul EPW, statele membre europene vor pune în aplicare 3 priorități de bază:
Aceste priorități de bază sunt ancorate în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și în cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale acesteia și sunt aliniate cu viziunea globală stabilită în Programul general de lucru al OMS 2019–2023.
Noul program european de lucru a fost elaborat printr-un amplu proces consultativ cu statele membre, actori nestatali și alți parteneri internaționali.
COVID-19 a scos la lumină punctele slabe și punctele forte ale societății europene. Ea a dezvăluit direct realitatea sistemelor noastre de sănătate. Cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele cu nevoi de sănătate mintală, deseori poartă cea mai grea povară în caz de urgență de sănătate; solidaritatea și încrederea dintre oameni și autoritățile sanitare sunt sub presiune; iar vocile liderilor din domeniul sănătății și ale oamenilor de știință trebuie să fie auzite de politicieni, deoarece sănătatea și economia sunt indisolubil legate. Pandemia ne-a obligat să abordăm aceste probleme foarte repede, dar EPW ne arată cum să le abordăm într-un mod care să genereze încredere, o sănătate mai bună și, în cele din urmă, să reconstruiască societăți mai bune, a conchis dr. Kluge.
Țările și-au exprimat sprijinul pentru EPW și au felicitat OMS / Europa pentru procesul accelerat și inclusiv de dezvoltare a acestuia. Temele comune în intervențiile susținute au inclus aprecierea pentru integrarea COVID-19 și pregătirea și răspunsul de urgență, precum și accesul la medicamente la prețuri accesibile; importanța accentuării asistenței medicale primare; necesitatea de a aborda epidemia de boli netransmisibile din regiune; și necesitatea de a acorda prioritate consolidării sistemelor de sănătate.
Mulți vorbitori și-au subliniat sprijinul pentru cele 4 inițiative emblematice care acoperă sănătatea mintală, imunizarea, perspectivele comportamentale și culturale și sănătatea digitală. În general, aceștia au exprimat faptul că EPW va face OMS / Europa mai proactivă și că se aliniază complet la GPW 13.
„Este foarte încurajator să vedem statele membre să adopte această viziune pentru sănătate în regiunea noastră cu atât de mult entuziasm. Sunt mulțumit de angajamentul lor față de solidaritatea regională în fața provocărilor în creștere a sănătății publice și de disponibilitatea lor puternică de a aborda inegalitățile omniprezente ”, a menționat Kluge în finalul sesiunii.