Recunoașterea titlurilor calificare de asistent medical format în alt Stat Membru UE are în vedere facilitarea dreptului de stabilire și accesul titularului la profesie pe teritoriul României. Exercitarea profesiei se face după obținerea calității de membru al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), ca urmare a recunoașterii calificării. Procedura nu se aplică în cazul exercitării temporare sau ocazionale a activităților profesionale în România de catre profesioniștii menționați și stabiliți într-un alt Stat Membru UE.
Recunoașterea calificării de asistent medical se face de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România- Departamentul recunoasterea calificărilor profesionale (DRCP), cu sediul în București, Calea Griviței nr.77, sector 1 București, cod poștal 010705 tel./fax 021 2240025/75, e-mail secretariat@oamr.ro .
Solicitantul depune prin postă, pe adresa menționată, dosarul de recunoaștere cuprinzând:
-Cerere tip cu toate rubricile completate însoțită de următoarele documente:
Un certificat eliberat de băncile, inclusiv de societăţile de asigurare din Statul Membru de origine sau de proveniență prin care se atestă că titularul este asigurat împotriva riscurilor pecuniare care decurg din răspunderea profesională, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare în România, precum şi cu reglementările privind termenii şi extinderea acestei garanţii.
6. Dovada achitării taxei de recunoaștere
Dovada de plata de 100 RON în contul contul RO25 RNCB 0081 0056 3387 0001 deschis la BCR.
*Documentele prevăzute la punctele 1a-5 se însoțesc de traduceri legalizate în limba Română, iar cele prevăzute la punctele 3-5 au o valabilitate de 3 luni de la data eliberării.
PROCEDURI ȘI TERMENE- LIMITĂ
1) Dosarele de recunoaștere se primesc prin poștă, se înregistrează, primesc număr la Secretariatul OAMGMAMR și sunt transmise Departamentului recunoașterea calificărilor profesionale (DRCP);
2) DRCP verifică documentele. În termen de o lună de la data înregistrării, DRCP notifică solicitantul, confirmând primirea dosarului şi, după caz, solicitând completarea cu documentele lipsă ;
3) În termen de maxim 3 luni de zile de la notificare, solicitantul are obligația de a completa dosarul cu toate documentele solicitate. În cazul în care solicitantul nu respectă termenul de completare , la expirarea acestuia, DRCP clasează dosarul și notifică solicitantul în scris în acest sens;
4) La primirea documentelor lipsă, DRCP transmite documentele petentului spre analiză Comisiei OAMGMAMR de recunoaștere a calificărilor de asistent medical generalist, de moașă și de asistent medical obținute într-un alt Stat Membru UE, un stat aparținând SEE și în Confederația Elvețiană (Comisia OAMGMAMR de recunoaștere a calificărilor).
În termen de 120 de zile de la primirea dosarului complet:
a) Președintele OAMGMAMR emite decizia de recunoaștere a calificării solicitantului fără măsuri compensatorii, în baza propunerii de recunoaștere a Comisiei OAMGMAMR de recunoaștere a calificărilor, temeinic justificată, ca urmare a evaluării dosarului solicitantului. Decizia de recunoaștere a calificării se comunică în scris solicitantului și filialei OAMGMAMR de domiciliu a acestuia, în vederea obținerii certificatului de membru și autorizării în profesie.
b) În cazul în care Comisia OAMGMAMR de recunoaștere a calificărilor constată, în urma evaluării dosarului solicitantului, că recunoașterea calificării de asistent medical nu se poate face fără măsuri compensatorii, aceasta justifică temeinic concluzia analizei. Propunerea privind recunoașterea calificării de asistent medical cu măsuri compensatorii, diferențele curriculare stabilite, durata stagiului de adaptre și respectiv bibliografia aferentă se aprobă de către Președintele OAMGMAMR, și se comunică solicitantului în termenul prevăzut la lit. a) de către DRCP.
In cazul în care solicitantul optează pentru susținerea unei probe de aptitudini, data de susțnere se stabilește de comun acord cu solicitantul, într-un termen de maxim 6 luni de la data aprobării de către Președinte, a recunoașterii calificării cu măsuri compensatorii.
Președintele OAMGMAMR emite decizia de recunoaștere a calificării în baza documentelor care atestă efectuarea măsurii compensatorii de către solicitant.
Decizia de recunoaștere a calificării se comunică în scris solicitantului și filialei OAMGMAMR de domiciliu a acestuia, în vederea obținerii certificatului de membru și autorizării în profesie.
PRECIZĂRI
Solicitantul poate contesta Deciziile OAMGMAMR la instanța de judecată competentă, după cum urmează:
-la Tribunalul din raza teritorială de domiciliu- Secția contencios- administrativ, dacă acesta este stabilit sau rezident în România, sau
-la Tribunalul București-Secția de contenios administrativ, în cazul în care acesta este stabilit în străinătate.