Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Președintele OAMGMAMR participă la Reuniunea Comună a Medicilor Șefi, Asistenților Medicali Șefi și a Dentiștilor Șefi în cadrul Președinției Spaniole a Consiliului Uniunii Europene

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 14 Iulie 2023

În perioada 13-14 iulie a.c., Palatul Congreselor din Toledo, Spania, găzduiește Reuniunea Comună a Medicilor Șefi, Asistenților Medicali Șefi și a Dentiștilor Șefi, sub umbrela Președinției Spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

La această importantă reuniune, România a fost reprezentată de Președintele OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte, consilier onorific al ministrului român al sănătății. De asemenea, am fost onorați să avem alături de noi pe durata primei zile a lucrărilor pe domnul Valeriu Radulian, Ministrul Plenipotențiar al Ambasadei României la Madrid, care a participat la discuțiile bilaterale din cadrul reuniunii, atât cu reprezentanții autorităților spaniole, cât și cu reprezentanții Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Astfel, s-au explorat noi oportunități de cooperare în sprijinul parteneriatului bilateral.

OAMGMAMR dorește să transmită aprecierea sa pentru sprijinul constant acordat de Ambasada României la Madrid în avansarea proiectelor de cooperare bilaterale pentru asistenții medicali și moașe. Suntem bucuroși să menționăm că un nou proiect privind schimbul de bune practici și experiențe pentru membrii noștri este în curs de elaborare în colaborare cu Consiliul spaniol al Asistenților Medicali.

Reuniunea Comună a Medicilor Șefi, Asistenților Medicali Șefi și a Dentiștilor Șefi sub Președinția Spaniolă a Consiliului Uniunii Europene reprezintă un pas important în promovarea dialogului și cooperării în domeniul sănătății la nivel european.

Sesiunea plenară a beneficiat de prezența doamnei Silvia Calzon Fernandez, Secretar de Stat în Ministerul Spaniol al Sănătății, care a prezentat participanților prioritățile Președinției Spaniole în domeniul Sănătății. Aceasta a subliniat importanța colaborării între statele membre ale Uniunii Europene în abordarea provocărilor comune și a evidențiat angajamentul Spaniei de a promova soluții inovatoare și sustenabile pentru asigurarea unui sistem de sănătate eficient și rezilient.

Ministerul spaniol al Sănătății a asumat rolul de moderator și a pregătit o agendă cuprinzătoare, axată pe diverse aspecte care afectează domeniul sănătății. În prima zi a discuțiilor, s-au abordat subiecte majore precum inegalitățile de gen în domeniul medical, rezistența la antibiotice, importanța sănătății orale și legătura acesteia cu starea generală de sănătate a individului, precum și provocările legate de sănătatea mentală a profesioniștilor din domeniul sănătății și soluțiile pentru abordarea deșerturilor medicale în diferite regiuni europene.

În cadrul agendei de lucru, a avut loc o vizită tehnică la o unitate medicală din regiune, oferind participanților ocazia de a se familiariza cu bune practici și de a înțelege provocările și inovațiile din sistemul de sănătate spaniol.

Totodată, în marja deplasării, Președintele OAMGMAMR a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Universității din Madrid, pentru a explora modalități inovatoare de evaluare a competențelor profesionale, în vederea îmbunătățirii programelor de practică specializată și creșterii calității îngrijirilor. Aceste discuții continuă discuțiile exploratorii inițiate în marja participării la Congresul ICN care s-a desfășurat recent la Montreal.

Agenda reuniunii continuă astăzi, 14 iulie, cu dezbateri importante privind siguranța pacientului și rolul asistenței medicale de practică avansată în îmbunătățirea calității îngrijirii medicale. De asemenea, se va analiza necesitatea instruirii specializate în stomatologie, inclusiv aspecte legate de specialități, acces și organizare.

OAMGMAMR rămâne dedicat promovării colaborării internaționale și a dialogului constructiv în domeniile de competență și va continua să susțină și să dezvolte parteneriatele strategice cu alte organizații și instituții relevante.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.