Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Parlamentul European a adoptat Directiva privind calificările profesionale

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 25 Noiembrie 2013

Procesul legislativ care a condus la adoptarea finală a Directivei privind calificările profesionale, a ajuns la final. Dacă textul în chestiune trebuie încă adoptat de către Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European l-a votat deja.

Directiva în chestiune este un text de modernizare a Directivei 36/2005, ce se aplică în prezent. Raportorul principal pentru această Directivă a fost Dna. Bernadette Vergnaud, care a urmărit acest proiect de la început până la sfârșit.

Această Directivă, pentru care am fost raportor, precizează doamna Vergnaud, este un text-cheie al acestui  mandat, pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă în Europa. Uniunea Europeană, văzută adesea ca „Piața Europeană”, s-a orientat în principal spre nevoile companiilor în ceea ce privește libertatea circulației bunurilor, a capitalurilor și a persoanelor. Această libertate este prea rar percepută, de către cetățeni, drept oportunitate și progres.

Din păcate, această atitudine nu este neîntemeiată: Europa a fost concepută prin cooperare economică, pentru eliminarea granițelor și barierelor interne și pentru  liberalizarea  economiei, însă aspectul economic nu a fost însoțit de o completare necesară: un proiect de unificare a societății Europene, în diversitatea sa, și asigurarea fiecărui model social și cultural.

Identificând această dezamăgire crescândă a pieței interne, Comisia Europeană a propus în 2011, o Lege a Pieței Unice- orientată mai bine către cetățeni, care sunt consumatori, pacienți și profesioniștri. Modernizarea Directivei privind recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale s-a numărat printre priroritățile propunerilor legislative. Textul, pe care l-am urmărit în calitate de Raportor, organizează și reglementează mișcarea profesioniștilor între statele UE. În timpul sesiunii plenare a PE din luna octombrie, textul a fost adoptat de către Parlamentul European cu o largă majoritate, aspect care îmi oferă o profundă satisfacție. Negocierile pentru a ajunge la un acord cu privire la armonizare și la nivelul ridicat de calitate, acceptate de către toate Statele Membre, au fost îndelungate. Raportorul și-a exprimat bucuria că toți cei implicați și-au asumat responsabilitatea de a elabora un text bun care promite noi oportunități pentru mulți cetățeni.

Prioritățile urmărite pe parcursul procesului ne negociere au fost:

  •  introducerea Cardului Profesional European- un pas major, un instrument de simplificare a procedurilor pentru profesioniști, și care, de asemenea, garantează siguranța pacientului și consumatorului, prin extinderea verificării referințelor și diplomelor obținute într-o altă țară europeană.
  • asigurarea încrederii prin îmbunătățirea comunicării și cooperării între autoritățile competente  la nivel național
  • actualizarea bazelor inițiale ale formării academice și profesionale.

Această nouă Directivă aduce  beneficii cetățenilor europeni, dar nu trebuie să servească drept pretext pentru a ascunde problemele pe care încă le avem de înfruntat: diferențe semnificative legate de creșterea economică ce conduc la mobilitatea forțată, abordări nearmonizate ale numerus clausus care obligă statele să externalizeze formarea studenților în alte state,  portabilitatea pensiilor, regimurile de securitate sociale aplicabile.

Această directivă este un important pas înainte, care va garanta faptul că cetățenii sunt conștienți că Uniunea Europeană este o zonă de liber schimb!

Sursa: Telegrama CEPLIS

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.