Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

10 ani de la înfiinţarea Ordinului Asistenților Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 14 Decembrie 2011


 

 

 

 

 

Sâmbătă, 10 decembrie 2011, în cadrul Consiliului Naţional de la Sinaia, Ordinul Asistenților Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a aniversat 10 ani de existență.

Alături de cei aproape 100 de consilieri naționali ai Ordinului, la aniversarea de la Sinaia au participat Dr. Cristian-Anton Irimie– Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Prof. Dr. Crin Marcean – Director Școala Postliceală Sanitară “Fundeni”, Dr. Daniela Moşoiu – Preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri paliative, Director  Educaţie, Hospice „ Casa Speranţei “,As. Nicoleta Mitrea – Director Educaţie şi Dezvoltare Naţională Nursing, Hospice „ Casa Speranţei “, Valentin Petrache – Director al Direcției de Resurse Umane şi Comunicare, Comisia Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), Gheorghe Georgescu – fost președinte al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România și primul preşedinte al Colegiului Asistenţilor Medicali, Florin Muscanu și Marius Sepi – Vicepreşedinți ai Federaţiei Sanitas din România.

Întâlnirea aniversară a fost deschisă de către Președintele OAMGMAMR, Mircea Timoftecare a subliniat faptul că „Ordinul a devenit o organizație profesională al cărei cuvânt contează, unica entitate ce reprezintă asistenții medicali în România și în străinătate, angajată continuu în lupta pentru dezvoltarea profesiei, în slujba pacientului. Vă asigur că toate eforturile mele și ale Biroului Executiv sunt îndreptate continuu spre o reglementare corectă, fără părtinire și în interesul profesiei celor pe care îi reprezentăm”.

Domnul Cristian-Anton Irimie a dat citire mesajului transmis de către Ministrul Sănătății,Ladislau Ritli care consideră Ordinul “un partener esențial  în elaborarea politicilor de sănătate publică, pentru subiectele care privesc activitatea asistenților medicali și moașelor”. “Vă doresc să vă continuați misiunea asumată, să nu vă abateți de la calea pe care ați început, care este un exemplu demn de urmat de către alte organizații similare”.

Ministrul Educației, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu, prin mesajul său, a asemănat asistentul medical cu învățătorul, asistenții medicali fiind „o permanentă curea de transmisie între medici și pacienți, oamenii aflați în permanență la căpătâiul bolnavului”. Mesajul său a fost tranșant: „Vă asigur că nu îmi va tremura mâna atunci când va trebui să acţionăm pentru calitate în formarea asistenţilor medicali”. (Mesajele pot fi citite integral la finalul acestui text)

Întâlnirea condusă de către doamna Viorica Totorean – Vicepreședinte OAMGMAMR, a continuat cu discursuri ale invitaților și prezentarea unui istoric în imagini.

Pentru recunoașterea meritelor deosebite în activitatea în cadrul Ordinului precum și pentru colaborarea de succes cu organizația, Președintele Mircea Timofte a înmânat membrilor Consiliului Național și invitaților Diplome de excelență.

Aniversarea s-a încheiat cu o cină festivă la care participanții au închinat un pahar de șampanie.

Încă de la înființare, în anul 2001, prin „Legea privind exercitarea profesiei de asistent medical, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali din România”, OAMR a acționat în spiritul a ceea ce urma să se contureze ca fiind misiunea organizației, susținând progresiv “o cultură a calităţii, care să ducă la îmbunătăţirea continuă a practicii şi competenţei profesioniştilor, pentru a asigura dreptul pacienţilor la sănătate”.

Astăzi, după 10 ani, vorbim despre Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România care funcționează în baza OUG 144/ 2008, ordonanță care completează legea inițială.

OAMGMAMR este un partener de dialog frecvent al Ministerului Sănătății pentru teme care privesc asistenții medicali și dezvoltarea profesiei, și are un reprezentant în cadrul Comisiei de Arbitraj a Casei Naționale de Asigurări.

Pe lângă misiunea internă, OAMGMAMR și-a dezvoltat o importantă și decisivă activitate externă. Începând cu anul 2006, Ordinul este membru al FEPI – Federatia Europeană a autorităților de reglementare și a autorităților competente pentru profesia de asistent medical, unde se bucură de o activă prezență.

Din 2007 este notificat la Comisia Europeană ca autoritate competentă prin care se asigură schimbul de informații și participă, prin reprezentanții săi, la lucrările CE cu puncte de vedere legate de profesie, pentru modificarea Directivei 36 a calificărilor profesionale.

Din 2010, în calitate de autoritate competentă, Ordinul a constituit la nivelul său Comisia de recunoaștere a calificărilor profesionale ale asistenților medicali, încheind în acest sens un protocol cu Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, pentru asistenții medicali care vin din alte state membre UE.

Ca și recunoaștere a contribuției noastre în dezvoltarea profesiei pe plan intern dar și prin contribuția adusă acestui scop în plan european, FEPI a decis organizarea următoarei întâlniri de lucru în  România, în 2012.

MESAJUL PREȘEDINTELUI OAMGMAMR, MIRCEA TIMOFTE

Distinși invitați,

Dragi colegi și prieteni,

La mulți ani!

Mă bucur că astăzi suntem aici cu toții pentru a sărbători 10 ani de existență a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Consider că cel mai important lucru pentru noi, în 2011, este acela că suntem o echipă! Noi, cei aproape 100 de membri ai Consiliului naţional precum și membrii organizaţiei, am reuşit să fim o voce coerentă, un organism axat pe rezultate vizibile, tangibile și pe progres.

Pe parcursul celor 10 ani, prin  eforturile, în primul rand ale liderilor noștri, am reușit să devenim o organizație profesională al cărei cuvânt contează, unica entitate ce reprezintă asistenții medicali în România și în străinătate, angajată continuu în lupta pentru dezvoltarea profesiei, în slujba pacientului.

Începând cu activitatea grupului care, în 2001, în cadrul Convenției de înfrățire instituțională din cadrul Programului PHARE de aderare la Uniunea Europeană, a lucrat la documentul legislativ ce a stat la baza Legii privind exercitarea profesiei noastre, și până la momentul actual în care finalizăm împreună cu echipa Ministerului Sănătății propunerea privind practica independentă a asistentului medical, ne-am gândit și am clădit reglementările și dezvoltarea profesiei fără interferențe din afara mediului nostru.

Am devenit o voce coerentă și importantă prin calitatea muncii noastre.

Avem doar 10 ani și nu putem fi perfecți, dar vă asigur că toate eforturile mele și ale Biroului Executiv sunt îndreptate continuu spre o reglementare corectă, fără părtinire și în interesul profesiei celor pe care îi reprezentăm.

Momentul aniversării a 10 de ani de la înfiinţarea Ordinului este un prilej de reflectare asupra drumului parcurs şi, în acelaşi timp, un prilej de-a gândi la viitor, având ca imperativ aspirația către excelență în tot ceea ce întreprindem.

Vă mulțumesc și vă urez încă o dată “La mulți ani, Împreună!”

Mircea Timofte, Președinte OAMGMAMR

MESAJUL MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, LADISLAU RITLI

Stimați colegi,

Am deosebita bucurie și onoare să mă adresez Dumneavoastră cu prilejul lucrărilor Consiliului Național al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, dedicat aniversării a 10 ani de la înființarea acestei organizații.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România este una dintre organizațiile profesionale cu care Ministerul Sănătății menține o colaborare continuă și strânsă, încă de la înființarea Ordinului. Trebuie să menționez, de altfel, și faptul că Ministerul Sănătății a inițiat Legea exercitării profesiei asistenților medicali și moașelor, contribuind astfel, la nașterea Ordinului care s-a dovedit, în anii care au urmat, motorul dezvoltării profesiilor de asistent medical și moașă, reglementării formării și practicii medicale în acest domeniu, având un rol decisiv în armonizarea legislației naționale cu cea europeană, în vederea recunoașterii calificărilor în celelalte state membre ale UE. Să nu uităm, în ultimul rând, și faptul că domnul Mircea Timofte, președintele Ordinului, ocupă și funcția de Asistent Șef în cadrul Ministerului Sănătății, ceea ce a facilitat, într-un mod fericit, colaborarea dintre autoritatea națională în domeniul sanitar și reprezentanții profesiilor Dumneavoastră.

După cum știți, sănătatea publică reprezintă una dintre prioritățile strategice ale României. Pentru ca domeniul sănătății să atingă standardele europene pe care ni le dorim cu toții, ministerul pe care îl conduc va menține colaborarea constantă cu organizațiile de reglementare a profesiilor medicale.

La împlinirea a zece ani de la înființarea Ordinului, pe care îl consider un partener esențial în elaborarea politicilor de sănătate publică, pentru subiectele care privesc activitatea asistenților medicali și moașelor, vă doresc să vă continuați misiunea asumată, să nu vă abateți de la calea pe care ați început, care este un exemplu demn de urmat de către alte organizații similare.

La mulți ani!

Ministrul Sănătății,

Ladislau Ritli

MESAJUL MINISTRUL EDUCAȚIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ȘI SPORTULUI,  DANIEL FUNERIU

Stimate domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

În urma întâlnirii de acum câteva zile de la Bucureşti, pot să vă spun că regret enorm că nu pot să fiu printre dumneavoastră. Ţin să vă transmit un mesaj cât se poate de răspicat în sprijinul profesiei dumneavoastră şi, subliniez, în sprijinul calităţii învăţământului.

Soarta asistentului medical seamănă, în multe privințe, cu cu cea a învățătorului. Aflați mereu, în percepția publicului, cu un pas în spatele profesorului, respectiv al medicului, învățătorii și asistenții sunt elemente inconturnabile în domeniile lor de activitate. Învățătorii pun temelia sistemului educațional, stabilesc, în funcție de vocația și dedicația lor, apetența copiilor pentru viitorul parcurs educațional. Asistenții medicali, la rândul lor, sunt o permanentă curea de transmisie între medici și pacienți, oamenii aflați în permanență la căpătâiul bolnavului, cei care, dincolo de medicația prescrisă pot, cu o vorbă bună și o conduită atentă, să grăbească drumul spre vindecare al celor aflați în suferință.

România a avut și are o foarte bună școală de asistenți medicali. Asistăm în ultimii ani la un exod de asistente din România spre cele mai prestigioase spitale din Europa, unde românii ne fac cinste. Tocmai pentru a păstra această caracteristică vă asigur că nu îmi va tremura mâna atunci când va trebui să acţionăm pentru calitate în formarea asistenţilor. Vă sunt partener şi, la rându-mi, am nevoie de dumneavoastră, atât în luări de poziţie publice, cât şi în profesia dumneavoastră.

Tectonica economică și socială a bătrânului continent se află în fața unor mutații istorice. Statele Unite ale Europei se conturează ca soluția obligatorie pentru salvarea celei mai ambițioase construcții politice de la crearea SUA încoace. Chiar dacă, în multe privințe, școala românească de asistenți medicali a trecut testul integrării, greul de-abia acum începe. Greul cel mare nu este să ajungi să fii competitiv, ci să ții pasul cu tot ce se întâmplă, în domeniul medical, în spațiul Europei unite.

Doamnelor și Domnilor,

Sunt convins că această reuniune a dumneavoastră va duce la identificarea unor soluții pentru ca activitatea asistenților medicali formați în România să se adapteze cât mai bine nevoilor bolnavilor de țară și din alte orașe europene. Eu, personal și Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului vă suntem alături în acest efort și vă vom oferi sprijinul de care aveți nevoie pentru ca personalul pe care îl formați să fie unul de înaltă calificare.

Vă mulțumesc și sper ca dezbaterile de azi să se transforme într-un brainstorming, de pe urma căruia fiecare dintre participanți să iasă câștigat.

Ministru

Daniel Petru FUNERIU

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.