ULTIMELE LOCURI LIBERE la cursurile SOFT SKILLS | Seriile 5 și 6
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

NUTRITIE – DIETETICA

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Septembrie 2011

Tematica examen grad principal 2011

I. Boli interne
Nota: candidatii vor cunoaste fiecare afectiune: definitia, simptomatologia, tratament igieno-dietetic
1. Boli ale aparatului respirator
– Pneumonii si bronho-pneumonii
– Pleurezii
2. Boli ale aparatului cardio-vascular
– Valvulopatii;
– Perocardite;
– Infarct miocardic;
– Insuficienta cardiaca
– Hipertensiunea arteriala;
– Ateroscleroza
3. Boli ale aparatului digestiv
– Gastrite acute si cronice
– Ulcer gastric si duodenal
– Complicatiile stomacului operat
– Enterite
– Colopatii functionale
– Enterocolita acuta
– Colite
– Rectocolita ulcero-hemoragica
– Hepatite acute si cronice
– Ciroza hepatica
– Colecistite litiazice si nelitiazice
– Diskinezia biliara
– Pancreatite acute si cronice
– Peritonite
4. Boli ale aparatului urinar
– Glomerulonefrite acute si cronice;
– Sindrom nefrotic
– Nefropatii interstitiale si tubulare
– Insuficienta renala acuta si cronica
– Litiaza renala
5. Boli ale sangelui si organelor hematopoietice
– Anemii
– Leucemii
6. Boli reumatismale
– R.A.Ac.
7. Boli de nutritie
– Diabet zaharat
– Obezitatea
– Denutritia
– Hiperlipidemii
– Guta
8. Boli prin carente vitaminice si minerale
– Avitaminoza A
– Rahitismul
– Tetania
– Carente de vitamina E
– Beri-Beri
– Scorbut
– Pelagra
II. Infectii intraspitalicesti si profilaxia lor
III. Notiuni de igiena alimentara
– cerintele igienico-sanitare fata de modul de alcatuire a ratiei alimentare; nevoia de proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine. Nevoile energetice ale organismului, modul de alcatuire a unei ratii alimentare;
– cerintele igienico-sanitare fata de alimente: modificarea calitatii igienice a alimentelor datorita scaderii valorii nutritive, alterarii lor, infectarii, infestarii sau impurificarii lor chimice;
– cerintele igienico-sanitare fata de produsele alimentare, carne, si produsele din carne, pestele, laptele si produsele de lapte, oua, grasimile, cerealele, legumele, conservele, fructele, zaharul si produsele zaharoase, bauturile, condimente.
– Cerintele igienico-sanitare fata de pastrarea, transportul si pregatirea alimentelor;
– Cerintele igienico-sanitare fata de unitatile de alimentatie colectiva: blocul alimentar din spitale, sanatorii, colectivitati de copii, etc.
– Imbolnaviri de origine alimentara-otraviri, toxiinfectii alimentare.
IV. Principii de alimentatie specifica copiilor
– Necesitatile de principii nutritive ale copiilor;
– Alimentatia sugarului-naturala, artificiala, diversificata;
– Alimentatia copilului 1-3 ani;
– Alimentatia scolarului.
V. Alimentatia in anumite stari fiziologice
– Alimentatia femeii gravide si in perioada de alaptare
– Alimentatia in cazul sportivilor
– Alimentatia varstnicilor
VI. Tehnicile speciale de pregatire a preparatelor dietetice
– Preparate dietetice pentru adulti:
a) Dietoterapia in patologia gastro-intestinala: ulcer gastric, duodenal, enterite, rectocolite, diaree, constipatie;
b) dietoterapia in patologia hepatobiliara-hepatita epidemica, hepatita cronica, criza hepatica, icter, colecistite, litiaza biliara;
c) dietoterapia in patologie pancreatica;
d) dietoterapia in patologia nutritionala: carente nutritive, obezitate, diabet zaharat, guta, hiperlipidemii.
e) dietoterapia in patologia osteoarticulara: osteoporoza;
f) dietoterapia in patologia cardio-vasculara: infarct miocardic, insuficienta cardiaca, ateroscleroza, HTA.
g) dietoterapia in patologia sangvina;
h) dietoterapia in patologia urinara: glomerulo-nefrite, sindrom nefrotic, litiaza urinara, insuficienta renala;
i) dietoterapia in patologia aparatului respirator: pneumonii, pleurezii, tuberculoza pulmonara;
j) dietoterapia in bolile infectioase;
k) dietoterapia in raport cu alte tratamente;
l) dietoterapia pre si postoperatorie.

BIBLIOGRAFIE: SPECIALITATEA = NUTRITIE – DIETETICA=
A.    Dr. Constantin Borundel – Manual de medicină internă pentru cadre medii -Editura All 1994-2002;
B.    Dr. C. Bocârnea – Manual Boli infecţioase – Ed. Infoteam 1995;
C.    Dr. V. Mogos – Manual de nutriţie şi dietetică – Ed. Didactică şi Pedagogică 1995;
D.    Lucreţia Titircă – Urgenţe Medico-Chirurgicale – Sinteze pentru cadre medii – Ed. Medicală 1994-2002;
E.    Dr. V. Mogos – Alimentaţia în bolile de nutriţie şi metabolism – Vol I si II- Ed. Didactică şi Pedagogică – Bucureşti 1998;
F.    Controlul infecţiilor – Ghid privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile de asistenţi medicali – Autor: Institutul de Sănătate Publică Bucureşti – Editat în anul 2001;
G.    Dr. Daşchievici şi Dr. Mihăilescu – Editura Medicală – Manualul de chirurgie pentru cadre medii 1995;
H.    Ord. MS nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;
I.    Ordinul M.S. nr.916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire si control al infecţiilor nosocomiale in unităţile sanitare;
J.    Codul de etica si deontologie al asistentului medical generalist, al moasei si al aistentului medical din Romania/2009;
K.    Ordonanţa de Urgenţă Nr. 144 din 28.10.2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.