Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România devine membru al Fundației Europene pentru Siguranța Pacientului
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

NUTRITIE – DIETETICA

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Septembrie 2011

Tematica examen grad principal 2011

I. Boli interne
Nota: candidatii vor cunoaste fiecare afectiune: definitia, simptomatologia, tratament igieno-dietetic
1. Boli ale aparatului respirator
– Pneumonii si bronho-pneumonii
– Pleurezii
2. Boli ale aparatului cardio-vascular
– Valvulopatii;
– Perocardite;
– Infarct miocardic;
– Insuficienta cardiaca
– Hipertensiunea arteriala;
– Ateroscleroza
3. Boli ale aparatului digestiv
– Gastrite acute si cronice
– Ulcer gastric si duodenal
– Complicatiile stomacului operat
– Enterite
– Colopatii functionale
– Enterocolita acuta
– Colite
– Rectocolita ulcero-hemoragica
– Hepatite acute si cronice
– Ciroza hepatica
– Colecistite litiazice si nelitiazice
– Diskinezia biliara
– Pancreatite acute si cronice
– Peritonite
4. Boli ale aparatului urinar
– Glomerulonefrite acute si cronice;
– Sindrom nefrotic
– Nefropatii interstitiale si tubulare
– Insuficienta renala acuta si cronica
– Litiaza renala
5. Boli ale sangelui si organelor hematopoietice
– Anemii
– Leucemii
6. Boli reumatismale
– R.A.Ac.
7. Boli de nutritie
– Diabet zaharat
– Obezitatea
– Denutritia
– Hiperlipidemii
– Guta
8. Boli prin carente vitaminice si minerale
– Avitaminoza A
– Rahitismul
– Tetania
– Carente de vitamina E
– Beri-Beri
– Scorbut
– Pelagra
II. Infectii intraspitalicesti si profilaxia lor
III. Notiuni de igiena alimentara
– cerintele igienico-sanitare fata de modul de alcatuire a ratiei alimentare; nevoia de proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine. Nevoile energetice ale organismului, modul de alcatuire a unei ratii alimentare;
– cerintele igienico-sanitare fata de alimente: modificarea calitatii igienice a alimentelor datorita scaderii valorii nutritive, alterarii lor, infectarii, infestarii sau impurificarii lor chimice;
– cerintele igienico-sanitare fata de produsele alimentare, carne, si produsele din carne, pestele, laptele si produsele de lapte, oua, grasimile, cerealele, legumele, conservele, fructele, zaharul si produsele zaharoase, bauturile, condimente.
– Cerintele igienico-sanitare fata de pastrarea, transportul si pregatirea alimentelor;
– Cerintele igienico-sanitare fata de unitatile de alimentatie colectiva: blocul alimentar din spitale, sanatorii, colectivitati de copii, etc.
– Imbolnaviri de origine alimentara-otraviri, toxiinfectii alimentare.
IV. Principii de alimentatie specifica copiilor
– Necesitatile de principii nutritive ale copiilor;
– Alimentatia sugarului-naturala, artificiala, diversificata;
– Alimentatia copilului 1-3 ani;
– Alimentatia scolarului.
V. Alimentatia in anumite stari fiziologice
– Alimentatia femeii gravide si in perioada de alaptare
– Alimentatia in cazul sportivilor
– Alimentatia varstnicilor
VI. Tehnicile speciale de pregatire a preparatelor dietetice
– Preparate dietetice pentru adulti:
a) Dietoterapia in patologia gastro-intestinala: ulcer gastric, duodenal, enterite, rectocolite, diaree, constipatie;
b) dietoterapia in patologia hepatobiliara-hepatita epidemica, hepatita cronica, criza hepatica, icter, colecistite, litiaza biliara;
c) dietoterapia in patologie pancreatica;
d) dietoterapia in patologia nutritionala: carente nutritive, obezitate, diabet zaharat, guta, hiperlipidemii.
e) dietoterapia in patologia osteoarticulara: osteoporoza;
f) dietoterapia in patologia cardio-vasculara: infarct miocardic, insuficienta cardiaca, ateroscleroza, HTA.
g) dietoterapia in patologia sangvina;
h) dietoterapia in patologia urinara: glomerulo-nefrite, sindrom nefrotic, litiaza urinara, insuficienta renala;
i) dietoterapia in patologia aparatului respirator: pneumonii, pleurezii, tuberculoza pulmonara;
j) dietoterapia in bolile infectioase;
k) dietoterapia in raport cu alte tratamente;
l) dietoterapia pre si postoperatorie.

BIBLIOGRAFIE: SPECIALITATEA = NUTRITIE – DIETETICA=
A.    Dr. Constantin Borundel – Manual de medicină internă pentru cadre medii -Editura All 1994-2002;
B.    Dr. C. Bocârnea – Manual Boli infecţioase – Ed. Infoteam 1995;
C.    Dr. V. Mogos – Manual de nutriţie şi dietetică – Ed. Didactică şi Pedagogică 1995;
D.    Lucreţia Titircă – Urgenţe Medico-Chirurgicale – Sinteze pentru cadre medii – Ed. Medicală 1994-2002;
E.    Dr. V. Mogos – Alimentaţia în bolile de nutriţie şi metabolism – Vol I si II- Ed. Didactică şi Pedagogică – Bucureşti 1998;
F.    Controlul infecţiilor – Ghid privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile de asistenţi medicali – Autor: Institutul de Sănătate Publică Bucureşti – Editat în anul 2001;
G.    Dr. Daşchievici şi Dr. Mihăilescu – Editura Medicală – Manualul de chirurgie pentru cadre medii 1995;
H.    Ord. MS nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;
I.    Ordinul M.S. nr.916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire si control al infecţiilor nosocomiale in unităţile sanitare;
J.    Codul de etica si deontologie al asistentului medical generalist, al moasei si al aistentului medical din Romania/2009;
K.    Ordonanţa de Urgenţă Nr. 144 din 28.10.2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.