Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Masa rotundă „O sănătate bună adaugă ani vieţii”

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 20 Aprilie 2012

Joi, 5 aprilie 2012, la sediul Casei ONU din București, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății – Biroul pentru România și Fundația Ana Aslan International, a organizat masa rotundă cu tema O SĂNĂTATE BUNĂ ADAUGĂ ANI VIEȚII.

În 2012, tema aleasă de OMS  pentru Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie, este “Îmbătrânirea activă: o sănătate bună adaugă ani vieții.

Ziua Mondială a Sănătătii reprezintă, de fapt, o campanie care invită liderii mondiali si publicul larg să se axeze pe o singură problemă de sănătate cu impact global. În fiecare an, Ziua Mondială a Sănătătii oferă oportunitatea de a începe o acțiune colectivă de protejare a sănătătii și bunăstării populației.

La evenimentul organizat cu acest prilej, au participat Victor OLSAVSZKY – Șeful Biroului pentru România al OMS, Mircea TIMOFTE – Președinte OAMGMAMR,  Prof. Dr. Luiza SPIRU – Președinte Fundația „Ana Aslan International”, Răzvan CHIVU – Consilier personal al Ministrului Sănătății, Camelia CÂRJAN – Director Îngrijiri Institutul Ana Aslan, Viorel HUȘANU – președinte Sanitas București, precum și președinți ai filialelor județene ale OAMGMAMR: Viorica Totorean, președinte filiala Maramureș, Daniela Artimof, președinte filiala Galati, Estera Ambruş, președinte filiala Argeş, Carmen Mazilu, președinte filiala București, Viorel Spatariu, președinte filiala Botoșani, Constantin Negrescu, președinte filiala Vâlcea, Maria Ionescu, vicepreședinte filiala Constanţa și Maria Bolotă, vicepreședinte filiala Iaşi.

Dezbaterea a fost deschisă de către domnul Victor Olsavszky care a făcut un scurt istoric al Organizației Mondiale a Sănătății și a temelor alese în anii trecuți cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Referindu-se la tema din 2012, Șeful Biroului pentru România al OMS, a prezentat perspectivele globale ale fenomenului de îmbătrânire a populației și planul de acțiuni al OMS pentru „îmbătrânire în sănătate” 2012-2016.

Domnul Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, a subliniat istoricul și importanța colaborării Ordinului cu OMS, precum și parteneriatul pe care Ordinul îl derulează cu Fundația Ana Aslan International prin programul “Brain Aging”. “Rolul asistentului medical în actualul context social, economic dar și demografic, va crește semnificativ. O populație îmbătrânită înseamnă nevoia de servicii de sănătate diversificate. Pentru aceasta, programul de Educație Medicală Continuă derulat de OAMGMAMR are în vedere adaptarea la nevoile de instruire și dobândirea de noi competențe pentru asistentul medical. Noi trebuie să fim profesioniști!” a spus președintele OAMGMAMR, referindu-se la obligativitatea educației continue în rândul asistenților medicali.

Doamna Prof. Dr. Luiza Spiru a făcut o trecere în revistă a situației actuale din România în ceea ce privește îmbătrânirea populației și a explicat importanța majoră a pregătirii asistenților medicali, în îngrijirea persoanelor vârstnice, în cadrul unei echipe multidisciplinare. Unul dintre exemplele de succes este programul „Brain Aging” care, până la finalizare, va forma profesional un număr de aproximativ 1600 de asistenți medicali din România. „A îmbătrâni activ și sănătos înseamnă, în primul rând, a fi independent”, a concluzionat doamna dr. Spiru.

Doamna Viorica Totorean – vicepreședinte OAMGMAMR și președinte al filialei Maramureș, a subliniat importanța păstrării sănătății la orice vârstă și rolul primordial pe care îl au asistenții medicali în promovarea unei stări bune de sănătate în rândul populației. Doamna Totorean a încheiat cu un mesaj adresat tuturor: „Iar pe cei în vârstă care vă înconjoară, încercați să-i înțelegeți. Încercați să le bucurați fiecare zi și să-i respectați așa cum ei v-au respectat și v-au îngrijit când erați copii. E momentul lor să primească în schimb ceea ce v-au oferit.”

Masa rotundă s-a încheiat cu prezentarea evenimentelor Campaniei de conștientizare asupra îmbătrânirii active, lansată cu acest prilej și derulată la inițiativa OAMGMAMR, pe tot parcursul anului 2012. Campania are ca principal public, asistenții medicali de pe întreg teritoriul României.

 

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.