Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Leaderi în profesie (II)

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 20 Ianuarie 2020

Importanța activității științifice | Coca Crâșmaru

AM: Cum v-ați început cariera de asistent medical?

Cariera de asistent medical am început-o la Spitalul de Copii Botoşani în data de 1 septembrie 1990. Eram dornică să ajut micii pacienţi să le alin suferinţa şi să le redau zâmbetul. Era visul copilăriei împlinit!

AM: Ați ales să faceți “un pas în plus” în această profesie, să vă dezvoltați profesional, să vă implicați în partea profesional-științifică a profesiei de asistent medical. Cum a apărut această dorință și ce vă motivează în continuare?

A fi asistentă medicală este o onoare pe care societatea mi-a acordat-o! Pentru mine, procesul de nursing reprezintă un complex de activităţi. Fiecare secvenţă a acestui proces este bazată pe dovezi ştiinţifice. Să înţelegem fenomenul de nursing şi să îl aplicăm corect pentru a aduce beneficii pacienţilor este prioritar pentru orice asistentul medical. Dorinţa de a mă dezvolta profesional a început să prindă contur atunci când am urmat cursurile universitare de asistent medical; doream să-mi explic fenomene şi să-mi însuşesc  mai multe cunoştinţe. Ulterior am urmat cursurile unui Master la UMF Cluj –Managementul Pacientului Critic, în anul 2013. Eram avidă de noi informaţii, am citit literatură de specialitate pentru a realiza o comparaţie cu nivelul de îngrijire furnizat în România.

Participarea la Conferinţele Naţionale ale Ordinului mi-a deschis alte orizonturi, am cunoscut alți profesioniști din țară. Prin aprofundarea studiilor am înțeles că pot să împărtășesc cunoștințele mele viitorilor asistenți medicali. Astfel, de 4 ani sunt profesor de nursing la o școală sanitară postliceală. Dar pentru a profesa la catedră, am urmat cursurile postuniversitare de psihopedagogie și am susținut examenul național de Definitivat în învățământ, promovat cu nota 10, dacă are  relevanță. Am ales să fac ,,un pas  în plus” din  dorința  de  a-mi demonstra atât mie cât și colegilor că dacă ai voință și perseverezi, te  poți dezvolta pe plan profesional. Dorința de   cunoaștere, autocunoaștere, de învățare, de lărgire a orizonturilor, puterea extraordinară de  muncă m-au călăuzit și  mă  vor  însoți permanent. Toate lucrurile  frumoase le-am  obtinuț prin strădanie și muncă.

Prin  tot  ceea  ce  am  realizat  am  arătat tuturor  că  și  aici, în Botosani,  poți face câte  ceva  care  să contribuie la dezvoltarea noastră profesională. Dintr-o asistentă medicală obișnuită am  devenit  una  capabilă  să  prezinte  la  conferințe  naționale, congrese europene și internaționale  lucrări de cercetare în nursing.

Am demonstrat  că și  aici in Botoșani sunt  asistenți  buni profesioniști-eu  sunt  mesagerul  lor.

Cred că notorietatea nu  m-a schimbat ca om. Da, e  adevărat, am  devenit mult mai ocupată și  mai  cunoscută, dar principiile de  viață, valorile și educația primite au  rămas  aceleași în timp.

AM: Cine v-a sprijinit /vă sprijină în dezvoltarea carierei?

Suportul familiei este important. Fără susținerea oferită de aceasta nu aș fi reușit să ajung la acest nivel. Organizația profesională a reprezentat motorul care m-a determinat să derulez studii de  cercetare în  nursing și să prezint rezultatele la manifestările științifice. Dar lumea cercetării mi-a fost deschisă de către respectabilii profesori din cadrul UMF Cluj-doamna doctor Adela Golea și domnișoara profesor dr. Daniela Ionescu. Susținerea dezvoltării pe linia profesională s-a bazat și pe colectivul medical al spitalului în care profesez dar și al colectivului didactic din școală. Peste tot am interacționat cu oameni minunați și deosebiți, cărora le mulțumesc – fără ei nu aș fi reușit.

AM: Din punctul nostru de vedere, reprezentanți un model de succes. Ați avansat profesional ocupând funcția de Director de Îngrijiri al Spitalului Mavromati din Botoșani. Considerați că dezvoltarea dumneavoastră profesională este legată și  de expunerea la mediul profesional ocazionat de participarea la conferințe și congrese?

Participarea la manifestările științifice  dezvoltă dorința de cunoștere; aflând noutăți poți să aplici lucruri noi inovatoare la locul de muncă. Dezvoltând profesia de asistent medical, efectul pe termen lung este o investiție în procesul de îngrijire iar beneficiarul final este pacientul și sănătatea societății.

AM: Care este elementul plus-valoare care îl resimțiți în cariera dvs. după ce se încheie o conferință la care ați luat parte?

Primele contacte cu evenimentele științifice au fost în calitate de participant, apoi am avut participări active în calitate de autor al lucrărilor de cercetare în nursing. Fiecare eveniment a adus un plus-valoare carierei mele de asistent medical deoarece a reprezentat o treaptă parcursă. Drumul, de la simpozioane județene până la congrese internaționale, a fost presărat cu provocări care m-au determinat să merg mai departe. Mă simt un asistent medical împlinit și îmi doresc să imprim această stare tuturor colegilor.

AM: În opinia dvs. care sunt obstacolele cel mai des întâlnite atunci când doriți să participați la sesiuni profesional-științifice naționale sau internaționale?

Pentru a participa la un eveniment științific trebuie să respecți termenele indicate privind înscrierea rezumatului, condițiile de prezentare , să abordezi o temă de actualitate cu impact. Trebuie știut, de asemenea, că la un astfel de eveniment, prestanța prezentărilor este la standarde ridicate. Fiecare dintre participanți dorește să prezinte aspecte inovatoare din domeniul nursingului. Concurența lucrărilor poate fi considerată un obstacol. Pentru realizarea  unei lucrări de cercetare trebuie să aloci timp de studiu, să colectezi date, să interpretezi rezultate. Uneori timpul este limitat, ești preocupat de alte activități, nu ai o echipă de studiu, dar dacă ești determinat, poți depăși toate obstacolele. Însă rezultatul privind acceptarea  rezumatului lucrării îți oferă cea mai mare satisfacție. Este un sentiment unic, când primești vestea care îți face ziua mai frumoasă!

AM: Impresii de la Conferința de la Barcelona din 2017. Cum a fost să participați la cea mai mare conferință internațională dedicată asistenților medicali?

Congresul Internațional al Asistenților Medicali din 2017 de la Barcelona a  adus congruență pentru asistenții medicali de pe tot mapamondul, profesioniști care au dorit să ne împărtășească din preocupările lor profesionale. Astfel, au fost înscrise 6000 de abstracte pentru lucrări științifice, fiind selectate doar 2000 pentru prezentare fie în formă de poster, prezentare orală în sesiuni științifice sau în sesiune plenară. Selectarea studiului pe care l-am realizat pentru a fi expus ca poster în cadrul celui mai mare eveniment științific al asistenților medicali a reprezentat pentru mine o recunoaștere internațională a muncii depuse pe parcursul drumului meu de asistent medical.

Participarea la Congresul ICN Barcelona 2017 a fost un vis devenit realitate! Nu este scump să visezi, trebuie doar să fim creativi pentru a realiza viitorul!

Pe parcursul evenimentului, am cunoscut o LUME de asistenți medicali dornici să-și cunoască partenerii, metodele de lucru, noutățile din practica medicală indiferent de colțul de lume în care își duce lupta pentru a promova sănătatea și a restaura sănătatea pacienților (Thailanda, El Salvador, Spania, Iordania, Liban, China, Canada, Statele Unite, Danemarca, Irlanda, Polonia, Marea Britanie, Cuba etc.).

După prezentarea posterului la Congres am primit oferte le a publica articole în reviste de specialitate, open-acces pentru publicare și acces liber la bibliotecile de specialitate on line.

AM: Ce planuri profesionale de viitor aveți?

 Să scriu măcar o carte pentru viitori asistenți medicali. Să conduc profesia de asistent medical spre starea de excelență. ,, Nu putem atinge perfecțiunea, dar tinzând spre perfecțiune, putem atinge excelența!,,

AM: Câteva sfaturi/îndrumări pentru colegi privind dezvoltarea profesională, dezvoltarea interesului pentru studiu, implicare, participare.

Perseverența este cheia succesului!

Sunt fericită, împlinită profesional că sunt asistentă medicală și tocmai acest fapt mă determină să continui studiile de cercetare pentru a găsi soluții problemelor din sistemul național de îngrijire. Cred cu tărie că asistenții medicali sunt forța din primul plan al luptei globale pentru schimbarea în bine a sănătății.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.