Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Lansarea Programului Președintiei Slovene | Direcții pentru Sănătate

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 01 Iulie 2021

La data de 1 iulie 2021, Slovenia a lansat programul său pentru președinția Consiliului UE mandat care se va exercita în semestrul 2 al acestui an. În sănătate, direcțiile promovate de Slovenia vor viza acțiuni pentru consolidarea capacității sistemelor de sănătate de a  răspunde la crize, stimularea dialogului pentru implementarea unei Strategii farmaceutice Europene și continuarea negocierilor asupra pachetului privind o Uniune Europeană a Sănătății, respectiv consolidarea mandatelor EMA și ECDC, precum și privind înființarea unei autorități de intervenție în caz de urgențe sanitare -HERA.

Eforturile comune de a găsi soluții în domeniul politicii de sănătate au făcut posibil un răspuns mai eficient și mai eficient la pandemia COVID-19. Cu toate acestea, pandemia a evidențiat, de asemenea, punctele slabe ale sistemelor de sănătate atunci când reacționează la șocuri sistemice bruște.
Activitățile președinției slovene se vor concentra, prin urmare, pe consolidarea răspunsului eficient al UE la amenințările asupra sănătății, strategiile de ieșire și gestiunea posibilelor pandemii viitoare.
Președinția se va concentra asupra valorii adăugate a cooperării la nivelul UE în dezvoltarea și implementarea soluțiilor inovatoare pentru sporirea rezilienței sistemelor de sănătate, cu scopul de a investi colectiv mai eficient în îmbunătățirea organizării, accesibilității, calității și capacității de reacție a sistemelor de sănătate și finanțarea lor durabilă.
O atenție specială va fi, de asemenea, acordată rolului UE în sănătatea globală și Planului European pentru Cancer, care este unul dintre cei trei piloni ai noii Uniuni Europene a Sănătății. Consecințele COVID-19 au arătat că o mai bună cooperare și un răspuns eficient la crize și urgențe de sănătate necesită mai multă cooperare și coordonare reciprocă, precum și sarcini și competențe clar definite atât la nivel național, cât și la nivelul UE.
Prin urmare, Președinția slovenă va pune un accent deosebit pe pregătirea pentru criză și pe mecanismele de reacție, care fac parte din Uniunea Europeană a Sănătății și consolidează rolul principalelor agenții de sănătate ale UE (Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)), îmbunătățind în același timp cadrul legal pentru amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate.
Președinția slovenă va începe cu dezbaterea cu privire la o propunere legislativă de înființare a unei noi autorități de intervenție în caz de urgență sanitară (HERA), o structură menită să obțină un răspuns mai bun al UE la amenințările transfrontaliere.
Împreună cu Strategia europeană pentru medicamente, HERA ar putea fi cheia în ceea ce privește coordonarea între diferiți părți interesate, investițiile și dezvoltarea segmentelor de sprijin.
 În domeniul disponibilității și accesibilității medicamentelor, pandemia COVID-19 a demonstrat în continuare sensibilitatea ofertei de medicamente și a importanței asigurării autonomiei strategice deschise a UE.
 În același timp, aceasta este o oportunitate pentru soluții comune la nivelul UE. Prin urmare, Președinția slovenă dorește să stimuleze discuțiile privind noile soluții la nivelul UE, care au potențialul de a îmbunătăți accesibilitatea sau disponibilitatea medicamentelor.
 În același timp, se dorește abordarea problemei deficitului de medicamente pentru care există o lipsă de interes comercial, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor generice sau tratamentelor oncologice mai vechi. În acest fel, Președinția slovenă va contribui la consolidarea Uniunii Europene a Sănătății și la punerea în aplicare a Strategiei europene pentru medicamente.

https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/media/i4qnfeqt/programme-sl-presidency-en.pdf

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.