Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Lansarea lucrării „Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști”

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 26 Septembrie 2021

Miercuri, 22 septembrie, a avut loc lansarea lucrării „Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști”, coordonat de Șef Lucrări Dr. Crin Marcean, Director al Şcolii Sanitare Postliceale Fundeni și publicat cu sprijinul Editurii Universitare „Carol Davila”.

Cele trei volume care alcătuiesc tratatul reprezintă un suport esențial pentru atingerea celor mai înalte standarde de pregătire profesională în domeniu, constituindu-se într-o lucrare de referință atât pentru asistenții medicali generaliști, cât și pentru cadrele didactice.

Aș spune că nu este o carte, este o trilogie pentru că este în trei volume, a cărei apariție a fost posibilă datorită unui trepied care s-a format: colectivul care a lucrat la elaborarea ei, OAMGMAMR, care ne-a susținut în toată aceasta perioadă și Editura Carol Davila.”, a declarat dr. Crin Marcean în alocuțiunea de prezentare a volumelor.

Evenimentul de lansare a fost organizat de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a a avut loc la  Biblioteca Națională a României.

„În anul în care aniversăm 20 de ani de la prima lege de reglementare a profesiilor de asistent medical și moașă, nu putem să nu constatăm că, în contextul complicat generat de criza pandemică actuală, preocuparea pentru dezvoltarea competențelor și abilităților adaptative ale asistenților medicali și moașelor pentru a răspunde nevoilor de sănătate a populației este deopotrivă oportună și necesară.”, a declarat președintele OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte, în cadrul evenimentului.

În urma eforturilor deosebite a echipei academice, compusă din 12 cadre medicale de prestigiu din șase centre universitare, tratatul cuprinde trei volume subsumând peste 1900 de pagini care abordează teme întâlnite în activitatea curentă a oricărui asistent medical: nursing general, nursing în medicină internă și specialitățile înrudite, nursing în urgențe medico-chirurgicale și ATI, nursing în neuro-psihiatrie, nursing în obstetrică-ginecologie, puericultură, pediatrie și nursing specific, epidemiologie și nursing în boli infecțioase, gerontologie, geriatrie și nursing specific, oncologie și nursing specific, îngrijiri paliative, nursing comunitar și îngrijirea persoanelor cu dizabilități și calitatea îngrijirilor și siguranța pacientului. Lucrarea are un caracter modern, invitând cititorul atât la studiu, cât și la dialog structurat pe marginea noțiunilor parcurse, accelerând procesul de învățare a cititorilor.

Evenimentul a beneficiat de prezența unor  invitați de nivel înalt din partea Administrației Prezidențiale, Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerelor Sănătații și Educației, precum și din domeniul academic. La lansare au participat membrii Consiliului Național al OAMGMAMR.

În cadrul cuvântului introductiv, președintele OAMGMAMR a subliniat că este un moment special, care are loc într-un an cu o însemnătate specială,  respectiv celebrarea a 20 de ani de la înfiintarea OAMGMAMR. „Este o coincidență fericită că la un an de la Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei să implinim 20 de ani de la prima lege de reglementare a profesiilor de asistent medical și moașă și sper ca o dată cu apariția acestui tratat, nivelul școlilor să facă un salt de calitate, beneficiind de ea atât elevii, cât și profesorii.”, a mai declarat domnul Mircea Timofte.

Consilierul prezidențial pentru Sănătate , dna Conf. Univ. Dr. Diana Păun a salutat și cu această ocazie contribuția asistenților medicali la asigurarea accesului la îngrijiri în special în perioadă complicată în care ne aflăm. Oficialul a declarat astfel că „acest tratat cu certitudine este un tratat de mare valoare, pe care editura și colectivul de autori îl fac cadou în acest an special special , declarat de OMS ca fiind Anul celor care se îngrijesc de sănătatea noastră. Cu atât mai mult, acest demers este unul special pentru că are loc în vremuri grele de pandemie, în context de campanie de vaccinare la care dumneavoastră ați avut o contribuție hotărâtoare, pentru care, de asemenea, doresc să vă mulțumesc.”

Domnul deputat Florin Buicu, Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților a transmis felicitări tuturor celor care au contribuit la succesului acestui  demers. „Înainte de a fi deputat, înainte de a fi medic, cadru didactic la Univeristatea din Tîrgu-Mureș, sunt asistent medical. Pentru acest demers de a pune într-un singur tratat toate cunoștințele necesare în vederea pregătirii asistenților medicali generaliști. Merită felicitări, pe de-o parte Consiliului Național al OAMGMAMR care a fost de acord să sprijine un asemenea demers și domnului Președinte care are un aport important, Universitatea care și-a dat acordul, editura care a dus greul și, nu în ultimul rând autorii, ei sunt cei care își asumă responsabilitatea conținutului. Distribuția națională autorilor este un lucru de salut, influențele regionale se regăsesc în acest tratat. Este o carte necesară și vă felicit pe toți, a declarat Vicepreședintele Comisiei pentur Sănătate.”

Președintele OAMGMAMR a salutat prezența specială în cadrul evenimentului a partnerilor din mediul academic, prin prezența rectorului Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga și a decanului Facultății de Asistenți și Moașe, Prof. univ. Dr. Victor Strâmbu.

Domnul prof. univ dr. Viorel Jinga a subliniat calitățile esențiale ale coordonatorului științific de a asigura coeziunea întregului colectiv. „Desigur că este o realizare deosebită , desigur că este actual și acesta poate fi o bibliografie pentru toate concursurile de intrare în spital. Este un merit desosebit al șefului de disciplină, domnul Crin Marcean, care a reușit să strângă un colectiv: fiindcă e foarte greu să compui un tratat, să aduci o echipă în jurul acestuia și să fie un conținut uniform., a menționat rectorul UMF.

Decanul Facultății de Asistenți Medicali și Moașe a subliniat exigențele implicate în elaborarea unei lucrări de asemenea anvergură și a salutat efortul depus, declarând  că „cele trei volume, care încearcă să trateze exhaustiv domeniul îngrijirilor medicale, reprezintă un efort fabulos. Este foarte greu să scrii, informația aleargă cu câtiva pași în fața noastră și a scrie un tratat este foarte dificil, de aceea pentru a realiza un astfel de tratat trebuie presupune să fii extrem de alert.”

Dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății a subliniat contribuția pe care o aduce lucrarea demersurilor de îmbunătățire a calității îngrijirilor, menționând: „Ceea ce faceți dumneavoastră este esențial. Din perspectiva relației cadru medical-pacient, este important să găsim o formulă și abordare modernă, europeană care să devină o abordare sistematizată, de aceea un astfel de tratat crează un standard unitar de înaltă calitate și nu face altceva decât să ne aducă mai aproape de ceea ce ne dorim, o adordare medicală la standarde europene.”

Reprezentantul Ministerului Educației Național, Secretarul de Stat Ion Sorin a făcut referire la importanța pe care volumele o au din perspectiva procesului educațional. Domnia sa a precizat: „Privită de la Ministerul de Educație, echipa editorială mai pune o cărămidă la îndreptarea sistemului de educație și orice acțiune în acest sens este binevenită. Felicit întreaga echipă pentru acest tratat, pe care îl privesc ca un material didactic auxiliar important.”

Domnul Prof Dr. Emilian Imbri a transmis un mesaj emoționant inspirat din experiența din primele linii ale răspunsului la pandemie. „Calitatea serviciilor medicale depinde în mare măsură de asistenții medicali și, dacă vorbim de empatie, trebuie să fim cinstiți, dumneavoastră sunteți cei care faceți acest lucru să se întâmple. Vă felicit pentru cât faceți și pentru că v-ați pregătit și vă pregătiți continuu; și m-am convins în perioada pandemiei de ceea ce sunteți în stare să faceți și de curajul pe care l-ați insuflat medicilor prin modul în care ați făcut față situației. Am cunsocut, sper finalul carierei, adevărați eroi și vă sunt recunoscător. În ceea ce privește cartea, aceasta fiind un rezultat al unui colectiv din toată țara, ar putea sugera că ceea ce transmite este o uniformizare a tot ceea ce trebuie să faceți.”

Prof. Victor Purcărea, directorul editurii Universitare „Carol Davila” a sublinit efortul colectiv, perseverența și rigurozitatea care au stat la baza publicării tratatului. „A fost o muncă deloc ușoară, mi-am dat seama încă de la prima întâlnire de exigența de a scoate ceva reprezentativ. S-a lucrat intensiv, cu provocări, sub exigența domnului Marcean, și ne-am bucurat că am finalizat-o și mulțumesc pentru receptivitatea pe care am avut-o întotdeauna de la conducerea OAMGMAMR.”, a declarat domnul profesor.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.