Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Instruire in noile tehnologii medicale si perfectionare pentru medicii si asistentii medicali din ambulatorii de specialitate si spitale in brain-aging

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Februarie 2015

Prezentarea proiectului

“Instruire in noile tehnologii medicale si perfectionare pentru medicii si asistentii medicali din ambulatorii de specialitate si spitale in brain-aging”

Numarul de identificare al contractului: POSDRU/81/3.2/S/46975

Pproiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeste in Oameni!”

Durata de implementare: 36 luni

Proiectul este implementat de catre Fundatia Ana Aslan International, in calitate de Beneficiar, si de catre Colegiul Medicilor din Romania si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMMR) in calitate de Parteneri. Proiectul se desfasoara in cele 8 Regiuni de dezvoltare ale Romaniei: Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Oltenia Vest.

Proiectul contribuie la dezvoltarea capitalului uman in sectorul medical, cu implicatii pozitive in toate celelalte aspecte ale dezvoltarii nationale raspunzand astfel obiectivului general al POS DRU 2007-2013 privind dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia.

Obiective generale
1. Formarea profesionala de specialitate pentru personalul medical la nivel national in vederea insusirii de practici si aplicarii noilor tehnologii in imbatranirea cerebrala (brain aging).
2. Crearea unei retele de specialisti in medicina brain-aging prin promovarea parteneriatului intre institutii romanesti in sprijinul transferului de expertiza medicala in arii de specialitate corelative domeniului reprezentat de imbatranirea cerebrala (brain-aging).

Obiective specifice
• Promovarea formarii de specialitate pentru medici si asistenti medicali la nivel national in domeniul brain-aging.
• Facilitarea introducerii si insusirii de noi tehnologii in cadrul mai multor specializari medicale in corelatie cu aprofundarea abordarii brain-aging;
• Crearea unei retele de specialisti in medicina brain-aging prin promovarea parteneriatului intre institutii romanesti in sprijinul transferului de expertiza medicala in arii de specialitate corelative  domeniului reprezentat de imbatranirea cerebrala (brain-aging).
• Utilizarea unor metode de buna practica medicala la nivelul standardelor europene in brain-aging
• Crearea si gazduirea pe site-ul propriu al unui forum cu tematica brain-ging –  baza comunitatii romanesti de bune practici in brain-aging, prin includerea specialistilor si institutiilor romanesti in comunitatea europeana de bune practici.
• Instruirea in noi tehnologii medicale de care vor beneficia medici specialisti in medicina de laborator (incluzand medicina moleculara) selectati la nivel national.

Grup Tinta
Medici specialisti in radiologie, medicina de laborator (inclusiv medicina moleculara), neurologie (inclusiv neurochirurgie), psihiatrie, geriatrie si gerontologie, anestezie terapie intensiva (ATI), precum si asistenti specializati sau generalisti.

Proiectul va fi prezentat comunitatii de practica medicala printr-o Conferinta de lansare a proiectului in cursul lunii octombrie 2010. La aceasta conferinta vor participa cei 2 parteneri ai Fundatiei Ana Aslan si vor fi invitati participanti ai structurilor nationale reprezentative  atat din grupurile tinta, cat si in afara acestuia, institutii si centre de profil, centre de cercetare stiintifica, ONG-uri implicate in activitatea medicala, autoritati publice locale, mass-media.
In cadrul acestui eveniment vor fi prezentate conceptul de imbatranire cerebrala si implicatiile sale, instrumente si tehnologii de abordare, precum si logica interventiei proiectului.

Principalele activitati ale proiectului

1. Realizarea strategiei de implementare la nivel national a proiectului;
2. Elaborarea planului de formare si a curriculelor specifice fiecarei specializari (radiologie, medicina de laborator, neurologie, psihiatrie, geriatrie si gerontologie, anestezie terapie intensiva) si fiecarui nivel profesional (pentru medici si asistente) si elaborarea curriculei de instruire in utilizarea noilor tehnologii medicale;
3. Organizarea a 8 seminarii regionale de lansare a proiectului in centre reprezentative pentru fiecare regiune (Cluj, Iasi, Ramnicu Valcea, Constanta, Pitesti, Timisoara, Brasov, Bucuresti) la care vor participa personal medical, institutii si centre de profil, centre de cercetare stiintifica, ONG-uri implicate in activitatea medicala, autoritati publice locale, mass-media;
4. Derularea activitatilor de formare profesionala adresate medicilor specialisti in radiologie, medicina de laborator (inclusiv medicina moleculara), neurologie (inclusiv neurochirurgie), psihiatrie, geriatrie si gerontologie, anestezie terapie intensiva (ATI), precum si asistentilor specializati sau generalisti care profeseaza in specializarile mentionate. Formarea va fi structurata pe domenii de specialitate si vor fi sustinute module personalizate pentru medici si pentru asistenti. Toate modulele sunt gandite din perspectiva deontologiei medicale si bioeticii si vor contine o componenta in acest sens. In fiecare regiune, formarea asistentilor se desfasoara concomitent cu formarea medicilor, atat in cadrul modului teoretic general, cat si in cadrul modulelor aplicative. Cursantii vor fi evaluati  teoretic si practic si vor primi certificate de absolvire;

Structura formarii profesionale este :
• grupe de 25 de medici respectiv 20 de asistenti impartite in 3-4 serii, corespunzator numarului cursantilor din fiecare regiune.
• pentru medici – Modulul teoretic cu durata de 30 de ore si  Modul aplicativ comun pentru toate specialitatile cu durata de 12  ore
• pentru asistenti – Modulul teoretic cu durata de 30 de ore si Modul aplicativ comun pentru toate specialitatile cu durata de 12  ore
• 100 de medicii si asistente medicale cu activitate in laborator (incluzand medicina moleculara) instruiti in utilizarea noilor tehnologii medicale cu aplicabilitate in brain-aging. 120 de ore de instruire (30 ore pentru fiecare serie).

5. Instruirea medicilor specialisti in medicina de laborator si a asistentilor medicali de laborator in utilizarea noilor tehnologii medicale in biochimie, biologie moleculara si imunologie cu aplicabilitate in brain-aging.

Rezultatele proiectului
• 1220 de medici si 1600 de asistenti medicali la nivelul intregii tari specializati in domeniul imbatranirii cerebrale
• Web-site-ul solicitantului si portalul vor fi actualizate periodic cu informatii privind progresul proiectului.
• Web-site cu rol de platforma informatica actualizat periodic si va contine documente tipizate si scale de evaluare international recunoscute in domeniul brain-aging.
• Web-site-ul va gazdui un forum in scopul constituirii comunitatii romanesti de bune practici in brain-aging, si includerea specialistilor si institutiilor romanesti in comunitatea europeana de bune practici. Prin intermediul portalului pus la dispozitia cursantilor se vor putea realiza evaluari standardizate, monitorizarea pacientilor in mod unitar la nivel national si se va constitui o retea nationala de medici din mai multe specialitati care vor utiliza goldstandardele agreate la nivel international din gerontopsihiatrie, geriatrie si gerontologie.

Accesează site-ul proiectului http://www.brainaging.ro/ro/proiect-european/alias/

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.