Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Informații utile despre EBOLA

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 28 Octombrie 2014

Asistenții medicali solicită autorităților crearea unor medii de lucru sigure pentru îngrijirea pacienților care suferă de boala Ebola  

Concluzii ale summitului internațional de nivel înalt pe tema Ebola

Geneva, Elveția și Madrid, Spania, 30 Octombrie 2014 – La un summit de nivel înalt organizat în data de 27-28 octombrie, pe tema  “Asistența medicală și virusul Ebola” organizat de către Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și Consiliul Spaniol de Asistență medicală (CGE), asistenții medicali au solicitat autorităților crearea unor medii de lucru sigure pentru profesioniștii din domeniul sanitar, ca și condiție obligatorie pentru furnizarea de îngrijiri pacienților care suferă de Ebola.

Participanții la summit au analizat situația de la nivel global și au împărtășit experiențe, lecții ce trebuie învățate și modificări ce ar putea fi introduse, pentru a minimiza riscul asociat cu îngrijirea și tratamentul persoanelor infectate.

Întâlnirea a reunit reprezentanți ai  ICN, CGE, Federația Europeană de Asistenți Medicali, Public Services International, Médécins Sans Frontières, membri ai uniunilor spaniole de asistență medicală, delegați ai țărilor europene și africane în care au fost tratați pacienți cu Ebola, și asistenți medicali experți în îngrijirea directă a pacienților cu Ebola.

“Asistenții medicali sunt esențiali în a face față acestei crize și, în același timp, sunt supuși unui mare risc” a declarat David Benton, Directorul Executiv ICN.  “Instruirea asistenților medicali și stabilirea unor protocoale de îngrijire a pacienților cu Ebola au fost,  până acum, fragmentate. Această întâlnire va garanta obținerea unei imagini complete de la cei care știu de ce este nevoie. Abia după aceea vom putea stabili ghiduri clare pentru asistenți medicali și vom putea garanta că pacienții primesc îngrijirea de calitate de care au nevoie într-un mediu sigur și protejat.”

După ce a ascultat declarațiile tuturor experților, Președintele Consiliului Spaniol de Asistență Medicală (Consejo General de Enfermería), Máximo González Jurado, a declarat că “Tema acestui summit este ‘zero toleranță’.  De asemenea, a subliniat faptulă că “în astfel de cazuri transparența este fundamentală, întrucât este ceea ce ne face să învățăm și este singura modalitatea de a trece prin această criză”.

Summitul a început cu prezentări și discuții ale reprezentaților diverselor țări și organizații internaționale, pe tema îngrijirii pacienților care suferă de Ebola. Acestea au fost urmate de o sesiune de propuneri de standarde pentru programele de educație și formare pentru personalul medical. În cea de-a doua zi a summitului, au fost stabiliți factorii esențiali ce urmează a fi inclusi și protocoalele și procedurile pentru îngrijirea celor care suferă de boala Ebola sau sunt suspecți de acest virus. Summitul s-a încheiat cu acordul de a:

  • Elabora programe de formare care garantează competența și care vor fi acreditate la nivel internațional de către ICN
  • Crea o platform de informare centralizată pentru a obține toate informațiile privind profesia de asistent medical și boala Ebola
  • Se solicita participarea activă a asistenților medicali de la nivel decizional în ceea ce privește prevenirea și îngrijirea pacienților cu Ebola.

Asistenții medicali se află printre persoanele expuse celui mai mare risc de a fi infectați cu virusul Ebola. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un total de 443 de profesioniști din domeniul sanitar au fost infectați și 244 au decedat.  Infecțiile cu virusul Ebola în rândul personalului medical pot avea efecte devastatoare asupra sistemelor de sănătate, inclusiv închiderea spitalelor, epuizarea forței de muncă atât de necesară și lipsa de încredere în sistemul de sănătate.

Puteți găsi mai multe informații la adresa:  www.icn.ch/news/ebola/

Pentru mai multe informații  media@icn.ch

___________________________________________________________________________________________________

Ce este Ebola?

Ebola este o boală rară și severă, deseori mortală, cauzată de virusul cu același nume. Focare de Ebola au  apărut în principal în satele izolate din Africa Centrală și de Vest, în apropiere de pădurile tropicale, dar epidemia s-a extins, de asemenea, și în zone urbane.

Cum se transmite Ebola?

Se transmite prin contact direct cu sângele sau cu alte fluide corporale (de exemplu, salivă, urină, vomă) ale unor persoane infectate, în viață sau decedate. Infectarea este posibilă și prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescență, timp de până la trei luni după recuperare. Boala se poate transmite și prin contact direct cu sânge sau alte fluide corporale provenind de la animale sălbatice infectate, moarte sau vii, cum ar fi maimuțele, antilopele sau liliecii.

Care sunt simptomele?

Simptomele apar între 2 și 21 de zile după expunerea la virus. Primele simptome sunt, cel mai frecvent, febră bruscă, dureri musculare, stare de slăbiciune, cefalee și durere în gât.

Următoarea fază a bolii este caracterizată de vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor. Unii pacienți prezintă de asemenea hemoragii interne și externe abundente și insuficiențe la nivelul mai multor organe.

Nu există vaccin autorizat sau tratament validat împotriva acestei boli.

Ebola și implicațiile în sănătatea UE

Actualul focar Ebola afectează grav regiunea Africii de Vest: Liberia, Sierra Leone, Guineea și Mali. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Până la 23 octombrie au fost mai mult de 10141 de cazuri raportate, inclusiv 4922 decese. Boala a revendicat deja viața a mai mult de 240 de lucrători în domeniul sănătății. Primul caz secundar de Ebola în Europa a fost confirmat la 6 octombrie.

Care este riscul pentru lucrătorii europeni în domeniul sănătății în zonele afectate? Ce ajutor poate se așteaptă de la UE?

Ebola prezintă cel mai mare risc pentru cetățenii europeni care se află în prezent în țările afectate și mai ales pentru personalul din sănătate și voluntarii care ajută pentru a opri răspândirea Ebola. În cazul acestora, Comisia Europeană a dezvoltat un mecanism pentru evacuări medicale. Centrul Comisiei Europene de Coordonare pentru Situații de Urgență (ERCC) facilitează transportul echipamentelor de ajutor pentru Africa de Vest și coordonează evacuarea personalului medical internațional din Liberia, Guineea și Sierra Leone.

Comisia Europeană a anunțat alocarea din bugetul UE pentru cercetare, a 24,4 milioane de euro destinate cercetărilor necesare în domeniul bolii cauzate de virusul Ebola. Finanțarea va fi direcționată către cinci proiecte, de la testarea unui potențial vaccin în cadrul unui trial clinic de mare amploare, la testarea unor compuși existenți și noi în tratamentul bolii Ebola. Fondurile provenite din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare, vor fi puse la dispoziție prin intermediul unei proceduri accelerate, pentru ca cercetările să înceapă cât mai curând posibil. De asemenea, Comisia colaborează cu industria de profil în ceea ce privește crearea de noi vaccinuri, medicamente și mijloace de diagnostic vizând boala Ebola și alte febre hemoragice în cadrul Inițiativei privind medicamentele inovatoare.

Sursa: http://ec.europa.eu/

http://ec.europa.eu/health/preparedness_response/docs/ebola_infotravellers2014_ro.pdf

Unde pot găsi informații actualizate cu privire la ultimele evoluții?

Cifre actualizate privind cazuri si de decese Ebola raportate pot fi gasite pe site-ul OMS: http://www.who.int/csr/disease/ebola/situation-reports/en/ 

http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/

Toate noile documente, inclusiv cea mai recentă evaluare a riscurilor ECDC, prospectul de consultanță de călătorie, rezumatele reuniunilor HSC, și statul-specific membru link-uri și informații, pot fi găsite pe site-ul Comisiei: http://ec.europa.eu/health/ebola /index_en.htm

Sursa:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-588_en.htm

http://europa.eu/newsroom/highlights/special-coverage/ebola/index_en.htm

wa_ebola_en

Descarcă ebola_infotravellers2014_ro

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.