Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

ICN susține noul program de formare al OMS privind îmbunătățirea sănătății mintale

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 14 Noiembrie 2022

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) felicită Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru dezvoltarea programului său online de formare QualityRights e-training programme privind sănătatea mintală, recuperarea și incluziunea în comunitate. ICN sprijină această activitate și are plăcerea de a confirma că îndeplinește standardele  pentru punctele acreditate pentru educație continuă în domeniul asistenței medicale.  

Președinta ICN, Dr. Pamela Cipriano, a declarat că formarea asistenților medicali, pentru a sprijini mai bine sănătatea mintală și bunăstarea persoanelor pe care le îngrijesc poate face o diferență uriașă pentru calitatea vieții persoanelor. Acest program de formare specifică este ușor de accesat, iar asistenții medicali care îl vor finaliza, vor obține de asemenea, și beneficii personale din lecțiile pe care le vor învăța. Este un lucru foarte oportun, deoarece se știe că asistenții medicali și lucrătorii din domeniul îngrijirilor continuă să sufere din cauza pandemiei. De aceea, îi încurajez pe asistenții medicali de pretutindeni să își facă timp să finalizeze acest program, pentru binele pacienților lor și pentru propria bunăstare și sănătate mintală, a declarat executivul ICN.

Disponibil în 11 limbi, cursul acoperă o gamă completă de aspecte, printre care grija față de propria sănătate mintală, sprijinirea prietenilor, a familiei și a colegilor, în ceea ce privește sănătatea lor mintală și abordarea stigmatizării, a discriminării, abuzului și a constrângerii în cadrul serviciilor de sănătate mintală.  

Asistentul șef al OMS, Dna. Elizabeth Iro, a declarat că îi încurajează pe toți asistenții medicali și moașele să urmeze programul online de formare privind drepturile calității în domeniul sănătății mintale.  Acest lucru va contribui în mare măsura la punerea la dispoziție a opțiunilor și a informațiilor referitoare la tratament, pentru perosanele cu care lucrați și pe care le îngrijiți, oferirea de alternative la izolare și reprimare și promovarea recuperării, speranței și incluziunii în comunitate.

Asistentul șef al ICN, Dna. Michelle Acorn, a afirmat că îi îndeamnă pe cât mai mulți dintre cei 28 de milioane de asistenți medicali din lume să se implice în acest program care le oferă lor și altor lucrători din domeniul sănătății, instrumentele pentru protejarea propriei stări de sănătate mintală, precum și abordarea problemelor precum stigmatizarea, discriminarea și abuzul, care au fost evidențiate într-o serie de rapoarte de săptămâna aceasta, inclusiv propriul raport al ICN privind sănătatea mintală ( Mental Health report).  

În cadrul lansării globale a cursuui de formare online QualityRights e-training, din luna aprilie 2022, Directorul General al OMS, Dr. Tedros, a declarat: “Programul OMS  QualityRights e-training pune la dispoziție cunoștințe și competențe esențiale,  necesare pentru crearea de servicii receptive de sănătate mintală.  Oferă o nouă perspectivă, înțelegere și orientare referitoare la modul în care putem avea grijă de sănătatea noastră mintală și la modul în care îi putem sprijini pe ceilalți. Stigmatizarea și discriminarea trebuie înlocuite cu speranță, acceptare și incluziune. Practicile coercitive, violența și neglijența nu mai trebuie tolerate.”

OMS spune că are un obiectiv ambițios pentru implementarea la nivel mondial a programului  QualityRights e-training, acesta fiind formarea a cel puțin cinci milioane de cursanți, până la finalul anului 2024, având impact asupra vieții a 500 de milioane de persane cu afecțiuni ale sănătății mintale sau dizabilități psihosociale.   

Programul de formare QualityRights e-training al OMS este disponibil gratuit aici.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.