În data de 2 iunie a.c, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și Ordinul Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali din România au avut o întâlnire virtuală pentru a confirma colaborarea lor pentru a ajuta refugiații ucraineni.
În cadrul campaniei “Asistenți Medicali pentru Pace”, ICN a făcut o donație către OAMGMAMR care va fi folosită pentru a sprijini echipele medicale de pe ambulanță, dintre care jumătate sunt formate din asistenți medicali, echipe care lucrează direct cu refugiații ucraineni care sosesc în România după ce au fost forțați să-și părăsească țara din cauza conflictului. Donațiile ICN sunt folosite pentru a furniza medicamente, echipamente și dotări pentru serviciul de ambulanță.
CEO-ul ICN, Dl. Howard Catton, a menționat: „Suntem mândri să sprijinim activitatea OAMGMAMR și le suntem cu adevărat recunoscători. Aproximativ jumătate din echipele de ambulanță care îi ajută pe refugiații ucraineni sunt asistenți medicali și răspund unei game largi de nevoi de sănătate în circumstanțe dificile. Le lăudăm curajul și vom rămâne în strânsă legătură cu Președintele Ordinului Asistenților Medicali, Dl. Mircea Timofte, pentru a vedea cum altfel îi putem ajuta.”
La întâlnirea virtuală a fost prezent și Dr. Cristian Grasu, Președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, care și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul ICN care contribuie la furnizarea de elemente esențiale pentru munca lor cu refugiații ucraineni. Dl. Grasu a subliniat că asistenții medicali au un rol esențial în răspunsul serviciului de ambulanță la nevoile refugiaților.
ICN lucrează cu o serie de asociații naționale de asistenți medicali din țări aflate la granița cu Ucraina, precum și cu Asociația Asistenților Medicali din Ucraina și explorează modalități de a oferi ajutor direct asistenților medicali afectați de conflict.
Săptămâna trecută, Dl. Catton a avut o întâlnire bilaterală cu Ministrul adjunct al Sănătății al Ucrainei, Oleksii Iaremenko, la care s-a alăturat și Asistentul Șef al Organizației Mondiale a Sănătății, Dna. Elizabeth Iro, reuniune concentrată pe acordarea de sprijin pentru sănătatea mintală a asistenților medicali ucraineni și a lucrătorilor din domeniul sănătății implicați în conflict.
Campania ICN “Asistenți Medicali pentru Pace” a fost demarată imediat după invazia Ucrainei pentru a cere pace, a condamna atacurile asupra asistenților medicali și a sprijini asistenții medicali din prima linie.