Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România devine membru al Fundației Europene pentru Siguranța Pacientului
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

ICN confirmă decesul a 1500 de asistenți medicali din 44 de țări din cauza COVID-19 și estimează că cifra deceselor în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății de la nivel mondial ar putea depăși 20000

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 02 Noiembrie 2020
Un comunicat de presă publicat la data de 28 octombrie a.c., privind cel mai recent studiu realizat de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, arată că numărul asistenților medicali care au decedat după ce au contactat COVID-19 a ajuns la 1500, de la 1097 persoane declarate în luna august. Aceste date, reprezentând situația din doar 44 de țări din cele 195 ale lumii, este o subestimare a numărului real de decese.

Analiza ICN sugerează că aproximativ 10% dintre cazurile de la nivel global sunt în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății. Chiar dacă rata mortalității în rândul a peste 4 milioane de lucrători din domeniul sănătății infectați este de doar 0.5% momentan, creșterea numărului de cazuri ar putea provoca decesul a peste 20000 de cadre medicale.

În discursul susținut  în cadrul conferinței virtuale Nightingale 2020, desfășurate în format virtual în perioada 27-28 octombrie, domnul Howard Catton, directorul executiv ICN, a reiterat apelul pentru colectare sistematizată și standardizată a datelor privind infecțiile COVID 19 în rândul personalului medical, declarând: “Este șocant că numărul asistenților medicali decedați din cauza COVID este egal cu cel al celor din Primul Război Mondial. Din luna mai 2020 solicităm colectarea sistematizată și standardizată de date cu privire la infecțiile și decesele în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, iar faptul că acest lucru nu se întâmplă este scandalos.  

2020 este Anul Internațional al asistentului medical și al moașei și aniversarea a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale și sunt sigur că ar fi fost extrem de tristă și furioasă pentru această lipstă de date – cu siguranță eu sunt.   În timpul Războiului din Crimeea, Florence a demonstrat modul în care colectarea și analiza datelor poate îmbunătăți înțelegerea riscurilor asupra sănătății și a practicilor clinice și poate salva vieți, incluzând și asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății.  Dacă ar fi fost în viață astăzi, vocea sa ar răsuna în urechile liderilor mondiali, repetând că asistenții noștri medicali trebuie protejați. Este un mare decalaj între cuvintele calde și laudele pentru asistenți medicali și măsurile ce trebuie luate.” 

Într-o declarație ulterioară evenimentului, domnul Catton a afirmat că pandemia a demonstrat cât de interconectată a devenit lumea și că reacțiile guvernamentale trebuie să considere această realitate și să răspundă în mod adecvat. “Cred cu tărie că globalul nu a fost niciodată atât de raportat la  local în ceea ce privește problemele cu care ne confruntăm, lecțiile pe care trebuie să le învățăm și soluțiile pe care le căutăm. De exemplu, obținerea echipamentelor individuale de protecție la nivel transfrontalier necesită colaborarea guvernelor în tratarea problemelor vamale și de control, iar atunci când vom avea un vaccin punerea lui la dispoziția tuturor celor care au nevoie și nu doar celor care își permit să îl achiziționeze, va necesita multilateralism și cooperare. Asistenții medicali vor avea de jucat un rol major în perioada post COVID. Experiența noastră și datele pe care le avem reprezintă o voce foarte puternică și îndreptățită, pe care trebuie s-o folosim pentru influențarea sistemelor de sănătate din viitor.”

Comentând asupra informațiilor privind demonstrațiile și grevele unor asistenți medicali din Europa în legătură cu gestionarea pandemiei, domnul Catton a afirmat: “Nu mă suprinde faptul că ne aflăm în acest punct, pentru că am intrat în această pandemie foarte prost pregătiți, cu investiții precare, cu un deficit de 6 milioane de asistenți medicali și cu întârzieri de reacție  adecvată ale unor guverne. Este o lecție importantă pentru viitor. Când toată această situație se va încheia, va trebui să ne prețuim mult mai bine sistemele de sănătate și să investim în ele și în lucrătorii noștri, mult mai mult decât am făcut-o până acum. Asistenții medicali sunt dezamăgiți din cauza pregătirii și răspunsului inadecvat, dar și din cauza lipsei de susținere de care se lovesc. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte, fiindcă niciunul dintre noi nu va face față, iar economiile nu își vor reveni dacă nu ne susținem asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății.”

Stire preluată www.icn.ch  
 
Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.