Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Discursul Președintelui OMAGMAMR în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 30 Mai 2022

Președintele OMAGMAMR, domnul Mircea Timofte, a subliniat nevoia investiției în leadership-ul asistenților medicali în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății, care s-a desfășurat în perioada 22-27 mai 2022, în format hibrid. Domnul Timofte a făcut parte din delegația României, participând virtual la lucrările Adunării.

Prezentăm mai jos un fragment din intervenția transmisă în limba franceză:

Anul trecut, am salutat adoptarea Direcțiilor Strategice Globale pentru Asistenți și Moașe. Rămânem pe deplin angajați să implementăm liniile sale directoare, deoarece credem cu tărie că asistenții și moașele rămân piloni fundamentali în abordarea vulnerabilităților și în sprijinirea unei societăți sănătoase.

Pentru a valorifica potențialul acestor profesioniști, am făcut deja pași fermi pentru a accelera investițiile în educație și competențe, în reglementare, în dezvoltarea de abilități și competențe în lumina evoluției dinamicii nevoilor de îngrijire. (…)

Leadership-ul rămâne extrem de important pentru a informa politici și practici mai bune. În apogeul pandemiei de Covid-19, am dezvoltat un program pilot de leadership de referință pentru asistenți, pe care ne propunem să—extindem într-o etapă ulterioară și să-l valorificăm ca instrument de creștere a contribuției profesiei la politicile de sănătate bazate pe dovezi.

Intervenția Președintelui OAMGMAMR poate fi ascultată integral aici:

Elemente de context

În fiecare an, reprezentanții de nivel înalt ai Ministerelor Sănătății din cele 193 de state membre alături de reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor internaționale partenere și ai societății civile dezbat anual, în luna mai, provocările și prioritățile de politică ale agendei globale de sănătate.

Tema Adunării Mondiale a Sănătății din acest an este: Sănătate pentru pace, pace pentru sănătate.

Pe ordinea de zi a Plenului dar și în cele două Comitete, se discută teme de interes pentru sistemele de sănătate, precum: pregătirea și răspunsul sistemelor de sănătate pentru urgențele de sănătate publică; acoperirea universală cu servicii de sănătate; prevenirea și controlul bolilor infecțioase; strategiile globale de accelerare ale eliminării cancerului de col uterin; Conveția –Cadru pentru controlul tutunului; îmbunătățirea proiectării și implementării politicilor pentru tratarea bolilor netransmisibile și prevenirea factorilor de risc în situații de urgență umanitară; planul intersectorial de acțiune privind epilepsia și alte tulburări neurologice s.a.

(https://www.ms.ro/2022/05/24/conf-univ-dr-adriana-pistol-secretar-de-stat-in-ministerul-sanatatii-participa-la-cea-de-a-75-a-adunare-mondiala-a-sanatatii-ams/)

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.