Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Discriminarea la locul de muncă și reconcilierea vieții de familie cu profesia – teme de discuție în cadrul proiectului ”ACCES” în Slobozia și Călărași

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 13 Ianuarie 2015

banda sigle ACCESS

În ziua de 4 decembrie 2014 au avut loc în orașele Slobozia și Călărași ateliere de lucru privind egalitatea de șanse și reconcilierea vieții de familie cu munca, cu participantele înscrise la cursurile de formare din cadrul Proiectului ACCES („Asigurarea accesului egal la ocupare şi diversificarea oportunităților de angajare pe o piață inclusivă a muncii, pentru femeile din domeniul sanitar), derulat de Ordinul Asistenților  Medicali Generaliști, Moașelor şi Asistenților medicali din România (OAMGMAMR).

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 18 luni și are ca scop formarea unui număr de  600 de femei din domeniul sanitar din diverse regiuni ale țării pentru profesiile de babysitter și îngrijitor bătrâni.

Atelierele de lucru au adus în discuție subiecte referitoare la statutul femeii în România, muncile casnice și împărțirea lor între membrii familiei, barierele cu care se confruntă femeile în activitatea profesională, depășirea discriminărilor de gen și a dificultăților legate de maternitate, creșterea copiilor, îngrijirea membrilor familiei sau munca domestică.

În general, femeile recunosc că se confruntă cu greutăți în a concilia viața de familie cu munca, mai ales atunci când au copii mici de crescut sau rude bolnave pe care trebuie să le îngrijească. Greutățile vin și din faptul că ele se ocupă preponderent sau chiar exclusiv de muncile domestice. ”Bărbații sunt comozi”, ”fug de responsabilități”, ”uneori ne ajută, dar mai rar” au arătat participantele în timpul discuțiilor despre împărțirea muncilor în casă. Sarcinile familiale influențează capacitatea de concentrare și aspirațiile la locul de muncă și pot reprezenta bariere în promovare și în ocuparea unei funcții de conducere.

O soluție pentru reducerea inegalităților de gen, propusă de participantele la atelierul din Slobozia, este educația pe care mamele o acordă băieților. Mamele pot oferi băieților o educație diferită care să-i pregătească să devină parteneri egali în viața adultă de familie. ”Aș vrea să subliniez o idee. Tot subiectul și discuția care are loc aici are o cheie: totul pornește tot de la femeie. Pentru că se spune așa: vreți bărbați buni, educați băieți buni! Pentru că de aici pornește, tot de la noi e cheia. Cum educăm noi băiatul, în situația mamei care are un băiat. Dacă în casă vede că de fapt bărbatul este cel care dirijează totul, la fel va face și el la rândul lui. ”-  au fost cuvintele rostite de o participantă în cadrul atelierului de la Slobozia.

O temă intens dezbătută la atelierul de la Călărași a fost cea a situațiilor în care se ivesc probleme la locul de muncă din cauza stării de gravidie a femeilor sau după ce acestea au născut. S-a dat exemplul unei femei care pe perioada concediului de creștere și îngrijire a copilului a fost transferată la o altă secție din unitatea medicală în care lucra. De asemenea, s-a discutat despre existența unor practici din partea unor angajatori care fac presiuni asupra femeilor să se întoarcă din concediul de creștere și îngrijire a copiilor mai devreme de doi ani, în caz contrar existând riscul ca femeile să fie mutate pe alte posturi de muncă.

Experții de egalitate de șanse le-au explicat participantelor care sunt căile legale la care pot apela în cazul în care consideră că se confruntă cu o situație de discriminare de gen sau de altă natură la locul de muncă.  Le-au recomandat participantelor să apeleze, atunci când se consideră victime ale unei discriminări, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), la sindicate sau la ong-uri locale și, ca ultim recurs, la instanțele de judecată. O problemă ridicată de participantele la ateliere a fost lipsa locurilor de muncă, ceea ce face ca în general oamenii să fie mai reticenți în a reclama faptele de discriminare, de teama de a nu fi concediați sau de a suferi alte consecințe la locul de muncă. Li s-a recomandat de către experții de egalitate de șanse să manifeste solidaritate față de colegii aflați în situații dificile în raport cu angajatorii și să apeleze la sindicate și ong-uri locale pentru a se consulta și a găsi soluții pentru rezolvarea problemelor.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.