Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Cooperarea româno-iordaniană | Consecvență, pragmatism și angajamente respectate

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 04 Aprilie 2019

La data de 28 martie 2019, s-a finalizat prima sesiune de instruire derulată pentru șase asistenți medicali din Regatul Hașemit al Iordaniei. Stagiul de instruire pe termen scurt s-a desfășurat la Centrul de Instruire în asistență medicală de urgență din cadrul Spitalului Clinic Județean de urgență Târgu-Mureș, instruire derulată cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerului Sănătății și al Ordinului Asistenților Medicali  Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.


Imagine de la finalul sesiunii de instruire, 28 martie 2019

Primul schimb de experiență între Părți s-a concretizat, astfel, la mai puțin de șase luni de la vizita de lucru a delegației iordaniene la București conduse de dr. Mohammad Yousef Nassar Saleh, Secretar General al Consiliului Iordanian al  Asistenților Medicali din Iordania, vizită desfășurată în toamna anului 2018, când s-a convenit necesitatea de a iniția stagii de pregătire și schimb de experiență între asistenții medicali ai celor două state în domenii de interes comun.

Imagine de la întâlnirea de lucru de la sediul Departamentului pentru Situații de Urgență, 13 septembrie 2018

Derularea unor acțiuni concrete de cooperare în baza Memorandumului de înțelegere semnat la data de 18 mai 2017 la Sibiu,în prezența Alteței Sale Regale Prințesei Muna al Hussein a Regatului Hașemit[1], a fost apreciată de partea iordaniană în cadrul întâlnirii de lucru cu Excelența sa Dr. Rowaida Al Ma’aitah, consilier al ASR Prințesa Muna Al Hussein pentru afaceri sociale și cu Dr. Da’ad Shokeh, consilier al ASR pentru asistenți medicali și moașe și consilier onorific al Consiliului Hașemit al Asistenților Medicali vizită desfășurată la Palatul Parlamentului în marja Întâlnirii Comune a Medicilor Șefi, Asistenților Șefi și Dentiștilor Șefi din 21 martie 2019.


Imagine cu delegația iordaniană în marja întâlnirii de lucru, Palatul Parlamentului, 21 martie 2019

Reprezentanții iordanieni au mulțumit Președintelui O.A.M.G.M.A.M.R pentru respectarea anagajamentelor asumate atât în Memorandumul de înțelegere cât și în discuțiile succesive între reprezentanții celor două State și au transmis pe această cale, totodată aprecierile ASR Prințesei Muna Al Hussein pentru implicarea personală a Președintelui O.A.M.G.M.A.M.R în susținerea cooperării bilaterale.

Părțile au agreat continuarea stagiilor de pregătire și schimburi de experiență reciprocă, precum și identificarea altor domenii de cooperare (ex. împărtășirea din experiența iordaniană în domeniul leadershipului în nursing,  în elaborarea de protocoale specifice în domenii de excelență ale Părții iordaniene) dar și oportunități de cooperare strategică,  precum sprijinul iordanian pentru lansarea în România a Campaniei Nursing Now a ICN.

Președintele O.A.M.G.M.A.M.R a subliniat importanța leadership-ului pentru asistenții medicali și moașe și a rugat reprezentanții delegației iordaniene să transmită mulțumirile sale și ale membrilor O.A.M.G.M.A.M.R pentru patronajul ASR Prințesei Muna Al Hussein oferit relației bilaterale româno-iordaniene în domeniul sănătății dar și susținerii intereselor profesiei în plan mondial.

De altfel, aceste aprecieri au fost transmise de către președintele O.A.M.G.M.A.M.R și în discursul susținut în sesiunea plenară de deschidere a lucrărilor Întâlnirii Comune, la înmânarea plachetei onorifice acordate ASR Prințesei Muna Al Husein.

„Asistenții medicali sunt o componentă esențială a sistemului de sănătate iar pentru o recunoaștere a potențialului lor este nevoie de oameni dedicați promovării în plan global a profesiei  și a rolului acesteia în susținerea unor îngrijiri de calitate pentru cetățeni. În acest context, Alteța Voastră Regală, Pintesă Rym Ali, am deosebita onoare de a vă înmâna  o plachetă în semn de recunoaștere a contribuției marcante pe care Alteța Sa Regală Prințesa Muna al Hussein a Regatului Hașemit al Iordaniei o aduce în plan global profesiei asistentului medical. Alteta Sa Regală este o figură marcantă în plan mondial datorită eforturilor în susținerea sănătății și dezvoltării sustenabile și a forței de muncă în sănătate, și deopotrivă este susținătorul și promotorul relațiilor excelente în domeniul sănătății între România și Regatul Hașemit.” (fragment din discursul președintelui O.A.M.G.M.A.M.R în sesiunea plenară a Întâlnirii Comune a Medicilor Șefi, Asistenților Șefi și Dentiștilor Șefi ai Statelor Membre ale Uniunii Europene, 21 martie 2019, Palatul parlamentului, București).


Imagine cu placheta onorifică acordată ASR Muna Al Hussein

[1] Memorandumul de înțelegere între Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Consiliul Asistenților Medicali din Regatul Hașemit al Iordaniei privind cooperarea în domenii ce privesc profesia de asistent medical și moașă semnat la data de 18 mai 2017 la Sibiu,în prezența Alteței Sale Regale Prințesei Muna al Hussein a Regatului Hașemit

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.