Consiliul Internațional al Asistenților Medicali(ICN) condamnă ferm atacul de ieri asupra maternității și spitalului de copii din portul Mariupol din Ucraina. Atacul a fost precedat de alte 18 atacuri asupra unor unități sanitare, lucrători sanitari și ambulanțe, verificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Dr Pamela Cipriano, președintele ICN a spus:
„Aceste atacuri asupra instituțiilor medicale, transportului sanitar și profesioniștilor din domeniul sănătății sunt profund şocante. Este inacceptabil ca oamenii nevinovați, inclusiv copii și femei însărcinate, să fie vizate ca ținte în acest război. Aceasta reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și a dreptului umanitar internațional. Profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi pacienţilor trebuie să li se acorde protecţie specială şi respect.
Suntem, de asemenea, conștienți că lipsesc elemente esențiale pentru îngrijiri medicale, cum ar fi garourile și medicamentele cheie, și că sistarea apei și electricității pun pacienții în mare pericol. Am primit raportări directe de la asistenți medicali care locuiesc în subsolurile spitalelor pentru a oferi îngrijiri salvatoare de viață 24/7. Este îngrozitor să afli că viețile lor sunt încă în pericol chiar și în spitale.”
Howard Catton, directorul executiv al ICN, a condamnat, de asemenea, atacurile spunând:
„Vestea atacului asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol și raportările primite de ICN de la asistenții medicali din Ucraina în ultimele zile arată că numărul acestor incidente este foarte probabil în creștere.
Asistenții medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății care lucrează în zonele de conflict oferă îngrijire, tratament și confort pentru toate părțile din zonele de război, precum și pentru oamenii nevinovați care au fost vizați sau prinși în focul încrucișat. Civilii, personalul medical, transportul sanitar și instituțiile medicale sunt protejate prin Dreptul internațional umanitar; prin urmare, orice atac este o încălcare gravă a acestor legi și necesită investigație.”
Ca reacție la atacurile asupra instituțiilor și personalului din sănătate, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus:
„Singura soluție reală la această situație este pacea. OMS continuă să facă apel la Federația Rusă să se angajeze la o soluționare pașnică a acestei crize și să permită accesul sigur și nestingherit la suport umanitar pentru cei care au nevoie.”
Insecurity Insight a raportat despre impactul conflictului asupra sistemului de sănătate ucrainean, spunând: „Starea de asediu și blocajele circulației fac accesul pacienților la spitale foarte periculos – dacă nu chiar imposibil. S-a tras în ambulanțe … lucrătorii din domeniul sănătății riscă să fie răniți și uciși când spitalele sunt atacate.”
ICN este membru al Safeguarding Healthcare in Conflict Coalition (SHCC) (Coaliția pentru protejarea sănătății în conflict), care a emis o declarație de condamnare a atacurilor și totodată membru al Inițiativei Health Care in Danger (Îngrijirea sănătății în pericol) din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii, care a realizat un videoclip despre principiile dreptului internațional umanitar ce evidențiază regulile de protecție a civililor și țintele care pot fi atacate legal https://www.youtube.com/watch?v=ESwfxu_1Ko0&feature=emb_title. SHCC a publicat, de asemenea, o cronologie a atacurilor asupra sistemelor de îngrijire medicală și a sistemelor de sănătate publică în Ucraina care arată frecvența șocantă a acestor atacuri.