Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Conferința Națională Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2015

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 24 Martie 2015

Societatea Română de Microbiologie, a organizat în data 21 martie 2015, în București, la Hotel Pullman, Conferința Națională Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2015, cea mai importantă manifestare a profesioniștilor implicați în vaccinare.

Vaccinarea reprezintă metoda cea mai eficientă de combatere și eliminare a numeroase boli transmisibile. În ultimii ani, aceasta a devenit un subiect intens dezbătut în opinia publica,  mass- media și pe rețelele de socializare.

Președintele Societății Române de Microbiologie, dl. prof.dr. Alexandru Rafila, coordonatorul științific al  conferinței, a declarat: “Anul acesta vaccinarea este cu siguranta pe agenda publică de discuții la nivel internațional. Am pregătit subiecte extrem de interesante, care sunt sigur ca vor genera dezbateri constructive. Rata de vaccinare în Romania este sub cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, lucru care poate fi periculos. Drept urmare, trebuie înteles foarte bine rolul imunizării prin vaccinare acolo unde este necesar”.

Evenimentul s-a ridicat la un înalt nivel științific datorită participării unor personalități din cele mai importante structuri din domeniul sanitar, reprezentanți ai ONG-urilor, a profesioniștilor din domeniul medical cât și a reprezentanților societății civile.

Dintre participanți amintim:  Prof.univ.dr. Karl Ekdahl -director de comunicare la Centrul European de Control al Bolilor, Dr. Victor Olsavszky-reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Conf. univ. dr. Florin Buicu – președinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Eduard Petrescu– coordonator programe UNICEF,  Prof. univ. dr. Ruxandra Rășcanu- Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii Bucureşti,  Mircea Timofte- președinte Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Dr. Adina Geană – Director Centrul de Management și Promovarea Sănătății la Școala Naţională de  Sănătate Publică şi Management Sanitar, cât și alte personalități de renume.

Temele dezbatute în cadrul RoVaccin 2015 s-au axat către comunicarea corectă și responsabilă pe tema vaccinarii, educația și atitudinea față de vaccinare- rolul familiei, al școlii, al medicului de familie și al asistentului medical, reemergența bolilor prevenibile prin vaccinare, optimizarea Programului National de Imunizare- finanțare, organizare, responsabilități.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a participat în calitate de partener științific.

Tema conferinței prezintă un interes deosebit pentru asistenții medicali, întrucât această categorie de profesioniști au un rol important în vaccinare. Asistenți medicali, prin natura profesiei lor sunt cei mai apropiați de familii, grupuri, comunități. În acest context, în cadrul Ro- vaccin 2015, Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR,  a prezentat rolurile și responsabilitățile asistentului medical din cadrul cabinetelor de medicină de familie și ale asistentului medical școlar,  în vaccinare.  Asistentul medical joacă un rol- cheie în educația pentru sănătate, fiind persoana care transmite informații asupra vaccinării și poate contribui la înlăturarea neîncrederii familiilor și comunităților, ca urmare a mesajelor negative din mass- media și de pe rețelele de socializare cu privire la vaccinare, pentru luarea celor mai bune decizii, în ceea ce privește necesitatea vaccinării.

În cadrul panelului de discuții, Mircea Timofte a propus o serie de acțiuni concrete în ceea ce privește vaccinarea, cum ar fi:

  •  Introducerea în programul national de educație medicală continuă  a unor cursuri pentru asistenți medicali, cu scopul dezvoltării comptetențelor acestora în transmiterea informațiilor corecte și competente cu privire la importanța vaccinării.
  •  Alăturarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România la mișcarea pro- vaccin și încheierea unui parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.