În data de 23 noiembrie a.c., a avut loc ședința semestrială a Adunării Generale a Consiliului European al Asistenților Medicali (ENC), prezidat de Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR în calitate de președinte ENC.
Găzduită de către Consiliul Asistenților Medicali din Ungaria, întâlnirea a debutat cu aprobarea formală a agendei și a raportului întâlnirii anterioare.
Pe agenda întâlnirii au fost incluse următoarele puncte:
Ca urmare a dialogului susținut după participarea la Reuniunea Asistenților șefi din statelor membre ale Regiunii Europene a OMS, găzduită de OAMGMAMR în martie a.c., vicepreședintele ENSA a fost invitat să prezinte activitatea organizației și împreună cu boardul ENC să identifice modalități de cooperare în beneficiul tinerelor generații de asistenți medicali.
Participanții au convenit ca în anul 2024, ENC împreună cu Centrul de Excelență pentru Cercetare în Educație Medicală Continuă (EMC) din cadrul RCSI să elaboreze o foaie de parcurs pentru definirea unor criterii minime de calitate pentru EMC, recunoscute unitar în SM ENC, facilitând astfel creditarea acțiunilor comune.
De asemenea, au fost discutate acțiuni de creștere a vizibilității ENC în relațiile cu instituțiile europene și OMS, inclusiv îmbunătățirea activității de social media a organizației.
Sănătatea mintală a fost pe agenda întrevederii de la Budapesta, iar Secretariatul ENC urmează să dezvolte un memoriu adresat Comisiei Europene și președinției Belgiene a Consiliului UE, subliniind necesitatea prioritizării temei pe agenda europeană și susținerea de programe de training dedicate pentru profesioniștii din sistemul de sănătate.
Totodată, OAMGMAMR va selecta în perioada următoare un număr de 10 asistenți care să participe la programul de training din cadrul proiectului ERASMUS telenursing.
Președintele ENC, domnul Mircea Timofte a informat membrii privind dialogul pozitiv cu președintele Consiliului asistenților medicali din Franța referitor la reactivarea cooperării în cadrul ENC și rezultatele celei de-a 73-a Reuniuni a Comitetului Regional desfășurată la Astana în octombrie a.c. De asemenea, a informat membrii privind găzduirea de către România a Centrului regional de dezvoltare pentru asistenți medicali și moașe sub umbrela Rețelei guvernamentale de sănătate din Sud-estul Europei, exprimând încrederea în identificarea de oportunități de cooperare între cele două organizații. De asemenea, a informat membrii privind organizarea, în octombrie 2024, a Reuniunii extraordinare ICN la București.