Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 21 Octombrie 2021

Cuprins:

  • Investiții în forța de muncă din domeniul sănătății și protejarea acesteia
  • OMS îndeamnă leaderii mondiali să se axeze pe echitatea vaccinurilor, pregătirea pentru pandemii și nu numai
  • Remedierea deficitului de asistenți medicali pentru protejarea siguranței pacientului  
  • Asistentul medical, o profesie care atrage candidați pentru reconversie profesională

Investiții în forța de muncă din domeniul sănătății și protejarea acesteia

Cea de-a 71 a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avut loc în mediul virtual, în perioada 13-15 septembrie. Cu această ocazie, miniștri, delegați și reprezentanți ai societății civile și-au exprimat apelul comun de a investi în forța de muncă din domeniul sănătății și al îngrijirilor, protejând-o în același timp.

OMS a desemnat anul 2021 ca fiind Anul Internațional al lucrătorilor din domeniul sănătății și al îngrijirilor. Potrivit Dr-ului Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa, “lucrătorii din domeniul sănătății și al îngrijirilor au fost esențiali în a îngrijirea noastră, a tuturor, în timpul acestei pandemii și continuă să joace un rol critic în procesul de redresare”. Dr. Kluge a adresat acest mesaj miniștrilor prezenți în ziua încheierii evenimentului. Pe parcursul celor trei zile de reuniuni, Directorul Direcției pentru politici naționale de sănătate în cadrul OMS/Europa, Dr. Natasha Azzopardi-Muscat, a subliniat deficitul de lucrători calificați și condițiile dificile pentru cei care se alătură forței de muncă. Prin investii și prin crearea unor condiții de muncă ce susțin bunăstarea cadrelor medicale, aceasta speră că profesia de asistent medical va deveni cariera la care visează tinerii absolvenți.  

Dr. Henry P. Kluge, Director regional OMS pentru Europa

Sesiunea a oferit  societății civile oportunitatea de a oferi feedback și contribuții cu privire la prioritățile pentru înregistrarea progreselor. Într-adevăr, Forumul European al Asociațiilor Naționale de asistenți medicali și moașe  (EFNNMA) a subliniat urgența dinamicii de gen care afectează forța de muncă.  Alături de EFNMA, mai mulți reprezentanți din cadrul unor diverse asociații de îngrijiri, și-au exprimat necesitatea de a oferi tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății, perspective egale de carieră. Aceasta înseamnă a pune pe primul loc  “condițiilor  flexibile de muncă ce permit persoanelor de toate genurile să participe la creșterea copiilor și la sarcinile casnice, fără a le afecta viitoarele oportunități de carieră”.

OMS Europa va tranforma acest angajament în acțiune, prin intermediul unui program ambițios care va include formare și workshop-uri pentru statele membre, precum și instrumente de sprijinire a utilizării unor date mai bune, dezvoltare a politicilor strategice și consolidarea abilităților de management și leadership ale lucrătorilor din domeniul sănătății.

Puteți găsi mai multe informații  aici.

OMS îndeamnă leaderii mondiali să se axeze pe echitatea vaccinurilor, pregătirea pentru pandemii și nu numai

La data de 17 septembrie, în cadrul celei de-a 76 a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite (UNGA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat leaderilor prezenți să (1) garanteze accesul echitabil la vaccinurile COVID-19 și la alte instrumente care salvează vieți; (2)) să se asigure că lumea este mai bine pregătită pentru a răspunde viitoarelor pandemii; (3) să își reînnoiasă eforturile de a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă  (ODD).

Adunarea Generală a Națiunilor Unite la New-York

OMS îndeamnă leaderii reuniți în cadrul UNGA în această săptămână, să profite de moment și să își asume anagajamentul unor acțiuni concertate, a unor resurse adecvate și solidaritate, cu scopul de a clădi un viitor mai bun pentru populație și pentru planetă.  

În ceea ce privește procesul de vaccinare, OMS reamintește că 5 milioane de vieți au fost deja răspuse de acest virus. Vaccinurile sunt cele mai importante instrumente pentru a pune capăt pandemiei.  Dacă au fost administrate pste  5.7 miliarde de doze de vaccin, 73% din acestea au fost administrate în doar 10 țări. Potrivit organizației, cu cât inechitatea privind vaccinul persistă mai mult, cu atât virusul va continua să circule și să evolueze, și cu atât mai mult timp va continua perturbarea socială și economică.

Pentru a vaccina cel puțin 40% din populația fiecărei țări până la finalul anului (70% până la jumătatea anului viitor), OMS se așteaptă ca țările și producătorii să își ia angajamente sincere în ceea ce privește echitatea vaccinului.  

Sfârșitul pandemiei nu înseamnă că toate eforturile trebuie să se sfârșească. Lumea trebuie să fie pregătită și pentru viitoarele pandemii și alte urgențe în materie de sănătate.  

OMS și-a exprimat îndemnul ca toate țările să rupă ciclul de ‘panică și neglijare’ observat după urgențele anterioare în materie de sănătate.  De asemenea, organizația îndeamnă la alocarea unor resurse financiare adecvate, precum și a unei voințe politice pentru consolidarea pregătirii pnetru urgențe în materie de sănătate, în toată lumea. 90% dintre țări au raportat întreruperi în serviciile esențiale de sănătate din cauza pandemiei. Acoperirea universală cu servicii medicale (UHC) este un element central în securitatea sănătății globale. Prin urmare, este necesar să se investească puternic în UHC.

Pregătirea pentru pandemii nu are ca scop doar consolidarea securității sănătății globale.  Trebuie să ajute, de asemenea, la repunerea pe drumul cel bun al Agendei de dezvoltare durabilă 2030. Într-adevăr, odată cu criza pandemiei, au fost inversate progresele înregistrate în eradicarea sărăciei, eliminarea inegalităților de gen, vaccinarea copiilor împotriva bolilor transmisibile și educație fetelor și a băieților.


Cele 17 obiective globale pentru dezvoltare durabilă

Puteți găsi mai multe informații aici.

Remedierea deficitului de asistenți medicali pentru protejarea siguranței pacientului

La 17 septembrie a fost marcată Ziua mondială a siguranței pacientului. Cu această ocazie, ministri din Regatul Unit au fost îndemnați de către  Royal College of Nursing (RCN) să ia măsuri de abordare a deficitului de asistenți medicali și să asigure turele cu un nivel suficient de personal, pentru a îngriji în mod corespunzător și în siguranță pacienții.  

RCN a subliniat că această zi anuală a conștientizării, condusă de Organizația Mondială a Sănătății, trebuie să acționeze ca un semnal de alarmă pentru guverne, în abordarea crizei forței de muncă din domeniul sănătății. Acesta a declarat că restantele tot mai mari de persoane care au nevoie de îngrijire din cauza presiunilor sezoniere, va fi mai mare atâta timp cât Covid încă circulă.

Dna. Carol Popplestone, Președinta Consiliului RCN a explicat că Ziua mondială a siguranței pacientului ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernul Regatului Unit și că personalul de asistență medicală merită să poată merge la locul de muncă cu un nivel suficient de personal, pentru a oferi îngrijire pacienților, în mod corespunzător și în siguranță.

Aceasta a subliniat faptul că Colegiul va continua să militeze pentru un nivel sigur de personal și pentru salarii echitable până când guvernul Regatului Unit va recunoaște expertiza și cunoștințele clinice ale asistenților medicali și vor face alegerea politică corectă prin investiții corespunzătoare în forța de muncă a asistenților medicali.

Într-adevăr, așa cum a declarat Președinta RCN, Dr. Denise Chaffer, asistenții medicali continuă să furnizeze cele mai bune îngrijiri pentru pacienții din sistemul de sănătate și îngrijire, în condiții dificile.  Aceasta speră că personalul de asistență medicală și-a luat timp să recunoască incredibila contribuție la sănătatea și bunăstarea comunităților, în ciuda deficitului continuu de personal.

Dr. Denise Chaffer, Președinta Royal College of Nurses

Sunt necesare investiții în personalul de asistență medicală și să se asigure că asistenții medicali sunt în siguranță și sprijiniți. Este esential pentru îmbunătățirea furnizării de îngrijiri sigure și de calitate înaltă pentru toți.  

Puteți găsi mai multe informații aici.

Asistentul medical, o profesie care atrage candiați pentru conversie profesională

La data de 6 septembrie, mulți asistenți medicali și-au manifestat, încă o dată, furia pe străzile belgiene, denunțând lipsa de recunoaștere și dificultatea condițiilor lor de muncă. Confruntându-se  cu presiune constantă, mulți dintre aceștia își părăsesc profesia.

În același timp, mulți lucrători din Regatul Unit par pregătiți să-și părăsească locurile de muncă pentru a se forma în acest domeniu. Aproape 900 de personae au aplicat pentru formare ca îngrijitor sau asistent medical, continuând în acelați timp să fie plătiți. Jumătate dintre aceștia au fost selectați și au început noile studii în luna septembrie 2021.  

O procedură “rigoroasă” de selecție ia în considerare experiența profesională (minim 2 ani), participarea la un test de logică și de cunoștințe generale, și un interviu motivațional.

Odată selectați candidații semnează un contract de angajare cu un angajator din sector.

Profilurile sunt diverse. Mulți provin din agenții de recrutare, sau îngrijitori (pentru cei care doresc să devină asistenți medicali). Unii provin din domeniul vînzărilor, catering, educație, construcții.

Potrivit serviciilor de radio și televiziune ale comunității francofone din Belgia, faptul că sunt plătiți schimbă regulile jocului.

Puteți găsi mai multe informații aici.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.