Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #9 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 25 Ianuarie 2018

ENC_LOGO

                                            Consiliul European al Asistenților Medicali

                                                                    Buletin de știri #9

 

Cuprins:

• Un nou președinte la conducerea ONI

• Anunțarea priorităților președinției rotative bulgare a Consiliului UE privind sănătatea

• 6 probleme de sănătate de urmărit în 2018

• Impactul uriaș al Brexitul-ui lovește Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS)

• Anul ce urmează: principalele evenimente și puncte de referință pentru Regiunea Europeană OMS 2018

 

                                             Un nou președinte la conducerea ONI

La data de 11 decembrie 2017, Organizația franceză pentru reglementarea profesiei de asistent medical, cunoscută sub numele de  Ordre national des infirmiers (ONI) și-a ales un nou Președinte, pe  Dl. Patrick Chamboredon. Acesta îl succede pe Dl. Didier Borniche, care a deținut această funcție din anul 2011. Patrick Chamboredon a fost asistent medical specializat în hemodializă în Marsilia peste 20 de ani și Preșdinte al Consiliului Regional al  Ordre des Infirmiers de Provence-Alpes-Côte d’Azur et Corse din anul 2009. Născut în anul 1967, Dl. Chamboredon a absolvit Institutul de formare în profesia de asistent medical din Sainte-Marguerite, Marsilia.

În calitate de președinte ONI, Dl. Chamboredon a promis să “asigure protecția condițiilor noastre de practică, calitatea și siguranța îngijirilor pe care le oferim.” În plus, a declarat că mandatul său ca președinte va include următoarele obiective: “Voi acționa în vederea unei mai bune reprezentări a profesiei noastre la nivelul organismelor decizionale naționale și internaționale, precum și pentru o mai bună recunoaștere a competențelor noastre, în mod desoebit prin implementarea practicii avansate de asistent medical (PIA) și un flux real de asistenți medicali din învățământul superior. Dacă aceste evoluții sunt necesare, este la fel de esențial să fim parte a unei abordări reale de parteneriat cu autoritățile publice și cu alți actori ai sistemului de sănătate, pentru a răspunde împreună nevoilor publice de sănătate.”

ENC îl felicită călduros pe Dl. Chamboredon și îi urează success. Suntem convinși că noul președinte va aduce o nouă contribuție pozitivă la activitatea ENC.

 

Anunțarea priorităților președiniției rotative bulgare a Consiliului UE, privind sănătatea

Așa cum se obișnuiește cu fiecare președinție rotativă a Consiliului UE, miniștrii guvernului bulgar vor prezenta prioritățile Președinției Bulgare a Consiliului UE în domeniile respective de responsabilitate în cadrul audierilor speciale ale Comisiilor Parlamentului European. Aceste audiere, ce vor avea loc în prima si a treia săptămână din luna ianuarie, reprezintă o procedură strandard la începutul fiecărei președinții.  Cu toate acestea, mulți sunt interesați să vadă ce importanță va acorda sănătății una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii, într-un moment în care tendința de a privi serviciile de îngrijiri sub o lentilă pur comercială pare că devine din ce în ce mai predominantă. În ceea ce privește sectorul sănătății, prioritățile vor fi anunțate la data de 25 ianuarie de către ministrul bulgar al sănătății, în intervalul 10:30 – 11:30, în fața comisiei ENVi a Parlamentului European.

 

                                    6 probleme de sănătate de urmărit în anul 2018

Ca parte a seriei Spring Policy Primer, Politico Europe a publicat recent un document care subliniază 6 probleme de sănătate care vor domina agenda politică europeană  în domeniul sănătății, în anul 2018. Mai jos sunt cele 6 probleme ce trebuie urmărite.

BREXIT ȘI RELOCAREA EMA: Oficialii Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) se vor grăbi să își mute activitatea din Londra în Amsterdam înaintea Brexit-ului. Sarcina lor urgentă este să își dea seama câți dintre cei 90 de angajați ai autorității UE de reglementare a medicamentelor vor trebui înlocuiți. Un sondaj din luna septembrie a arătat că 81% din personal se va reloca în Amsterdam, dar Directorul Executiv Guido Rasi a spus că va ști clar cine va pleca, la finalul lunii ianuarie. Repartiția este cheia. Un “colaps total al unor servicii specifice ar fi mai grav decât pierderi repartizate egal în cadrul agenției.”

MĂSURI PRIVIND SĂNĂTATEA PUBLICĂ: La începutul acestui an, Comisia Europeană își va încheia evaluarea impactului privind cele mai bune metode de  reducere a grăsimile trans din produsele alimentare, așteptându-se apoi să se comunice măsurile ce urmează a fi luate. Cea mai probabilă soluție este o propunere legislative care limitează canitatea de grăsimi trans produse pe cale industrială la 2 grame /100 grame de grăsime, așa cum au procedat deja câteva dintre țările membre UE. Într-o altă încercare de îmbunătățire a sănătății publice, până în luna martie, industria alcoolului trebuie să își expună propunerea privind modul în care se vor include informații privind caloriile și ingredientele pe etichetele produselor.

VACCINURI: Având în vedere epidemiile de rujeolă din România și Italia, Comisia explorează modalitățile în care țările membre pot colabora în ceea ce privește vaccinurile. Propunerea de recomandare a Consiliului privind politicile naționale pentru vacinare, așteptată în prima jumătate a anului, va include cel mai probabil modalități de aliniere a programelor de imunizare, contracararea mesajelor anti-vaccin din social media și reducerea deficitului. Președintele Comisiei, Dl. Jean-Claude Juncker, despre care se știe că nu prezintă un interes deosebit față de politicile de sănătate, este preocupat de această problemă. Observând epidemia de rujeolă din țara sa, a declarat:  “În Europa nu trebuie să existe decese ce pot fi evitate.”

PESTICIDELE PERTURBĂ SISTEMUL HORMONAL: Cel mai probabil, Instituțiile UE vor ajunge la un consens privind criteriile de identificare a substanțelor chimice utilizate în pesticide care pot dăuna sănătății oamenilor prin interacțiunea cu sistemul lor hormonal. Anul trecut, Parlamentul European a respins un set de criterii propuse de Comisie, deoarece includea excluderea unor susbtanțe chimice menite să ucidă organismele dăunătoare prin perturbarea sistemului lor hormonal. Cu toate acestea, Parlamentul a aprobat același set de criterii ce au fost introduse într-o altă lege UE care reglementa biocidele, folosite pentru a distruge microroganismele dăunătoare sănătății sau activităților umane.

DISPOZITIVE MEDICALE: Sectorul tehnologiei medicale se află în mijlocul unei curse multianuale pentru implementarea noilor reglementări, și în acest moment cea mai mare parte a problemelor se referă la autoritățile naționale. Conform noilor reguli, așa-numitele organisme notificate—adesea companii private care evaluează siguranța și calitatea dispozitivelor medicale — trebuie să dobândească o nouă aprobare din partea autorităților naționale de reglementare pentru a-și continua activitatea. Organismele notificate au putut depune cereri începând cu 26 noiembrie anul trecut, iar oficialii estimează că evaluările se vor încheia peste un an sau mai mult. Dispozitivele medicale trebuie să fie în conformitate cu noile reguli până în luna mai a anului 2020, iar diagnosticele in vitro până în luna mai 2022.

AVOTURILE ÎN IRLANDA: La începutul verii, se așteaptă ca în Irlanda să se organizez un vot pentru a se decide dacă se va abroga un amendament constituțional care oferă în mod esențial, drepturi egale fetusului și mamei.  Aceasta ar conduce la o interzicere efectivă a avorturilor, cu excepția unor cazuri rare. Cu toate acestea, femeile pot călători în străinătate pentru a-și întrerupe sarcina. Comitetul Irlandei privind al 8 lea Amendament al Constituției redactează textul referendum-ului, și toată atenția va fi asupra primului ministru, dl. Leo Varadkar, a cărui poziție privind drepturile avortului a evoluat. Modul în care acesta influențează propunerea de text ar putea fi cheia rezultatului votului.

 

                                        Impactul uriaș al Brexit-ului lovește NHS

Una dintre temele abordate în buletinul de știri de anul trecut a fost impactul pe care l-ar putea avea Brexit-ul asupra sectorului sănătății din Marea Britanie și restul Europei. 2018 nu a schimbat această situație.  Conform Politico Europe, a existat un impuls constant de reformare a NHS, prins într-o nouă criză de iarnă din cauza subfinanțării și a populației din ce în ce mai îmbătrânite. Autorii articolului scriu “impulsul este crearea unei reforme majore a serviciilor de sănătate ale țării, care valorează 125 de miliarde de lire pe an.” Cel mai important, articolul raportează că aliați importanți ai primului ministru conservator Dna Theresa May, o îndeamnă să întreprindă în această reformă , argumentând “nu ar putea exista un alt proiect cu o probabilitate mai mare de dinamizare a unei populații britanice divizate, decât salvarea NHS.” Deși aceste rapoarte sunt încurajatoare, încă există obstacole majore care ar putea împiedica această reformă. În primul rând, găsirea fondurilor necesare pentru acoperirea costurilor s-ar putea dovedi dificilă dacă Brexit-ul va înrăutăți performanța economică a Marii Britanii. În al doilea rând, reducerile de personal– deja problemă majoră în Marea Britnie de când s-a votat ieșirea din UE, în special în rândul asistenților medicali – ar putea submina și împiedica orice reformă întreprinsă de guvern. Deși pare să existe bunăvoință în ceea ce privește reformarea NHS în rândul ambelor partide majoritare din Marea Britanie, reforma în sine nu va fi o sarcină ușoară. Cel mai probabil, realitățile Brexit-ului vor impune limite stricte asupra ceea ce poate face și ce nu poate face guvernul. Întregul articol poate fi accesat aici: https://www.politico.eu/article/nhs-how-brexit-is-prompting-a-national-renewal-of-uks-cherished-health-system/

 

Anul ce urmează: principalele evenimente și puncte de referință pentru Regiunea Europeană OMS în anul 2018

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Regiunea Europeană și- a publicat lista de repere și evenimente  de urmărit în anul 2018. Pe lângă acestea, Regiunea Europeană OMS a declarat că va încerca să continue să se axeze pe implementarea cadrului politic Sănătate 2020 și Obiectivele de devoltare Durabilă (ODD), precum și pe crearea unui impuls în ceea ce privește acoperirea universală de sănătate. În plus, eforturile legate de aceste cadre globale vor prezenta activitatea și impactul la nivel de țară. De asemenea vor continua activitățile legate de o gamă largă de probleme specifice de sănătate – de la bolile transmisibile și netransmisibile la consolidarea sistemelor de sănătate și crearea de dovezi mai puternice pentru sănătate. Mai jos sunt enumerate aceste puncte de referință și evenimente pe care le așteaptă în 2018.

OMS împlinește 70 de ani: Anul acesta va marca 70 de ani de la înființarea Organizației Mondiale a Sănătății.  Ziua Mondială a Sănătății se sărbătorește la data de 7 aprilie în fiecare an, pentru a recunoaște înființarea OMS, iar în anul 2018 această zi va coincide cu lansarea unei campanii mai extinse privind acoperirea universală de sănătate care va dura pe tot parcursul anului și ulterior.

Cea de-a 30 a aniversare a Rețelei Europene OMS a Orașelor Sănătoase: Cuprinzând aproape 100 de orașe din 30 de țări, Rețeaua Europeană OMS a Orașelor Sănătoase reunește comunități angajate în sănătate și dezvoltarea durabilă. Cea de-a 30 aniversare a rețelei va fi recunoscută atât în cadrul Summit-ului Primarilor din Copenhaga în perioada 12-13 februarie, cât și la Conferința Internațională a Orașelor Sănătoase din Belfast, Marea Britanie, în perioada 1-4 octombrie.

Întâlnire la nivel înalt privind accelerarea implementării Reglementărilor Internaționale de Sănătate (IHR) (2005) și consolidarea pregătirii și răspunsului în situații de urgență: peste 150 de reprezentanți ai sănătății publice și reprezentanți tehnici din Regiunea Europeană OMS se vor întâlni la Munchen, Germania, în perioada 13-15 februarie, pentru a defini abordările strategice regionale în ceea ce privește consolidarea pregătirii și răspunsului în situații de urgență. Întâlnirea are ca scop abordarea noilor provocări de menținere a Europei și a lumii în condiții de siguranță, și va contribui la dezvoltarea unui plan de acțiune OMS pentru îmbunătățirea pregătirii și răspunsului în ceea ce privește sănătatea publică.  Planul de acțiune regional va fi prezentat Statlor Membre la cea de-a 68-a sesiune a Comitetul Regional OMS pentru Europa, în luna septembrie.

Întâlnirea miniștrilor din Rețeaua de Sănătate din sud-estul Europei (SEEHN), pe tema imunizării: la data de 20 februarie, Ministerul Sănătății din Muntenegru și OMS Europa vor organiza o întâlnire a miniștrilor sănătății  din țările ce fac parte din SEEHN, pentru a discuta importanța vaccinării ca intervenție critică și pentru a sublinia problemele și oportunitățile din Regiune, privind vaccinarea. Miniștrii participanți vor fi invitați să adopte o “declarație de intenție” și vor începe lucrul asupra dezvoltării unei foi de parcus regionale, cu obiective strategice specifice, pentru îmbunătățirea impactului programelor naționale de imunizare, în următorii ani. 

Întâlnirea regională la nivel înalt privind răspunsul sistemelor de sănătate la bolile netrasmisibile: Această reuniune ce are loc la Sitges (Barcelona), Spania în perioada 16–18 Aprilie, le va oferi factorilor de decizie politică o platformă pentru a împărtăși experiențele țărilor, în ceea ce privește consolidarea sistemelor de sănătate, pentru rezultate mai bune privind bolile netransmisibile și pentru a determina acțiuni pentru accelerarea transformării sistemelor de sănătate cu scopul de a reduce mortalitatea prematură cauzată de bolile netransmisibile. Concluziile vor fi incluse în Reuninea la nivel înalt a Națiunilor Unite privind bolile netransmisibile, din 2018, și vor fi prezentate la cea de-a 68-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa.

Regiuni pentru Reuniunea Rețelei de Săntate: Membrii Regiunii Europene OMS pentru Rețeaua de Sănătate, care lucrează împreună cu OMS pentru a pune în acțiune Sănătatea 2020 și Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, în zonele respective, se va reuni la Gothenburg, Suedia în perioada 11–12 iunie. 

Sărbătorirea celei de-a 10 aniversări a Cartei de la Tallinn: În anul 2008, țările Regiunii și  o serie de parteneri internaționali au adoptat Carta de la Tallinn: Sisteme de Sănătate pentru Sănătate și Bunăstare. Carta oferă orientare și un cadru strategic pentru consolidarea sistemelor de sănătate din Regiune. În perioada 13-14 iunie, țările se vor reuni la Tallinn încă o dată, pentru a marca cea de-a 10 aniversare, revizuind progresul din ultimul deceniu și pentru a discuta pașii următori pentru continuarea activității de consolidare a sistemelor de sănătate.

Reuniunea Inițiativei privind țările mici: OMS a înființat Inițiativa Țărilor Mici astfel încât țările din regiune cu o populație mai mica de 1milion de locuitori, să poată facă schimb de cunoștințe referitoare la implementarea strategiei Sănătate 2020 și a Agendei 2030. În 2018, cei 8 membri ai inițiativei se vor întâlni în Islanda în perioada 26-27 iunie, și se vor axa pe activități transectoriale și adoptarea unei abordări a întregii societăți, pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării pentru toți. Obiectivele de dezvoltare durabilă vor fi numitorii comuni ai agendei tehnice, având  sănătatea și mediul ca puncte centrale ale reuniunii.

Eveniment condus de OMS Europa și cea de-a 22 a Conferință Internațională privind SIDA: Evenimentul global privind SIDA se așteaptă să reunească 15000 de participanți în Amsterdam, în luna iulie 2018, inclusiv politicieni, savanți, membri ai familiei regale, celebrități, jurnaliști și membri ai societății civile. Conferința va oferi o oportunitate importantă pentru a asigura că HIV rămâne în prim plan pe agenda factorilor de decizie politică din Regiunea Europeană.  OMS Europa va organiza un eveniment alături de conferință, care se va axa pe colaborarea transsectorială și va stimula voința politică de a combate epidemia HIV din Regiune.

Cea de-a 68 a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa: organul de conducere al Regiunii se va reuni la Roma, Italia, în periaoda 17-20 septembrie, pentru a dezbate și a lua măsuri colective privind problemele de sănătate, variind de la sănătatea și bunăstarea bărbaților, la protecția financiară în Regiune, de la pregătirea și răspunsul privind sănătatea publică, la rolul strategic al birourilor OMS de la nivelul țărilor. Deciziile luate la Comitetul Regional  contribuie la politici care pun în mișcare o mare parte dintre acțiunile pentru îmbunătățirea sănătății.

Marcarea celei de-a 40 a aniversări a Declarației de la Alma –Ata: În cadrul Conferinței internaționale privind îngrijirea primară de sănătate, organizată la Alma-Ata (în prezent Almaty), Kazahkstan, în anul 1978, Statele Membre au semnat Declarația de la Alma-Ata, exprimând neseitatea unor acțiuni naționale și internaționale urgente, de protejare și promovare a sănătății pentru toți. 40 de ani mai târziu, țările se vor reuni din nou la Almaty pentru a celebra acest moment importat și pentru a aborda necesitatea continuării eforturilor de  susținere și consolidare a îngrjirilor primare de sănătate.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.