Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România devine membru al Fundației Europene pentru Siguranța Pacientului
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #6 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 19 Februarie 2017

ENC_LOGO

 

Consiliul European al Asistenților Medicali

Buletin de știri #6

 

 

Cuprins:

Marea Britanie: Numărul asistenților medicali europeni care emigrează în Marea Britanie scade din cauza Brexit-ului

Cancon (acțiune comună pentru controlul cancerului) a publicat ghidul pentru îmbunătățirea controlului cancerului în Europa 

Autoritățile UE fac o declarație privind mutilarea genitală a femeilor  

 

Marea Britanie: Numărul asistenților medicali europeni care emigrează în Marea Britanie scade din cauza Brexit-ului 

Considerăm că acest articol al ziarului britanic “The Telegraph”, publicat în data de 25 ianuarie, este de interes pentru aceia dintre membrii noștri care dețin un număr important de asistenți medicali ce doresc să lucreze în străinătate:

“Asistenții medicali europeni întorc spatele Marii Britanii, conform unor cifre noi reprezentând numărul de asistenți medicali înregistrați să lucreze aici, care a scăzut cu 90% de la referendumul privind Brexitul.

Doar 101 asistenți medicali și moașe din națiunile europene s-au înscris în registru pentru a lucra aici luna trecută – o scădere de la 1304 în luna iulie, luna imediat următoare referendumului, arată cifrele oficiale.

Acesta este primul semn de schimbare în urma referendumului și este responsabilitatea noastră în calitate de autorități de reglementare să împărtășim aceste cifre cu publicul.

Statisticile NMC arată, de asemenea, o creștere a numărului de asistenți medicali UE care au decis să nu mai lucreze în Marea Britanie.

Luna trecută, 318 au decis să părăsească registrul NMC – aproape de două ori numărul din iunie 177, luna referendum-ului.

Colegiul Regal al Asistenților Medicali a avertizat un deficit  de 240000 de asistenți medicali.

De asemenea, numărul asistenților medicali din străinătate care solicită un pachet de aplicare pentru a se înregistra să lucrezeîn Britania, a scăzut dramatic, cu doar 453 cereri în decembrie, fațăde 697 în iulie.   O scădere și mai mare a fost înregistată în luna februarie a anului trecut , după ce au fost schimbate regulile care permit autorităților de reglementare să efectueze teste lingvistice.

În luna ianuarie, aproape 37000 de asistenți medicali și moașe din Europa au cerut un pachet de aplicare, dar după represiune, cifra a scăzut la doar 861 în următoarea lună, continuând să scadă.

NHS se bazează puternic pe asistenții medicali de peste hotare, iar numărul celor care vin în Marea Britanie din Europa, s-a triplat în ultimii patru ani.

În 2015, un total de 9,388 de asistenți medicali și moașe s-au înscris pentru a lucra în Marea Britanie, din alte țări UE.

Jackie Smith, director executiv NMC a afirmat: “Acesta este primul semn de schimbare în urma referendum-ului UE și este responsabilitatea noastră în calitate de autorități de reglementare să împărtășim aceste cifre cu publicul.”

De asemenea, a afirmat că este prea devreme să corelăm în mod clar tendințele cu Brexit-ul.

Janet Davies, director executiv Royal College of Nursing, a afirmat “Dacă acesta este începutul unei scăderi pe termen lung a numărului de asistenți medicali care vin în Marea Britanie din alte părți ale UE; este o problemă serioasă într-o perioadă în care deja ne confruntăm cu o criză a personalului medical.”

“Având 24,000 de posturi vacante pentru asistnți medicali pe terirotriul Marii Britanii, NHS nu ar putea face față fără contribuția asistenților medicali UE. Fără o garanție că cetățenii UE care lucrează în NHS pot rămâne, va fi mult mai greu să recrutăm și să menținem personalul din UE; iar îngrijirea pacientului va avea de suferit.”

La începutul lunii acesteia, a reieșit că aproape toate spitalele din Marea Britanie suferă de deficit de asistenți medicali. Personalul a declarat că pacienți sunt lăsați nespălați,nemonitorizați și fără medicamente decisive.

Dl Hunt a afirmat în mod repetat că personalului medical care deja lucrează în Marea Britanie ar trebui să i se ofere asigurări că pot rămâne, după ce Britania va părăsi Uniunea Europeană.

Marți, însă, a comunicat unei comisii  a comunelor că ar fi o prioritate firească după Brexit să  fie mai severi cu competențele lingvistice neadecvate ale mediclior și asistenților medicali care vin de peste hotare.

Atacurile rasiste asupra personalului NHS au crescut mai mult decât dublu într-un an, iar Brexit-ul este învinovățit de tensiunile din spitale. Atacurile asupra angajaților din domeniul medical care implică factori religioși sau rasiali au crescut de la 225 în 2014-15 la 496 în 2015/16, cu o creștere continuă în ultimele luni, arată statisticile oficiale.

La începutul acestei luni, a reieșit că fiecare spital din MB suferă de deficit de personal medical. Personalul spune că pacienții sunt lăsați nespălați, nemonitorizați și fără medicamente decivise, pe fondul unei crize care se agravează în spitalele din țară.

Săptămâna trecută a reieșit că peste 7000 de posturi de  asistenți medicali ar putea fi tăiate din spitalele NHS din țară, în ciuda crizei în creștere din cadrul  departamentului Urgențe.

Fiecare zonă este obligată să ia măsuri pentru a salva 22 milioane de lire și pentru rorganizarea serviciilor de sănătate pentru a întâmpina cererea în creștere a unei populații care îmbătrânește.

Însă documentele sugerează că propunerile ar putea rezulta în pierderea a peste 17000 de cadre medicale până în anul 2020 – inclusiv 7300 asistenți medicali și moașe.”

 

Cancon (acțiune comună pentru controlul cancerului) a publicat ghidul pentru îmbunătățirea controlului cancerului în Europa

 

Comsiia Europeană a încredințat Cancon misiunea de a aborda supraviețuirea în caz de cancer și de a reduce mortalitatea prin:

– îmbunătățirea îngrijirilor în cazul cancerului în statele membre

– îmbunătățirea calității vieții pacienților bolnavi de cancer și a supraviețuitorilor, cu propuneri privind statutul de supraviețuitor ;

– asigurarea reintegrării și a îngrijirii paliative și o scădere a inegalităților la diferite niveluri ale domeniului de control al cancerului .

 

În data de 10 februarie a fost publicat ghidul, pentru a ajuta factorii de decizie politică, furnizorii de îngrijiri medicale și profesioniștii din domeniul îngrijirii pacienților bolnavi de cancer, de la toate nivelurile, să facă față controlului cancerului în Europa.

Ghidul se împarte în 4 părți: screening-ul cancerului, rețele cuprinzătoare de control al cancerului, îngrijiri la nivel comunitar și supraviețuitori ai cancerului și reabilitare.

Cancon a elaborat, de asemenea, 4 documente de politcă care abordează cancerul la cererea statelor membre. Aceste documente sunt:

– O abordare genomică a sănătății publice pentru “omică” în oncologie

– obiective europene comune pentru Planurile Naționale pentru Controlul Cancerului

– Îmbunătățirea valorii îngrijirii cancerului printr-o utilizare mai adecvată a intervențiilor de îngrijire a sănătății ,

– Un sistem de evaluare a impactului pentru evaluarea rezultatelor prevenirii

– O abordare integrată  a echității  în controlul cancerului în Europa

Aceste documente împreună cu ghidul pot fi descărcate pe acest site: http://www.cancercontrol.eu/guide-landing-page

.

          Autoritățile UE fac o declarație privind mutilarea genitală a femeilor 

În data de 6 februarie, Ziua Internațională a Zero Toleranței pentru Mutilarea Genitală a Femeilor,  , reprezentantul înalt al Uniunii pentru Afaceri Externe și  vicepreședintele Comisiei Federica Mogherini, Comsiarul pentru Justiției, Consumatori și Egalitatea sexelor, Vĕra Jourová, și Comisarul pentru dezvoltare, Neven Mimica s-au reunit pentru a reafirma angajamentul solid al UE pentru eradicarea mutilării genitale feminine și au făcut următoarea declarație:

„Peste 200 de milioane de fete și femei din întreaga lume au suferit de mutilare genitală feminină, inclusiv 500000 care locuiesc în Europa. Se estimează că trei milioane de fete din toată lumea sunt supuse riscului în fiecare an. Aceasta este o practică dăunătoare care violează îngrozitor drepturile umane, demnitatea și integritatea fizică a fetelor și femeilor.

În Uniunea Europeană, dedicăm anul 2017 comabaterii tuturor formelor de violență împotriva femeilor, inclusiv mutilarea genitală feminină. Femeile și fetele trebuie protejate de violență și de durerea provocată de această practică. Profesori, doctori, asistenți medicali, ofițeri de poliție, avocați, judecători, sau funcționari ai adăposturilor, sunt cheia acestui scop. UE va sprijini acești profesioniștii în sarcina de a detecta fetele care ar putea fi suspuse riscului de a deveni victime ale mutilării genitale feminine, oferind o platformă web la nivel European.

De asemenea, protejăm fetele și femeile care migrază asigurându-le accesul la îngrijire medicală și psiho-socială, precum și suport juridic.   Prin reformarea sistemului nostru european comun privind adăposturile vom putea aborda mai bine nevoile specifice ale celor care caută adăposturi pentru femei, care au experimentat violență sau vătămare pe motive de gen.

Mutilarea Genitală Feminină este o crimă în toate Statele Membre UE. Susținem țările partenere din afara Europei să acționeze pentru  a face ilegală mutilarea genitală feminină. Încă de la începutul programului relevant EU-UN, Gambia și Nigeria au adoptat o legislație  inovatoare pentru a incrimina această practică. 531300 de fete au primit îngrijiri sau sprijin de prevenire pentru mutilare genitală feminină, iar 2000 de comunități au făcut angajamente publice de a abandona aceste practici dăunătoare. Vom continua să lucrăm astfel încât și alți parteneri să urmeze aceste exemple și suntem gata să sprinijim.

Dincolo de schimbările legislative și de poilitică, Mutilarea Genitală Feminină se va încheia doar când societatea va contesta și va condamna regulile care propagă aceaste practici.  Comisia Europeană sprijină această schimbare nu numai la nivel politic, ci și la nivel  local, implicând tați, mame, fete, băieți precum și lideri de credință sau comunitari. În acest scop, vor fi dezvoltate o colectare de date mai bună și noi metodologii pentru aprecierea schimbărilor normelor sociale la nivel comunitar, fiind disponibilă finanțare pentru susținerea fetelor și femeilor supuse riscului sau pentru a oferi acces la îngrijire pentru cele care au trecut prin mutilare genitală feminină.

Obiectivele de dezvoltare durabilă oferă o oportunitate unică de a reuni și mobiliza întreaga comunitate internațională pentru îndeplinirea obiectivul ambițios de eliminare a mutilării genitale feminine.”

Am făcut multe, și suntem hotărâți săfacem și mai multe. Este datorita noastră și angajamentul nostru să lucrăm din greu și să punem capăt unei violări ce privează femeile de drepturile lor fundamentale.”

Pentru a afla mai multe despre Mutilarea Genitală Feminină și despre ceea ce face Uniunea Europeană pentru eliminarea acestei practici, vedeți setul de întrebări și răspunsuri și site-ul pentru o platformă de formare la nivel UE .”

Considerăm că este important ca ENC să participe în viitor la astfel de acțiuni. Reglementarea profesiei de asistent medical trebuie să se afle în prima linie a luptelor pentru drepturi umane legate de sănătate.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.