Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #1 | Consiliul European al asistenților medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 10 Aprilie 2016

Consiliul European al asistenților medicali

Buletin de știri #1

 ENC_LOGO

 

Din acest an, FEPI (Federația Europeană a organismelor de reglementare și a autorităților competente de asistenți medicali) devine ENC, respectiv Consiliul European al Asistenților Medicali. Redenumirea organizației reflectă dorința unei mai bune identități în rândul membrilor dar reprezintă, totodată, o conștientizare a evoluțiilor de pe agenda europeană în ceea ce privește profesia, precum și a modificărilor la nivel de competențe ale organizațiilor naționale de asistenți medicali. Este important de menționat că Președintele OAMGMAMR, Dl. Mircea Timofte deține funcția de vicepreședinte în Comitetul Executiv al ENC. 

Începem din această lună să publicăm buletinul lunar de știri pe care îl primim de la Consiliul European al Asistenților Medicali pentru că ne dorim să conturăm publicului nostru o imagine cât mai largă asupra profesiei la nivel european.

Cuprinsul buletinului de știri: 

  • Conferință pe tema Cardului Profesional European
  • Muncitorii din afara UE, cu un venit anual mai mic de 35000 £  vor fi deportați
  • Proiect de cercetare EBC: Valoarea tratamentului pentru afecțiuni ale creierului 

CONFERINȚĂ PE TEMA CARDULUI PROFESIONAL EUROPEAN 

Comisia Europeană a organizat în data de 18 martie, la Hotel Metropole din Bruxelles, o conferință pe tema Cardului Profesional European (EPC).

CEPLIS și ENC au fost reprezentate de către Directorul nostru General și Consilier Senior pe probleme de politici, Prof. Dr.  Theodoros Koutroubas și de către Consilierul pe probleme de politici Thomas Hector, care au participat activ și au împărtășit viziunile noastre cu ceilalți participanți și purtători de cuvânt de la conferință.

Obiectivul evenimentului a fost de a explica ce este acest nou instrument, de a răspunde îndoielilor și de a face o evaluare preliminară a performanței EPC.

Evenimentul nu a avut ca scop doar convingerea numărului mare de participanți – o gamă largă de părți interesate, inclusiv profesioniști, reprezentanți ai autorităților competente, reprezentanți ai organizațiior profesionale și ai asociațiilor de la nivel national și UE, sindicate și asociații patronale, reprezentanți ai mediului academic, și alții – ci și de a primi feedback de la aceștia.

Într-adevăr, conferința nu a implicat doar un grup de experți, ci a fost foarte interactivă: au fost folosite transmisii în direct permițând astfel participarea ascultătorilor externi,oferindu-le ocazia să comenteze și să adreseze întrebări  folosind hastag-ul #professionalcard pe Twitter.

Conferința a început cu o prezentare a EPC.

Contrar părerii majorității, nu este un card fizic, ci o dovadă electronica a faptului că o țară gazdă a recunoscut calificările profesionale ale unui profesionist sau că au fost îndeplinite condițiile pentru furnizarea temporară de servicii în acea țară.

Deocamdată doar profesioniștii din cinci domenii pot aplica pentru card: asistenți medicali generaliști, farmaciști, fizioterapeuți, ghizi montani și agenți imobiliari.

Cu toate acestea, pe viitor ar putea fi extins la alte profesii dacă acestea dețin un Cadru Comun de Formare (CTF) pe care CEPLIS încearcă să îl protejeze și să îl mențină la cel mai înalt nivel, în mod activ.

Acest instrument permite o circulație mai bună și mai rapidă a profesioniștilor în EU, făcând ca organizațiile de reglementare să fie mai orientate către servicii în recunoașterea calificărilor profesionale, oferindu-le o bază de date pentru a răspunde nevoilor de flexibilitate și omogenitate a pieței unice UE.

Cardul ajută la modernizarea Directivei calificărilor, având un sistem reglementat strict care ajută la administrare și protejează drepturile. Este mai ușor și mai rapid de gestionat decât procedurile tradiționale.

Aplicantul poate solicita cardul din fața unui computer și poate încărca documentele necesare și plăti taxele online. Este cel mai bun instrument pentru calificarea și libertatea de circulație, drepturi de recunoaștere, dar nu pentru drepturi de muncă.

Pentru a face față riscurilor privind siguranța consumatorului, a fost introdus un mecanism de alertă pentru prevenirea abuzurilor și fraudelor.

“Este condiția principală de a deține un sistem credibil și de a introduce încrederea reciprocă între toate Statele Membre UE” a afirmat Dl. Martin Frohn, Director al Departamentului “Calificări și competențe profesionale” al DG Piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri  al Comisiei Europene.

Se pare că aprobarea unanimă a EPC a reprezentat, în rândul participanților, un progres pentru profesioniști și consumatori. Într-adevăr este un mare sprijin pentru circularea în condiții de siguranță și  păstrarea competențelor.

Cu toate acestea, câteva dintre părțile interesate și-au exprimat nevoia de a fi asigurați privind protecția datelor, validitatea acestora și eficiența Statelor Membre în diseminarea (limba de comunicare inclusă) și procesarea datelor.

Comisia Europeană a oferit garanții în ceea ce privește Sistemul de protecție a datelor. Referitor la validitatea datelor care garantează protecția consumatorului, există o monitorizare continuă  și sunt postate alerte în baza de date, conform Statelor de origine (în caz de interzicere de practică a unei profesii de exemplu). Cu toate acestea, respectarea limitelor de timp este o responsabilitate națională.

Guvernele trebuie să investească pentru a respecta termenele.  De asemenea, conferința a reprezentat pentru utilizatori o oportunitate de a oferi feedback privind experiența lor.

Au fost făcute câteva remarci și solicitări de îmbunătățire a sistemului. În special în cee ace privește faptul că acele proceduri pot fi costisitoare, mai ales pentru cei care lucrează în mai multe țări, întrucât trebuie să solicite un EPC pentru fiecare stat. Conform părerii acestora, ar fi mai simplu și mai bine să existe un singur card. Este aceeași problemă și cu de documentele și diplomele care necesită o traducere certificată de un notar pentru fiecare țară în parte.

În ceea ce privește posibilitatea altor profesii și/sau specializările acestora, de a fi integrate în EPC, va fi nevoie de mai mult timp pentru a asigura eficiența și securitatea sistemului menționat. În plus, mai întâi vor trebi să negocieze un cadru comun de formare (CTF), pentru a cădea de acord asupra unei definiții a acestei profesii omogene pe teritoriul UE.

Conferința s-a încheiat cu discursul Dlui. Joaquim Nunes de Almeida, Director al departamentului”Modernizarea pieței unice”, la DG Growth din Comisia Europeană.

Acesta a rezumat concluziile discuțiilor și a solicitat mai mult feedback din partea utilizatorilor, pentru a crește eficiența EPC.

Conferința a fost înregistrată și este disponibilă la următorul link:  http://ec.europa.eu/growth/toolsdatabases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=8591&lang=fr&title=Conference-on-the-European-Professional-Card

Vă rugăm nu ezitați să contactați secretariatul nostru pentru mai multe informații sau pentru a consulta documentația Conferinței.

 

MUNCITORII DIN AFARA UE, CU UN VENIT ANUAL MAI MIC DE 35000 £ VOR FI DEPORTAȚI

În data de 6 aprilie 2016, va intra în vigoare o nouă lege referitoare la profesioniștii din afara UE, care lucrează în Marea Britanie.  Începând cu această dată, doar cei care câștigă cel puțin 35000 £ pe an vor fi eligibili să aplice pentru “permis de ședere pe perioadă nedeterminată” după ce au locuit în Marea Britanie timp de 5 ani.

Această nouă lege îi va afecta în special cetățenii americani, aceștia reprezentând o parte semnificativă  a forței de muncă non-UE ce locuiește în Marea Britanie.

În data de 7 martie, o petiție pentru eliminarea pragului de 35000 de lire sterline a adunat peste 100000 de semnături de la cetățenii britani și a fost dezbătută în parlament .

În evaluarea impactului efectuată de către the Home Office, se estimează că noul prag de salariu va costa economia britanică între 171 milioane și 181 milioane lire sterline.

În ceea ce îi privește pe asistenții medicali, aceștia vor fi exceptați temporar de la această limită, împreună cu ocupațiile de nivel doctorat și orice alți profesioniști a căror ocupație s-a aflat vreodată pe lista oficială de  ocupații insuficiente, în orice moment al locuirii lor în Marea Britanie.

Noile reglementări nu se aplică celor care au intrat în țară prin intermediul vizei Tier 2 la 5 aprilie 2011 sau înainte de această.

Muncitorii calificați care au locuit peste 10 ani în Marea Britanie, nu vor fi afectați de această decizie.

 

PROIECT DE CERCETARE EBC: VALOAREA TRATAMENTULUI PENTRU AFECȚIUNI CEREBRALE

Turburările creierului reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale societății Europene.Conform Consiliului European al Creierului (EBC), tulburările cerebrale afectează cel puțin una din trei persoane pe perioada vieții (în prezent 165 milioane de oameni în Europa).  Tratamentul acestora costă în jur de 800miliarde de euro anual, și odată cu creșterea populației Europei, cresc și costurile.

Concluzia OMS conform căreia afecțiunile cerebrale reprezintă 35% din toate bolile din Europa, prezice că această problemă de sănătate va deveni nevoia medicală majoră a secolului 21.

În acest context, EBC a publicat un docuement de lucru pe tema: “Explorarea potențialului unui model de îngrijire holistic pentru bolile mintale, cu scopul de a elimina discrepanța privind tratamentul, în Europa: dezvoltarea unui model de îngrijire funcțional și analiză de studiu de caz”

Conform declarației EBC, scopul acestui document este  dublu:

  • Pregătirea cadrului de acțiune, identificarea problemelor și provocărilor legate de actualul context (tulburările creierului și povara bolilor), argumentare (valoarea tratamentului,  schimbarea modelului de la reorganizare a îngrijirilor, la îngrijire coordonată),  adaptarea cadrului model de îngrijire propus și structurat, la nevoile afecțiunilor creierului și la specificul sistemelor de sănătate din fiecare țară, pentru viitoare analize de studiu de caz;
  • Generarea unei gândiri colective privind conceptele și dovezile subliniate până acum în acest documnet de lucru, confruntarea  (testarea) ipotezelor și examinarea opțiunilor pentru strategii de îngrijire optime, centrate pe pacient, pentru a elimina discrepanța privind tratamentul

 

În opinia EBC, există o discrepanță între inovația fără precedent în tehnologie și procesul medical care revoluționează viața umană și actualele sisteme de sănătate care nu reușesc să se adapteze rapid pentru a îndeplini nevoile pacienților, mai ales în ceea ce privește afecțiunile creierului.

Această lucrare face parte dintr-un nou studiu pentru  anul 2015-2016 pe tema “Valoarea tratamentului: explorarea potențialului unui model de îngrijire holistică pentru afecțiunile creierului, pentru a elimina discrepanța din Europa” care, nu numai că va studia impactul socio-economic și valoarea intervențiilor medicale, ci va putea, de asemenea, să determine modul în care căile de tratament actuale au nevoie de o mai mare integrare, și cum poate fi creată o colaborare mai bună în viitor, pentru beneficiul celor afectați de aceste boli.

Comisia Europeană a promovat inițiative comune (cum ar fi Parteneriatul European de luptă împotriva cancerului și elaborarea ghidurilor de management  al îngrijirilor) care s-au dovedit esențiale pentru aducerea de dovezi științifice în standardele de îngrijiri, și pentru folosirea studiilor de caz pentru a face disponibile diagnosticurile bazate pe dovezi și ghidurile de tratament, precum și normele pentru asigurarea calității, care acoperă toate etapele și aspectele îngrijirii.

Aceste demersuri duc la abordarea de îngrijiri coordonate integrate, de la care se așteaptă sprijinirea realizării așa-numitului “obiectiv triplu” în ceea ce privește nevoile pacientului: un accent simultan pe îmbunătățirea rezultatelor de sănătate, sporind calitatea îngrijirii și crescând eficiența costurilor.

Având ca scop atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană și OMS fac apel la factorii de decizie politică, solicitându-le să inițieze un proces de reorganizare a furnizării serviciilor de îngrijiri, cu următoarele priorități: acces la îngrijiri, durabilitatea sistemelor de sănătate și intervenții eficiente din punct de vedere al costurilor (forța de muncă, tehnologiile, inclusiv potențialul sănătății digitale…)

Conținutul documentului recent publicat (ianuarie 2016) abordează următoareale puncte de discuție:

  • Contextul tulburărilor creierului și povara bolii
  • Probleme ce merită o atenție deosebită în viitor
  • Tulburările creierului ca afecțiuni cronice: de la îngrijiri coordonate la construirea unui cadru conceptual
  • Transformarea îngrijirilor medicale și “schimbarea modelului”: îngrijire centrată pe pacient
  • Problemele îngrijirii coordonate, integrate
  • Cadru optim propus: un model de îngrijire holistică pentru tulburările psihice și neurologice

 

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.