Foarte scurt istoric.
Documentul cheie al Uniunii Europene care include prevederile legate de libera circulaţie a persoanelor în UE este Directiva 2005/36/CE.
Directiva a fost emisă înainte de aderarea României şi a Bulgariei la UE, astfel încât nu conţine, firesc, prevederi referitoare la cele două state. După aderarea celor două ţări, Consiliul Uniunii Europene a emis un alt document, Directiva 2006/100/CE, care prevede adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulaţii a persoanelor special pentru cele două noi state care au aderat la UE. Această Directivă, 2006/100/CE, completează practic Directiva 2005/36/CE cu prevederi referitoare si la România şi Bulgaria.
Problema a fost că Anexa V, lit.j din Directiva 100 prevede includerea în Directiva 36 doar a următoarelor diplome pentru profesia de asistent medical generalist, în vederea recunoaşterii automate la nivel european:
1. Diplomă de absolvire de asistent medical generalist cu studii superioare de scurtă durată – forma de pregătire: Universitate
Şi
2. Diplomă de licenţă de asistent medical generalist cu studii superioare de lungă durată – forma de pregătire: Universitate.
Documentul nu îi ia în calcul practic pe asistenţii medicali generalişti absolvenţi ai Şcolilor postliceale. Nivelul de pregătire postliceal este însă cuprins în Legea 307/2004, armonizată cu directivele sectoriale şi prevăzut şi în Directiva 36.
Situaţia la zi.
Ţinând cont de această omisiune, Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării a aprobat Memorandumul cu tema: Libera circulaţie a profesiei de asistent medical generalist format prin învăţământ postliceal sanitar.
Documentul propune Consiliului UE să se iniţieze procedura de completare a Directivei 100 şi, implicit a Directivei 36 cu includerea nivelului de pregătire a asistentului medical generalist prin şcoală postliceală. La cele două tipuri de diplome prezentate mai sus se va adăuga si:
Diplomă de absolvire de asistent medical generalist cu studii postliceale – forma de pregătire: Şcoală postliceală.
În acest fel Ministerul Sănătăţii Publice va putea elibera certificate necesare recunoaşterii în celelalte state membre UE a titlurilor de calificare dobândite în România şi pentru asistenţii medicali generalişti absolvenţi ai Şcolilor postliceale.