Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Alegeri la FEPI

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Septembrie 2013

Preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, Liliana Iordache a fost aleasă în unanimitate auditor în cadrul Federaţiei Europene a Organizaţiilor de Reglementare în profesia de asistent medical.

În această calitate Liliana Iordache va audita activităţile şi cheltuielile pe care le implică desfăşurarea acestora în cadrul FEPI.
Membrii FEPI au ales şi Biroul Executiv al organizaţiei, din care fac parte: Loredana Sasso (preşedinte FEPI), Máximo González Jurado şi Anne Carrigy (vicepreşedinţi), Gennaro Rocco (secretar general), Sandra Arthur (trezorier) şi Dragica Šimunec şi Dimitrios Skoutelis (membri). Preşedintele FEPI, Loredana Sasso este reprezentantul IPASVI, organizaţia de reglementare a profesiei din Italia. Auditor a fost desemnată prin vot şi Maria Brzezinska, reprezentantul Poloniei în FEPI.
Alegerile au avut loc pe 28 octombrie 2006 la Brussels şi au fost supervizate de reprezentantul CEPLIS (Consiliul European al Profesiilor Liberale).
Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România a devenit membru al FEPI la începutul acestui an.

FEPI a elaborat profilul sistemelor educaţionale pentru asistenţi medicali în Europa.
La întâlnirea de la Brussels din octombrie, au fost stabilite şi Grupurile de lucru ale FEPI. Au fost constituite patru grupuri de lucru: pe educaţie, pe norme şi cod de etică, pe reglementarea profesiei, pe elaborarea actelor interne ale FEPI şi a propunerilor legislative ale FEPI către Comisia Europeană şi Parlamentul European.

Grupurile de lucru vor aduna în prima fază informaţii specifice de la organizaţiile de reglementare din toată Europa, astfel încât să se cunoască situaţia exactă existentă în acest moment în profesie în toate statele Europei, apoi vor elabora documente prin care vor încerca să aducă la un numitor comun practica profesiei în spaţiul european. De exemplu, vor fi elaborate seturi de standare pentru accesul în profesie, pentru accesul la educaţie, standarde comune de pregătire, principii etice coume în Europa de exercitare a profesiei, etc. Toate aceste prevederi vor ţine cont de documentele şi Directivele UE referitoare în special la libera circulaţie a persoanelor, la dreptul de a profesa în orice ţară a Europei, la dreptul de stabilire, la recunoaşterea competenţelor profesionale, etc. Prevederile şi documentele elaborate de grupurile de lucru vor fi aprobate de Adunarea Generală a FEPI, apoi vor fi prezentate Comisiei Europene şi Parlamentului European.
Până în acest moment Grupul de lucru pe educaţie şi training a elaborat, pe baza unor chestionare complexe, completate de organizaţii de reglementare din 14 ţări europene, profiulul sistemului de educaţie al asistenţilor medicali în aceste state. Cu singură excepţei, Austria, în restul statelor educaţia asistenţilor medicali se face la nivel academic, iar un puţine situaţii, printre care şi în România, există două forme de învăţământ (universitar şi preuniversitar).

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.