Asistența medicală primară presupune oferirea de ajutor oamenilor, astfel încât aceștia să ducă o viață cât mai sănătoasă posibil, iar atunci când au nevoie de îngrijiri medicale, să le obțină într-un mod adecvat, la momentul potrivit, chiar în spațiul comunității lor. Asistența medicală primară este esențială nu numai din punct de vedere al atingerii obiectivului acoperirii universale cu servicii medicale, dar se află, de asemenea, în centrul oricărui sistem de sănătate care funcționează eficient.
Multe țări din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății iau măsuri pentru consolidarea îngrijirilor medicale primare. România, spre exemplu, a început să prioritizeze această abordare, iar din 2017 rețeaua de centre de sănătate comunitară a fost consolidată și legislația comunitară de asistență medicală a fost îmbunătățită. Însoțind două asistente comunitare, Cristina Gheban și Ionela Albota, în timpul activității lor aglomerate în satul Cristești, din România, putem observa cum asistența medicală primară poate contribui la o viață mai sănătoasă și mai fericită a întregii comunități.
Articol realizat și publicat de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Acesta poate fi consultat aici.