Identitatea profesională este conceptul care descrie modul în care ne percepem pe noi înșine în contextul nostru ocupațional și modul în care le comunicăm altora. Există diferite definiții academice ale identității profesionale: unii teoreticieni sugerează că identitatea profesiei evoluează prin socializarea în muncă și observarea semenilor noștri, iar alții susțin că se bazează pe dezvoltarea unei expertize comune.
Identitatea profesională poate fi stabilită și susținută de infrastructură, care contribuie la crearea unui sentiment comun de comunitate între practicieni. T. Hughes oferă profesia de asistent medical ca un exemplu de ocupație care are o identitate clară, deoarece este susținută de o asociație profesională, un corp de cunoștințe, calificări recunoscute la nivel național, un registru național, fișe de post și alte instrumente dezvoltate. Concentrarea asupra cerințelor standardizate pentru profesionist contribuie direct la stabilirea identității profesionale a profesiei.
Identitatea profesională poate însemna lucruri diferite pentru diferiți profesioniști care sunt activi în domeniu. Pentru mulți, utilizarea denumirii profesiei a fost un factor determinant în definirea categoriei din care fac parte. Cei care se definesc printr-un titlu simt adesea că au o identitate profesională mai puternică decât cei al căror titlu de muncă este perceput ca fiind neclar.
Pentru practicieni a fost important ca titlul lor de muncă să descrie ceea ce fac. Numele de profesii care erau vagi sau indistincte au fost considerate să aibă impact asupra modului în care practicienii s-au perceput pe ei înșiși și cum s-au simțit percepți de ceilalți. Prin urmare, practicienii de orice natură sunt obligați să personalizeze descrierea rolului lor pentru diferite categorii de public.
Identitatea profesională nu este statică, ci fluidă. Ea este puternic influențat de modul în care ne vedem pe noi înșine, de modul în care percepem că ceilalți ne percep și de cum suntem priviți de societate în general. La fel de important este faptul că, investind în noi înșine prin implicarea în dezvoltarea profesională, ne asumăm profesionalismul. Acest lucru este esențial în ceea ce definește un profesionist.
Valorile personale sunt un instrument puternic ce ne influențează viața. Ele sunt standardele pe care și le definește fiecare pentru a trăi conform lor și influențează adesea atitudinea și comportamentul nostru. Ele sunt cele care ne influențează deciziile de viață. Și tot ele ne conturează unicitatea și ne definesc autenticitatea, reprezentând un stâlp esential al identității noastre. Așa cum fiecare individ se caracterizează prin valorile pe care le are, așa profesia de asistent medical se definește prin valorile pe care fiecare practician le trăiește zi de zi în raport cu profesia sa și cu fiecare pacient cu care interacționează.
În acest context, obiectivul principal al proiectului POLMED constă în dezvoltarea unui set de valori profesionale fundamentale pentru asistenți medicali și moașe, în beneficiul relației personal medical-pacient. Păstrând tema articolului, trebuie menționat că rezultatele așteptate ale proiectului au vizat elaborarea unei analize a politicilor publice europene cu privire la valorile profesiilor de asistent medical și moașă, realizarea unei anchete a situației actuale din România referitoare la valorile profesiilor de asistent medical și moașă prin implicarea a 200 de asistenți medicali și moașe selectați la nivel național, precum și instruirea unui număr de 45 de asistenți medicali și moașe în conceperea și evaluarea de politici publice. Dezvoltarea unei politici publice alternative promovată și acceptată cu privire la valorile profesiilor de asistent medical și moașă reprezintă rezultatul final așteptat al proiectului.