Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România devine membru al Fundației Europene pentru Siguranța Pacientului
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Dezvoltarea durabilă, temă transversală a politicilor publice în domeniul sănătății

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 04 Martie 2019

În perioada 20 – 22 ianuarie 2019, la Sinaia, am participat, împreună cu ceilalți experți din cadrul proiectului și cu membri ai echipei de implementare, la prima sesiune de formare în domeniul politicilor  publice din cadrul proiectului POLMED. Cei 14 participanți la sesiune s-au dovedit foarte interesați nu numai de modulele de instruire în domeniul politicilor publice, ci și de temele transversale abordate: egalitatea de șanse și dezvoltarea durabilă. Cea din urmă – dezvoltarea durabilă –  a constituit tema pe care am abordat-o cu participanții la sfârșitul celor trei zile de sesiune. Cu toată oboseala, existentă de ambele părți, tema a suscitat un real interes, în special după familiarizarea cu problematica pe care acest concept o subsumează și odată cu trecerea la unele aspecte concrete, referitoare la modul în care poate fi evaluată o politică publică în domeniul sănătății, prin prisma dezvoltării durabile. Luând în calcul cele trei dimensiuni pe care le presupune dezvoltarea durabilă – economică, socială și de mediu – și având la dispoziție un exemplu ipotetic, o strategie națională de prevenție a bolilor cu transmitere sexuală, participanții s-au dovedit nu numai niște cursanți implicați, ci și foarte buni evaluatori. Au înțeles, astfel, ce important este să te „uiți” la o politică publică din domeniul sănătății nu numai prin prisma problemelor pe care vrei să le adresezi, a soluțiilor pe care le propui, a rezultatelor la care te aștepți (chiar dacă acestea reprezintă aspecte esențiale), ci și din perspectiva costurilor economice, sociale și de impact asupra mediului pe care le presupune fiecare dintre etape.

Luând în calcul această implicare, pe care mă aștept să o descopăr și în celelalte două sesiuni de formare care vor urma, sunt convinsă că cei 10 participanți care vor fi selectați să contribuie la elaborarea proiectului de politică publică o vor face nu numai cu gândul la valorile profesiei și la procesul de elaborare al politicii, așa cum l-au învățat în cadrul sesiunilor, ci și la aceste valori mai generale pe care le presupune conceptul de dezvoltare durabilă: grija pentru resursele pe care le folosim, grija pentru binele social al celor pe care îi reprezentăm, grija ca ceea ce producem să nu afecteze în vreun fel mediul în care trăim.

Ilona Voicu

Expert Politici Publice în cadrul proiectului POLMED

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.