În octombrie 2012, Comisia pentru revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale a publicat amendamentele propuse de statele membre pentru modificarea Directivei 2005/36/CE. Europarlamentarii au analizat aproximativ 700 de amendamente care s-au concentrat în mare măsură pe educația asistenților medicali, pe cerințele generale de învățământ și pe reglementarea profesioniștilor din domeniul sanitar.
Cardul profesional
În noua Directivă, o serie de amendamente sunt referitoare și la cardul profesional european. Se doreşte creșterea flexibilității autorităților competente cu atribuții în recunoașterea calificărilor profesionale, din statul de origine, pentru rezolvarea unui număr cât mai mare de cereri. De asemena, unii europarlamentari au sugerat testarea cardului profesional pentru o profesie, printr-un proiect pilot.
Testarea lingvistică
Se susțin propunerile primite cu privire la testările lingvistice; conform acestora, toate cadrele medicale trebuie susțină o testare lingvistică, după recunoașterea calificării dobândite, dar înainte de a exercita profesia în statul gazdă.
Mecanismul de alertă
Majoritatea Europarlamentarilor susțin mecanismul de alertă în schimbul de informații cu privire la sancțiunile disciplinare și dreptul unui profesionist de a practica, deși unele dintre amendamente indică dezacordul cu privire la cât de multe informații ar trebui să fie schimbate – mecanismul ar trebui să alerteze atunci când un profesionist este suspendat din a practica, sau trebuie să acopere toate celelalte decizii finale cu privire la capacitatea de a practica, cum ar fi condițiile impuse privind înregistrarea acestora?
O serie de amendamente susțin extinderea domeniului de aplicare al mecanismului de alertă pentru a acoperi toate categoriile de profesioniști din domeniul sănătății, indiferent dacă aceste calificări sunt recunoscute în conformitate cu recunoașterea automată, sau intră sub incidența sistemului general.
Accesul parțial
Au fost transmise o serie de amendamente în favoarea eliminării accesului parțial pentru profesioniștii din domeniul sănătății, deși discuțiile din Parlament indică faptul că acest principiu ar putea avea valoare pentru anumite profesii, în anumite sectoare.
Având în vedere cantitatea de amendamente, Comisia a decis analizarea modificărilor primite, până în luna ianuarie 2013. Între timp, discuțiile din Consiliul European vor continua iar aspectele- cheie dezbătute în cadrul Consiliului includ cardul profesional, numărul de profesii reglementate, precum și cerințele minime de formare pentru profesiile sectoriale. Este de așteptat ca Parlamentul European și Consiliul să înceapă negocierile privind un text de compromis al Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, în ianuarie 2013.