Consiliul European al Asistenților Medicali
Buletin de știri #7
Cuprins:
Scandal legat de posterul sexist al campaniei de recrutare a asistenților medicali din Marea Britanie
Numărul medicilor și asistenților medicali din Spania continuă să crească
Protecție slabă a asistenților medicali expuși pasiv la chimioterapie
Asistenții medicali britanici vor organiza „vara activităților de protest” privind plafonul de salarizare
Scandal legat de posterul sexist al campaniei de recrutare a asistenților medicali din Marea Britanie
Un trust NHS a fost acuzat de sexualizarea asistentelor medicale după publicarea accidentală a unei campanii de recrutare neaprobate.
Imaginile care reprezentau o tânără blondă atrăgătoare lângă un slogan sugestiv din punct de vdere romantic, au provocat furori pe rețelele sociale de comunicare. Posterele campaniei aveau ca scop atragerea recruților în Trustul NHS Hull and East Yorkshire Hospital, ca parte a campaniei lor, intitulată Oameni remarcabili, loc extraordinar. Una dintre ele include imaginea unei asistente medicale pe un coridor, lângă următoara fraza: “De îndată ce Ema îl privi pe John, își dădu seama că e grav. O fractură totală a tibiei.” Cea de-a doua reprezintă o altă tânără asistentă, împreună cu sloganul: “Înainte de prânz, Izzy i-a făcut inima lui Roy să bată mai tare. Se oprise de 10 minute.”
Controversa apare din faptul că majoritatea trusturilor se luptă cu o reducere gravă a numărului de asistenți medicali. Conținutul campaniei Hull nu a fost aprobată pentru utilizare, însă a fost trimisă accidental către revista HSJ, pentru a fi publicată alături de un articol. După aceea au fost publicate în rețeaua Twitter unde zeci de utilizatori și-au exprimat indignarea.
Unul dintre utilizatori a reacționat astfel: “Pe bune? Unde speră să lucreze? În anii ‘70? Nu trăim în vremuri mai luminate?”
Altul a adăugat: “Sunt foarte dezamăgit că au optat pentru niște anunțuri grosolane, în loc să sublinieze importanța asistentelor medicale.”
O a treia persoană a scris: “Sunt asistentă medicală (la fel și soțul meu) și chestia asta mă supără teribil.”
Într-o altă postare, mesajul a fost modificat astfel: “Emma s-a pregătit ani de zile pentru a recunoaște bolile și pentru a acționa ca să îți salveze viața când ești grav bolnav.”
O altă asistentă medicală care a dorit să rămână în anonimat, și care a lucrat în departamentele urgențe și terapie intesivă a afirmat: “Aceste anunțuri sunt extrem de jignitoare. Reduc practicienii bine instruiți și cu competențe înalte, la niște obiecte sexuale. Hai să o luăm altfel: ați încerca să recrutați alt tip de profesioniști în acest mod? Nu.
Unii au sărit în apărarea anunțurilor , subliniind că dacă ar fi fost folosite ar fi făcut parte dintr-o campanie mai complexă. Un utilizator twitter a scris: “Un exemplu microscopic al unei campanii mult mai mari, creative și de mare succes. O recrutare de succes într-o perioadă de criză. O asistentă medicală cu un diagnostic rapid și correct și alta care salvează o viață.”
Un purtător de cuvânt al Trustului NHS Hull and East Yorkshire Hospitals și Strawberry Design Agency, care a ajutat la crearea campaniei, a afirmat: “Remarkable People, campanie premiată, a avut un succes imens și ne-a ajutat să recrutăm profesioniști din toate domeniile. Cei implicați în aceste campanii au lucrat la procesul creativ și la design și au acționat în calitate de ambasadori ai organizației noastre.”
“Posterul publiucat în HSJ a fost prezentat trustului nostru ca unul dintre formaturi printre alte opțiuni ale campaniei. L-am respins imediat și nu a fost folosit niciodată ca parte a campaniei. Din păcate, a fost transmis către HSJ din greșeală, atunci când agenția a prezentat o gamă de materiale de campanie pentru publicare.
“Suntem conștienți că imaginea neautorizată a provocat unele probleme și dorim să asigurăm cetățenii că rămânem încredințați principiului de egalitate și diversitate.”
Numărul medicilor și al asistenților medicali din Spania continuă să crească
Numărul medicilor și al asistenților medicali înregistrați continuă să crească în Spania. Există deja 247974 de membri aparținând primei profesii și 291848 de asistenți medicali, ceea ce înseamnă că există 4.7 medici și 5.5 asistenți medicali pentru fiecare mie de locuitori. Numărul medicilor înregistrați din Spania a crescut cu 2.1% în 2016, iar cel al asistenților medicali cu 2.7%. Acest lucru este evidențiat de datele publicate de către Insitututul Național de Statistici al Spaniei (INE) privind profesiile reglementate din domeniul sănătății. Este interesant de subliniat că astfel de date privind numărul medicilor și al asistenților medicali se publică încă din anul 1952.
În anul in 2016, numărul total al profesioniștilor înregistrați din domeniul sănătății depășea 800000, după o creștere de 2.8% în anul anterior. De asemenea, există creșteri într-o măsură mai mare sau mai mica, a numărului celorlalte profesii din domeniul îngrijirilor medicale, cu excepția specializării de chimist medical, al căror număr a fost redus cu 2.3% (al patrulea an de scădere consecutivă).
Cele mai mari creșteri au fost observate în cazul medicilor (24.8%), nutriționiștilor dieteticieni (16.5%), ergoterapeuților (16.4%), tehnicienilor dentari (7.4%) și fizioterapeuților (6.9%).
Dacă luăm în considerare procentul profesioniștilor, asistenții medicali sunt cei mai reprezentați, cu 5.5 profesioniști nepensionați per 1000 locuitori, urmați de medici (4.7) ș farmaciști (1.4)
În schimb, procentele cel mai mici afectează cetățenii care solicită serviciile ergoterapeuților sau ale nutriționiștilor dieteticieni, care nu ajung la 0.1 per 1000 locuitori.
În plus, statisticile indică faptul că lumea îngrijirilor medicale este în majoritate feminină, pentru că în 11 dintre cele 15 profesii analizate, sunt mai mulți membri de sex feminine decât masculin.
Profesia de logoped deține cel mai mare procentaj de femei (93.8%), urmată de ergoterapeuți (91.2%), nutriționiști dieteticieni (87.8%), asistenți medicali (84.3% %) și psihologi (81.5%).
Totuși, există 4 profesii în care bărbații sunt majoritari: doar 27.8% dintre tehnicienii dentari sunt femei, doar 32.5% dintre instructorii de gimnastică medicală, 47.9% dintre medicii veterinari și 49. 7% dintre medici.
În ceea ce privește vârsta, tinerii (sub 45 ani) monopolizează cele mai noi profesii, cum ar fi cea de ergoterapeut (92.7%), nutriționist dietetician (91.5%) sau fizioterapeut (88.1%).
Medicii și tehnicienii dentari fac parte din grupuri mult mai în vârstă, în care cea mai mare parte a profesioniștilor au vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, iar până la 12% dintre medici sunt pensionați.
În Comunitățile Autonome, numărul total al medicilor a crescut în toate zonele, cu excepția orașului autonom Ceuta, unde a scăzut cu 1.2%.
Comparativ cu anul 2015, cea mai mare creștere a avut loc în Insulele Canare (2.9%), Murcia (2.6%), Asturias, Cantabria și Catalonia (2.5% fiecare).
Luând în considerare numărul profesioniștilor activi în raport cu populația, Madrid este pe primul loc (5.9 medici per 1000 locuitori), urmat de Aragon (5.5) și Navarra (5.4), în timp ce în orașele autonome Melilla (3,2) și Ceuta (3,4) precum și în Castile-La Mancha (3,7) profesioniștii din domeniul sănătății sunt cel mai puțin prezenți.
În cazul asistenților medicali, numărul acestora a crescut în toate zonele, cu excepția orașului Melilla, în special în Insulele Baleare (5.5%), Ceuta (5.3%) și Insulele Canare (5.2%).
Navarra este comunitatea autonomă cu cel mai bun procent de asistenți medicali nepensionați per 1000 locuitori cu 8.6, urmat de Madrid (6.8) și Cantabria (6.3).
Pe de altă parte, Andalusia (4), Murcia (4.2) și Galicia (5.2) sunt zonele cu cei mai puțin asistenți medicali în raport cu populația, lucru care ar putea afecta serviciile de îngrijiri.
În ceea ce privește restul activităților, se remarcă numărul farmaciștilor și al nutriționiștilor diteticieni din Navarre și a fizioterapeuților, dentiștilor și psihologilor din Madrid.
Asistenții medicali sunt slab protejați împotriva expuneri pasive la chimioterapie
Chimioterapia este o parte esențială a tratamentului pentru mulți dintre pacienții care suferă de cancer, însă de asemenea, poate pune în pericol starea de sănătate a asistenților medicali și a altor membri ai personalului care pregătesc și administrează medicamentul.
În timp ce pericolul „expunerii pasive ” sunt bine cunoscute și au fost studiate, contaminarea nu este monitorizată în mod regulat la nivel administrativ, potrivit unui nou raport emis de către MindMetre Research, un grup independent de cercetare cu sediul în Marea Britanie, care abordază în mod regulat problema siguranței pacientului și a personalului de îngrijiri pe teritoriul Europei.
Autorii constată că riscurile la care se supune personalul care prepară aceste medicamente în farmacii sunt foarte bine documentate și reglementate,însă riscul unei potențiale expuneri dăunătoare a celor care administrează medicamentele, cum ar fi asistenții medicali, pare a fi ignorat adesea.
„Dovezile empirice că asistenții medicali de chimioterapie sunt afectați în Trusturile NHS Marea Britanie, examinate de către MindMetre în raport, indică faptul că nivelurile de contaminare din farmacie și punctul de administrare nu sunt întotdeauna investigate regulat sau temeinic”, afirmă Paul Lindsell , director al MindMetre Research ,
„Absența dovezilor colectate în mod constant în studiul de administrare a medicamentlor citotoxice în majoritatea spitalelor, combinată cu presiunea financiară persistentă asupra sistemelor de sănătate din Europa, ar putea prea bine să fi condus la o tendință de a nu investiga contaminarea prea sistematic ,” a declarant acesta pentru ziarul Medscape Medical News. „Totuși, tocmai această procedură de administrare este cea care poate duce la riscuri mai mari de expunere, cu actualele metode care permit evacuări regulate de contaminanți, prin scurgere sau aerosolizare.”
Nu există cadru de reglementare
Până în prezent, nicio legislație la nivel European, ghiduri sau standarde minime, nu au definit precis procesele de administrare.
Lindsell a atras atenția asupra unei legislații naționale și Europene extinse care abordează riscurile profesionale, inclusiv Directiva 37/2004/CE privind protecția personalului față de riscurile legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă. Cu toate acestea, legislația Europeană nu abordează în detaliu tema substanțelor chimice periculoase din mediul medical.
„În absența unor reglementări adecvate, detaliate și specifice UE, privind expunerea personalului medical la medicamente citotoxice sau alte medicamente periculoase, monitorizarea efectuată la nivel european, pare a fi neuniformă,” explică acesta. „Câteva state membre UE și-au implementat propriile ghiduri de orientare sau de bune practici, în timp ce altele dețin ghiduri furnizate de oameni de știință sau asociații naționale, dar neadoptate de guvern; iar altele nu au abordat această problema.”
Problema nu se limitează doar la Europa. După cum a raportat anterior Medscape Medical News, un studiu efectuat în urmă cu câtțiva ani în Statele Unite, a constatat că, în anii trecuți, procentul general al expunerii pielii și ochilor în rândul asistenților medicali care lucrează în ambulatoriu, a fost de 16.0%.
Studiul a constatat că nu există un cadru de reglementare pentru furnizarea chimioterapiei în departamentul oncologie ambulatoriu, dar că un mediu de lucru favorabil, mai puține sarcini pentru asistenții medicali și controlul chimioterapiei de către 2 asisteni medicali, au fost associate cu o expunere redusă.
Rapoarte privind problemele de sănătate
În lucrarea aceasta, MindMetre a analizat dovezile empirice ale asistenților medicali de chimioterapie din trusturile NHS UK.
Trei asistenți medicali care lucrează în Yorkshire au raportat că au experimentat căderi semnificative de păr de când lucrează în specialitatea oncologie. Alții angajați la West Midlands au raportat simptome asemănătoare cu cele ale gripei atunci când un anumit medicament antineoplazic a fost administrat pacienților. Aceste simptome au dispărut odată cu încheierea tratamentului.
O incidență neobișnuit de mare de avorturi spontane a fost raportată în rândul asistentelor medicale de chimioterapie din North West, paralel cu rapoarte similare din East Anglia, Humberside, South West și Midlands.
Deși aceste date nu pot fi considerate drept cantitative, notează autorii, faptul că sunt raportate efecte nocive ale expunereii profesionale, „ar sugera că acest domeniu al siguranței personalului medical merită investigări suplimentare, precum și standarde mai bune privind protecția personalului medical.”
MindMetre adaugă că mai multe studii aprofundate, atât din SUA cât și din Europa, au confirmat că expunerea la astfel de agenți poate dăuna personalului medical.
De asemenea, au subliniat că aceste dovezi empirice ar putea să nu fie specifice Angliei. Întrucât standardele de protecție profesională pentru asistenții medicai de oncologie sunt destul de asemănătoare în Europa, se poate presupune că situația este probabil asemănătoare și in celelelate economii principale ale Europei: Germania Franța, Italia și Spania.
De fapt, o investigație din Spania de anul acesta, a analizat plângerile personalului și ale sindicatului, privind expunerea asistenților medicali) la medicamente citotoxice (și daune provocate) și au impus o creștere obligatorie a standardelor de pregătire și administrare a acestor substanțe periculoase.
Procesul legal privind acest caz este în desfășurare, iar unul dintre membrii personalului a primit despăgubiri pentru daunele provocate de expunerea la medicamentele citotoxice. Un alt rezultat a fost că unitatea și-a îmbunătățit considerabil protecția personalului în întregul ciclu de pregătire și administrare a medicamentelor citotoxice.
În special, spitalul a implementat dispozitive de transfer în sistem închis (CSTDs) și a introdus în farmacii măsuri care reduc a zero rata de contaminare.
Lindsell a explicat că Institutul Național pentru Siguranța și Sănătatea Profesională SUA (NIOSH) definește un CSTD ca fiind „un dispozitiv de transfer al medicamentului, care interzice mecanic transferul contaminanților de mediu în sistem șievacuarea concetrațiilor periculoase de medicamente sau vapori în afara sistemului.”
„În ceea ce privește impunerea utilizării sistemelor închise în Europa, Spania poate fi exemplu,” a afirmat acesta. „Ghidul oficial publicat de către Institutul Național Spaniol pentru Siguranță și Igienă la locul de muncă folosește în mod specific ca bază definiția NIOSH a CSTDs. Mai mult decât atât, a fost publicată o listă de medicamente periculoase comercializate în Spania, cu recomandări pentru cei care trebuie să prepare și să administreze aceste medicamente, folosind un CSTD .”
Ghidul oficial al Autorităților de Sănătate din alte țări Europene nu au definit încă cerințele sistemelor închise chiar atât de mult ca în Spania, a menționat Lindsell , deși unele fac referință la ghidurile NIOSH. „Cu toate acestea, având în vedere conștientizarea crescută a problemei, este posibil ca o astfel de clarificare să se răspândească în Europa la nivel național în viitorul apropiat”, a afirmat acesta.
Riscurile în Statele Unite
Comentând lucrarea, Martha Polovich, PhD, RN, profesor asistent la Școala de Asistenți Medicali și profesii din domeniul medical, Byrdine F. Lewis, Georgia State University, Atlanta, a notat că CSTDs nu elimină întotdeauna complet evacuarea medicamentelor citotoxice.
„Studii multiple indică faptul că previn sau reduc semnificativ scăpările, dar nu toate CSTDSs sunt la fel de eficiente și nu toate au fost analizate pentru a le confirma eficacitatea,” a spus Dr Polovich, care este și expert în expunerea personalului la medicamente periculoase . „Totuși, CSTDs reprezintă singurul control tehnologic care protejează asistenții medicali în timpul administrării medicamentelor periculoase.”
De asemenea, Dr Polovich a declarant pentru Medscape Medical News că nici în Statele Unite nu există o monitorizare regulată a contaminării mediului. „Majoritatea testelor pentru contaminarea suprafețelor cu medicamente periculoase sunt effectuate în cadrul studiilor de cercetare, nu ca o rutină în unitățile clinice.Principalul motiv este că există puține laboratoare care efectuează testele și nu există un acord în ceea ce privește nivelul de contaminare acceptabil – altul decât zero.”
De asemenea, farmaciștii și alți membri ai personalului medical sunt supuși riscului expunerii, iar Dr Polovich a subliniat faptul că un studiu canadian a constatat că persoanele cu cel mai mare nivel de expunere nu au efectuat activități directe de manipulare, însă lucrau în zonele în care era se desfășura chimioterapeia (Ann Occup Hyg. 2014;58:761-770).
„Dacă ar fi gratuită creșterea siguranței, nu s-ar contrazice nimeni asupra acestei probleme. Este improbabil să se introducă echipamente care aduc costuri în plus organizațiilor medicale, fără o legislație sau o reglementare care să solicite acest lucru,” a adăugat aceasta.
Asistenții medicali britanice vor organiza “vara activităților de protest” privind plafonul de salariu
Asistenții medicali britanici vor organiza o „vară a activităților de protest” pe teritoriul Marii Britanii, privind salariile, afirmă Royal College of Nursing (RCN) . De asemenea membrii săi vor vota referitor la conflictual de muncă, cu excepția cazului în care următorul guvern va elimina limita de creștere a salariilor cu 1%.
Potrivit sindicatului, cifrele sugerează că NHS din Anglia suferă o reducere majoră a personalului de asistență medicală, cu 40000 de posturi neocupate.
Conservatorii au declarat că jumătate din forța de muncă primește anual o creștere a salariilor. RCN a declarat că, în luna aprilie, votul consultativ al membrilor săi a arătat că o majoritate 978%) era pregătită pentru grevă, în timp ce 91% au spus că ar susține conflictul de muncă in lipsa unei greve. La vot au participat aproximativ 52000 dintre cei 270000 membri RCN eligibili pentru vot.
Un alt vot ar trebui organizat înainte de inițierea oricărui conflict de muncă.
Sindicatul a declarat că plafonul de 1% pentru creșterea salariilor a afectat personalul de asistență medicală cu o reducere salarială de 14% încă din anul 2010, și dacă nu va fi ridicat ar putea lansa un vot privind conflictual de muncă anul acesta.
Michael Brown, președinte RCN Council, a afirmat: “Membrii noștri ne-au transmis mesajul clar că nu mai pot și nu mai vor să îndure. Acesta este un spectacol fără precendent al furiei și frustrării privind politica de remunerare a guvernului. Acum politicienii trebuie să asculte și să ne spună ce vor face în privința salariilor asistenților medicali. Toate partidele trebuie să fie conștiente de criza privind recrutarea asistenților medical și trebuie pusă în prim-planul acestor alegeri.” Dl Brown adaugă că sindicatul nu a avut niciodată conflicte de muncă în toată istoria sa de 100 de ani, așa că votul membrilor ar fi un pas semnificativ. ”
Numărul total de posturi vacante de asistent medical este dublu față de anul 2013, însemnând că unul din 8 posturi este liber, conform analizei RCN.
RCN a afirmat că reducerea numărului de asistenți medicali este periculoasă, condamând pentru această problemă stresul la locuol de muncă în NHS și plafonul creșterilor salariale.
Conservatorii au declarat că se investesc bani în plus pentru a permite ministerelor să asigure siguranța pacientului și, în ciuda locurilor de muncă vacante, numărul asistenților medicali angajați crește încă. În perioada 2010 – 2016 numărul de angajați a crescut cu 2%, cu peste doar 300000 de asistenți medicali cu program full-time.
Dezbaterea din sală a fost foarte emoționantă – unii purtători de cuvânt și membri ai publicului au vărsat lacrimi.
Un bărbat care a vorbit despre lupta de a ajunge la rezultatele dorite a fost aplaudat în picioare. Acesta ăși înghițea lacrimile în timpul discurcului, după ce ieșise din tură de la spitalul Liverpool. Dar lăsând la o parte emoția și furia atât de bine expuse aici, sindicatul recunoaște că are mult de lucru pentru implicarea membrilor – având în vedere că doar 19% dintre cei eligibili au participat la această consultare.
RCN nu a votat niciodată îniante pentru conflict de muncă – iar asistenții medicali nu au organizat niciodată o grevă totală. RCN nu contestă acest lucru, în schimb au analizat numărul de asistenți medicali de care trusturile NHS are nevoie, însă pe care nu îi pot angaja. S-au bazat pe libertatea solicitării de informații pentru obținerea datelor de la toate tipurile de trusturi NHS pentru finalul anului 2016 și au primit răspunsuri de la 3 sferturi dintre acestea. Au sugerat că pe lângă asistenți medicali, mai sunt și alte 40000 de posturi vacante în toate serviciile de sănătate. Acest lucru este echivalent cu un procent de 12% al posturilor vacante și se compară cu un total de 20000 când RCN a efectuat ultima cercetare similară în 2013. Cercetarea RCN a constatat că rata locurilor vacante este cea mai mare în serviciile de sănătate mintală unde peste 14% dintre posturi sunt neocupate, comparativ cu aproape 8% în serviciile de specialitate, cum ar fi oncologie sau cardiologie.
Cifrele oficiale din Scoția și Irlanda de Nord arată o rată mult mai mică de posturi vacante, aproximativ 4% în fiecare dintre ele. Pentru Țara Galilor nu au fost disponibile cifre.
Secretarul General RCN, Janet Davies, a spus că aceste reduceri sunt „periculoase” fiindcă riscă îngrijirea pacientului. A declarat că situația s-ar putea chiar înrăutăți în anii ce urmează, deoarece NHS se baza atât de mlt pe asistenții medicali din Europa, iar numărul acestora poate fi afectat de Brexit.
Purtătorul de cuvânt Liberal Democrat Norman Lamb a spus că numărul posturilor neocupate reprezintă un „scandal”.
Între timp, secretarul de sănătate al Partidului Muncii a descris această reducere drept „vești îngrozitoare pentru pacienți”.
Conservatorii au susținut că cifrele privind salarizarea ignoră faptul că jumătate din forța de muncă primește anual creșteri salariale progresive.
Un purtător de cuvânt a spus că un guvern al Partidului Muncii ar supune riscurilor serviciile NHS, din cauza politicilor economice nefavorabile.