Consiliul European al asistenților medicali
Buletin de știri #4
CUPRINS:
O RATĂ MAI MARE A SINDROMULUI BURNOUT ÎN RÂNDUL PROFESIONIȘTILOR CU SPECIALIZARE ÎN TERAPIE INTENSIVĂ
Potrivit unui raport publicat în Critical Care Societies Collaborative, un grup format din patru organizații profesionale americane (Asociația Americană a Asistenților de Terapie Intensivă, Colegiul American al Medicilor cu specializare în chirurgie toracică, Societatea Americană pentru Chirurgie Toracică și Societatea de Medicină Intensivă), între 25 și 33% dintre asistenții medicali de terapie intensivă suferă de simptome clare de epuizare severă, în timp ce, până la 86% dintre aceștia dezvoltă cel puțin unul dintre simptomele clasice (oboseală, depersonalizare și realizări personale reduse). De asemenea, potrivit raportului, 45% dintre medicii cu specializare în terapie intensivă și 71% dintre specialiștii în terapie intensivă pediatrică prezintă simptome severe ale sindromului burnout.
În ceea ce privește nivelul pacienților și al îngrijirilor medicale, epuizarea poate provoca reducerea calității îngrijirilor, o satisfacție scăzută în rândul pacienților, un număr crescut de erori medicale, rate mai mari de infecții asociate cu îngrijrile medicale și rate mai mari ale mortalității.
Raportul sugerează că această creștere a sindromului burnout este provocată de mediul deosebit de stresant din unitățile de terapie intesivă, subliniind morbiditatea și mortalitatea ridicate din rândul pacienților, rutina de lucru zilnică competitivă, obișnuitele lupte cu probleme traumatice și etice.
Sindromul burnout poate evolua în boala stresului post traumatic, abuz de alcool și chiar gânduri suicidale.
Așadar, grupul solicită părților implicate, profesioniștilor, oamenilor de știință și factorilor de decizie politică să găsească soluții pentru atenuarea dezvoltării sindromului burnout în unitățile de terapie intensivă. Conform co-autorului raportului, Dr Marc Moss de la Universitatea din Colorado, această colaborare între toți actorii relevanți este o necesitate pentru găsirea unei soluții de succes la această problemă.
Raportul subliniază două potențiale strategii pentru tratarea sindromului burnout, care includ intervenții axate pe îmbunătățirea mediului din unitățile de terapie intesivă și ajutor pentru ca persoanele implicate să facă acestui mediu.
Conform unui studiu publicat în ziarul Academic Medicine, formarea mindfulness a profesioniștilor din domeniul îngrijirilor medicale a demonstrat, de asemenea, efecte benefice, cum ar fi îmbunătățirea atenției și a capacității de reacție la problemele pacientului.
COMISIA EUROPEANĂ SALUTĂ NOUL ACORD PRIVIND O UTILIZARE MAI SIGURĂ A DISPOZITIVELOR MEDICALE
Recent, Comisia Europeană a salutat acordul încheiat în data de 15 iunie, între Parlamentul European și Consiliu, privind o mai bună supraveghere și urmărire a dispozitivelor medicale și pentru diagnostic in vitro.
Conform Comisiei, există peste 500000 de tipuri de dispozitive pe piața UE. Aceastea acoperă o gamă largă de produse, de la articole cu utilizare la domiciliu cum ar fi plasturii, testele de sarcină și lentilele de contact, la aparate cu raze X, stimulatoare cardiace, implanturi mamare, proteze de șold și teste de sânge pentru depistarea HIV.
Acest nou acord urmărește câteva preocupări-cheie ale Comisiei, indicate sub forma mai multor etape ale negocierii. De asemenea, Comisia subliniază ce consideră ca reprezintă îmbunătățiri importante ale actualului sistem:
– un control mai strict de pre-piață a dispozitivelor cu risc ridicat cu implicarea unui grup de experți la nivel UE
– consolidarea criteriilor de desemnare și a proceselor de supraveghere a organismelor notificate responsabile de certificarea dispozitivelor medicale
– includerea anumitor produse estetice care prezintă aceleași caracteristici și profil de risc ca și dispozitivele medicale analoge din domeniul de aplicare al acestor regulamente
– introducerea unui nou sistem de clasificare a riscurilor pentru dispozitivele medicale de diagnostic, bazate pe orientările internaționale
– transparență îmbunătățită prin stabilirea unei baze de date cuprinzătoare la nivel UE privind dispozitivele medicale și a unui sistem de trasabilitate care să permită urmărirea dispozitivului de la producător, prin intermeiul lanțului de furnizori, până la utilizatorul final
– introducerea unei cerințe la nivel UE pentru un ‘card de implant “ care să fie furnizat pacienților și care să conțină informații despre dispozitivele medicale implantate
– consolidarea normelor privind datele clinice, care să includă o procedură coordonată la nivel UE pentru autorizarea studiilor clinice multicentrice privind dispozitivele
– consolidarea cerinței pentru producători, de a colecta date referitoare la utilizarea reală a dispozitivelor lor
– o mai bună coordonare între Statele Membre în domeniul vigilenței și a supravegherii pieței
Comisia consideră că un cadru legislativ modernizat și mai robust este esențial pentru a asigura o protecție mai bună a sănătății publice și a siguranței pacientului. De asemenea, adaugă că acest aspect va contribui la inovarea în acest sector, pentru competitivitatea industriei UE și pentru o mai bună funcționare a Pieței Interne în acest sector strategic.
Acest regulament trebuie să fie adoptat de către Parlament și Consiliu la finalul anului sau la începutul lui 2017, conform opiniei Comisiei.
PRECARITATE URIAȘĂ ÎN RÂNDUL ASISTENȚILOR MEDICALI STAGIARI BRITANICI
Potrivit ziarului britanic Daily Mirror, asistenții medicali stagiari din Marea Britanie apelează din ce în ce mai des la băncile alimentare și la împrumuturi, întrucât se chinuie să își permită formarea profesională.
Tabloidul se referă la un studiu realizat de Sunday People, care dezvăluie modul în care în ultimii 3 ani, enorma sumă de 5.2 milioane de lire sterline a fost plătită pentru subvenții pentru condiții dificile. Aproximativ 6500 de asistenți medicali au primit ajutor finanaciar, și sindicatele avertizează că asistenții medicali care vor începe programele de formare anul viitor vor termina cu o datorie de 52000 de lire sterline. Drept urmare, acest lucru va duce la creșterea numărului de asistenți medicali care vor apela la băncile de alimente pentru a-și hrăni familiile sau vor suna creditorii pentru a face față facturilor.
Situația alarmantă vine pe fondul unei crize în cadrul serviciilor de sănătate, care nu va face altceva decât să se aprofundeze. Într-adevăr, potrivit ziarului, aproximativ unul din 3 asistenți medicali din NHS (Serviciul Național de Sănătate) urmează să se pensioneze în următorii cinci ani, așa cum unul din 10 posturi rămâne liber în prezent. Aceasta înseamnă că formarea recruților este și mai importantă.
Pentru a combate creșterea nivelului de sărăcie, sindicatele de studenți au înființat bănci de alimente pentru a-i ajuta pe asistenții medicali care sunt nevoiți să aleagă între a se hrăni sau a studia pentru a salva vieți.
Shelly Asquith, vicepreședinte ajutor social în cadrul Sindicatului Național al Studenților afirmă că o parte din asistenti medicali au fost nevoiți să apeleze la creditori sau să aplice pentru ajutor social.
Acești oameni studiază pentru a menține starea de sănătate a oamenilor, fiindcă le pasă. Și nu au capacitatea să se întrețină, a afirmat aceasta, adăugând apoi: Cred că este o problemă despre care nu se vorbește suficient. O mulțime de stundeți care trăiesc în sărăcie se simt rușinați din cauza asta.
Foarte mulți studenți încă nu îndrăznesc să solicite ajutor, din cauza stigmatului traiului în sărăcie.
LIPSA ASISTENȚILR MEDICALI POATE DURA ANI DE ZILE ÎN MAREA BRITANIE
Experții din Marea Britanie prezic că reducerea numărului de asistenți medicali va continua în anii ce vor urma și s-ar putea agrava.
Aceste avertismente au apărut în urma unui raport de la începutul anului 2016 privind forța de muncă a asistenților medicali, efectuat de către Institutul pentru studii privind ocuparea forței de muncă pentru Comitetul Consultativ de migrație. Autorii subliniază ca probleme cheie: îmbătrânirea forței de muncă, planificarea slabă din partea guvernului și riscurile Brexitului.
Menținerea asistenților medicali cu pregătire profesională locală este o prioritate de top pentru guvern, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate.
În plus, raportul a determinat guvernul ‘să diminueze exigența regulilor și să acorde până la 15000 de vize pentru asistenții medicali din afara pieței unice Europene, în următorii trei ani. Însă publicarea acesteia a fost anulată la referendumul UE, așadar abia acum este dezvăluită întreaga dimensiune a problemei.’. Conform raportului, NHS (Serviciul Național de Sănătate) ducea deja lipsă de asistenți medicali – unul din 10 posturi fiind neocupat. Unul din trei asistenți medicali are vârsta de peste 50 ani. Drept urmare, NHS se confruntă cu o bombă cu ceas a pensionărilor și nu va avea asistenți medicali pentru a acoperi golurile.
De asemenea, raportul critică planificarea forței de muncă în cadrul NHS, citând reducerea cu 17% a locurilor de formare pentru asistenți medicali în perioada 2009-2013. De atunci numărul a crescut, însă s-a întâmplat prea târziu, afirmă raportul. NHS a avut nevoie din ce în ce mai mult să se bazeze pe recrutarea asistenților medicali din străinătate – în ultimul an peste un sfert din noii recruți au venit de peste hotare. Acești asistenți medicali străini reprezintă acum 13% din forța de muncă, jumătate din ei provenind din UE – o sursă care, cred autorii raportului, ar putea începe să se epuizeze în următorii ani, în urma votului de a părăsi UE.
Rachel Marangozov, autoarea raportului, consideră că asistenții medicali ar putea fi descurajați de perspectiva Brexitului. Acest aspect, împreună cu alți factori, înseamnă că recrutarea unor asistenți medicali din restul lumii nu va fi suficientă pentru a acoperi golurile din forța de muncă.
Conform opiniei acesteia, ‘guvernul trebuie să acționeze acum pentru a se asigura că Marea Britanie are o sursă locală de asistenți medicali care să ocupe aceste viitoare posturi. Acest lucru va necesita investiție adecvată și susiținută în planificarea forței de muncă.
Avertizarea vine în urma unui raport al Comitetului de Conturi Publice, la începutul acestui an, criticând de asemenea, planificarea forței de muncă a asistenților medicali. În prezent, aproximativ 360000 asistenți medicali lucrează în NHS în Anglia – iar Royal College of Nursing consideră că există deja o lipsă de cel puțin 20000 .
Secretarul General RCN, Janet Davies, afirmă: ‘acest raport este descurajant și este limpede că fără o acțiune urgentă, Marea Britanie se îndreaptă spre un deficit major de asistenți medicali’. A adăugat apoi: ‘mulțumită anilor de gândire pe termen scurt, Marea Britanie este complet nepregătită să se coinfrunte cu problemele puse de o forță de muncă care îmbătrâneste, creșterea cererii și acum nesiguranța provocată de plecarea din UE.’
De asemenea, Dna Davies a avertizat că planul de a tăia bursele pentru asistenți medicali și de a-i obliga să plătească pentru cursurile universitare – spre deosebire de alți studenți care nu au de plătit taxe de studii- ar putea înrăutăți și mai mult situația.
Însă un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate din Anglia a subliniat că sunt 11000 de asistenți medicali pe secții în plus față de anul 2010 și că numărul de instruire este în creștere.
‘Așa cum a afirmat deja secretarul de sănătate, personalul medical din UE reprezintă o parte fundamentală a NHS și formarea profesională și menținerea asistenților medicali cu pregătire locală este o prioritate de top pentru acest guvern.’