Cele zece capitole ale Proiectului descriu în detaliu protocoalele de practică pentru controlul infecţiilor, recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, îngrijirea cardiovasculară, îngrijirea respiratorie, îngrijiri dermatologice, îngrijirea ochilor, a urechilor şi a nasului, îngrijirea pediatrică şi îngrijirea geriatrică.
“Protocoalele de practică vor fi un instrument foarte util şi bine venit pentru asistentul medical. Pe de o parte îl vor ghida precis în timpul activităţii, din moment ce descriu exact paşii şi modul în care se execută fiecare manoperă, pe de altă parte vor fi o unitate de măsură care va fi folosită în cazurile de acuze de mallpractice. Un asistent medical care îşi exercită profesia respectând protocoalele nu are cum să greşească, deci nu i se va putea imputa o eroare profesională, din moment ce nu îşi va depăşi competenţele şi va realiza corect fiecare manoperă şi atribuţie. Protocoalele vor fi, de asemenea, un instrument pentru Comisiile de etică ale Ordinului, care vor putea evalua eroarea profesională după criterii standard, obiective. Vom avea practic aceeaşi unitate de măsură, legală, pentru toată ţara. Aceste Protocoale vor primi şi aprobarea Ministerului Sănătăţii, deci vor avea valoare legală şi în justiţie”, spune Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
Proiectul Protocoalelor de practică a fost trimis filialelor Ordinului, pentru eventuale modificări, completări, propuneri, iar validarea proiectului va fi făcută doar de Consiliul Naţional al organizaţiei. Prima întâlnire a membrilor Consiliului va avea loc la sfârşitul lunii iunie. “Am făcut apel la colegii noştri din filiale să încerce să pună în aplicare protocoalele, astfel încât să constate eficienţa lor sau, eventual, nevoia de completare a acestora. Dorim să avem un feed-back din partea asistenţilor medicali care vor aplica protocoalele efectiv în exercitarea profesiei”, a precizat Mircea Timofte, Preşedintele OAMGMAMR.