Vizită de lucru a președintelui Mircea Timofte la Roma, în cadrul evenimentelor internaționale desfășurate la Roma, în Italia, în perioada 10-11 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Vizită de lucru a președintelui Mircea Timofte la Roma, în cadrul evenimentelor internaționale desfășurate la Roma, în Italia, în perioada 10-11 octombrie 2024

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 14 Octombrie 2024

În perioada 9-11 octombrie 2024, la invitația Federației Asistenților Medicali din Italia (FNOPI), președintele OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte, a efectuat o vizită de lucru la Roma, unde a participat la două evenimente internaționale de referință în domeniul reglementării profesiei de asistent medical. Aceste întâlniri au avut ca scop consolidarea cooperării internaționale și dezvoltarea reglementărilor profesionale la nivel european și global.

Evenimentele principale ale vizitei:

  1. 2nd International Congress of Nursing Regulators – Congres internațional al reglementatorilor în nursing, desfășurat pe 10 octombrie, la Auditorium Museo Ninfeo.
  2. Challenges and Priorities of the Nursing Profession in Europe and the World Congress – Provocări și priorități ale profesiei de asistent medical în Europa și în lume, organizat pe 11 octombrie la Auditorium Ribotta, în cadrul Ministerului Sănătății din Roma.

Obiectivele vizitei:

  • Consolidarea strategiilor de formare profesională și extinderea domeniului de practică al asistenților medicali în Europa, pentru îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului.
  • Promovarea dimensiunii internaționale a profesiei de asistent medical prin prezentarea priorităților strategice actuale în domeniul nursingului.

Domnul Mircea Timofte a transmis două mesaje cheie în cadrul sesiunilor plenare ale congreselor:

10 octombriePrezentare despre rolul Consiliului European al Asistenților Medicali (ENC) în reglementarea profesiei.

Discursul a subliniat importanța reglementării și colaborării între profesioniștii din domeniu la nivel european. Președintele ENC a evidențiat necesitatea susținerii reciproce și influențarea politicilor europene pentru a sprijini profesia în fața provocărilor contemporane. Acesta a susținut că reglementarea oferă asistenților medicali un cadru de practică sigur și adaptabil, asigurând o îngrijire de calitate pentru pacienți.Discursul  a pus accent pe importanța reglementării în crearea încrederii publice și protejarea asistenților medicali, oferind acestora un cadru etic și profesional clar. Domnul Timofte a subliniat că reglementarea asigură un standard uniform de practică în Europa, ajutând asistenții să se adapteze la noile provocări, cum ar fi inovațiile tehnologice și schimbările demografice. De asemenea, a menționat rolul cheie al ENC în colaborarea la nivel internațional, inclusiv cu structurile UE și OMS, pentru a monitoriza și îmbunătăți sistemele de îngrijire globală. În încheiere. Președintele Timofte a făcut un apel la unitate, subliniind că doar prin eforturi comune profesia de asistent medical va continua să fie puternică și influentă.

11 octombrie – Prezentare despre importanța networking-ului în dezvoltarea politicilor de susținere a profesiei de asistent medical la nivel internațional.

În cadrul acestui discurs, s-a pus accentul pe colaborarea extinsă între rețelele europene și globale pentru recunoașterea calificărilor profesionale și influențarea legislației în domeniul nursingului. Președintele OAMGMAMR a subliniat ca prin consolidarea relațiilor cu partenerii cheie din sistemul de sănătate a consolidat statutul asistenților medicali, oferindu-le un loc la masa deciziilor și asigurând un cadru robust de reglementare. Prin colaborarea cu guvernul și autorități competente și alți actori cu responsabilități, profesia a fost recunoscută pentru rolul său esențial în furnizarea de îngrijiri medicale de calitate.

La nivel internațional, colaborarea extinsă prin rețele europene și globale, precum Consiliul European al Asistenților Medicali, a permis influențarea legislației UE și recunoașterea calificărilor profesionale. România a fost desemnată Centru Regional de Dezvoltare pentru Asistenți Medicali și Moașe în Sud Estul Europei, o realizare posibilă datorită parteneriatelor solide. Președintele OAMGMAMR a facut referire și la organizarea celei de-a 125-a aniversări a Consiliului Internațional al Asistenților Medicali la București, unde se va adopta o declarație care va contribui la avansarea profesiei la nivel global, subliniind necesitatea continuării eforturilor de colaborare pentru a face față provocărilor globale.

Vizita de lucru a avut ca scop principal schimbul de bune practici și consolidarea relațiilor internaționale între organizațiile de reglementare a profesiei de asistent medical, contribuind semnificativ la dezvoltarea reglementărilor în Europa și la nivel global. Totodată, a oferit oportunități de dialog cu organizații omoloage din Italia, Franța și Spania, având ca obiectiv revitalizarea Consiliului European al Asistenților Medicali și creșterea influenței acestuia în beneficiul profesiei de asistent medical.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.