Proiect SOFT SKILLS | Selecția grupului țintă pentru seriile 5 și 6 | Dosarele de înscriere se vor transmite începând cu data de 22 iulie 2024, ora 8:00
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Prima întâlnire a comitetului executiv pentru dezvoltarea celei de-a doua ediții a raportului global privind asistenții medicali (SoWN)

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 27 Mai 2024

În luna iulie a anului 2023, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat dezvoltarea celei de-a doua ediții a raportului global privind asistenții medicali (SoWN), care urmează să fie lansat în 2025 cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Acest raport este esențial în contextul actual al pandemiei de COVID-19 și al necesității de a consolida sistemele de sănătate pentru a asigura Acoperirea Universală de Sănătate.

În acest context, la data de 25 mai 2024, a fost organizată prima întâlnire a comitetului executiv, care a inclus reprezentanți ai OMS, ICN, ICM, rețelelor dedicate asistenților medicali, precum și reprezentanți din sfera academică și de cercetare. Președintele OAMGMAMR a participat la reuniune în calitate de președinte al Consiliului European al Asistenților Medicali (ENC).

Scopul primei reuniuni a fost de a informa membrii comitetului privind stadiul dezvoltării raportului și de a conveni demersurile necesare pentru accelerarea procesului de colectare a datelor și de elaborare a raportului.

Președintele ENC a subliniat sprijinul oferit de Consiliul European al Asistenților Medicali pentru această inițiativă emblematică, având în vedere provocările complexe cu care s-au confruntat asistenții medicali de la publicarea primului raport. Acesta a asigurat disponibilitatea de cooperare și sprijin în promovarea acestor eforturi, menționând și existența Centrului Est-European de dezvoltare pentru asistenți și moașe, găzduit de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. De asemenea, în discuții, au fost punctate aspecte specifice care pot aduce îmbunătățiri raportului, precum o atenție sporită acordată tinerilor absolvenți, necesitatea creșterii atractivității profesiei, rolul sănătății globale și abordării de tip „one health”, precum și perspectivele sociale și comportamentale.

Următoarea sesiune este programată să se desfășoare în luna noiembrie a acestui an.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.