Președintele OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte, a participat la cea de-a zecea ediție a Reuniunii Partenerilor Globali pentru asistenți medicali și moașe, desfășurată la Geneva în perioada 23-24 mai 2024. Acest eveniment, cunoscut anterior sub numele de Reuniunea Triadei, este de o importanță majoră pentru profesiile de asistent medical și moașă și a precedat lucrările Adunării Mondiale a Sănătății. Domnul președinte a fost însoțit la eveniment de dna Roxana Hainagiu, Șef Departament Comunicare și Relații Internaționale în cadrul organizației.
Scopul întâlnirii din acest an a fost de a evalua progresul și de a accelera implementarea Direcțiilor Strategice Globale pentru asistenți medicali și moașe 2021-2025, adoptate prin Rezoluția WHA74.15 (2021), precum și de a discuta despre stadiul raportării datelor și dezvoltarea raportului „Profilul global privind asistenții medicali 2025”.
Reuniunea a adus împreună liderii Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), ai Confederației Internaționale a Moașelor (ICM), și reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) responsabili de direcțiile de politici la nivel global și regional. Aceștia au stabilit direcțiile strategice și au evaluat progresul în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă și asigurarea acoperirii universale de sănătate.
Alteța Sa Regală, Prințesa Muna al Hussein, a fost oaspete de onoare atât la sesiunea de deschidere, cât și la cea de concluzii a lucrărilor. Sesiunea plenară a reunit intervențiile delegaților de nivel înalt ai celor trei organizații: dna Amelia Latu Tuipulotu, asistent medical șef la OMS, dna Sandra Oyarzo Torres, președintele Confederației Internaționale a Moașelor, dna Pamela Cipriano, președintele ICN, Howard Catton, Director Executiv ICN, dna Hanan Balkhy, Directorul Regional pentru Regiunea Est Mediteraneană al OMS, dnul Jim Campbell, Director al Departamentului pentru Resurse Umane în Sănătate al OMS, și dna Maggie Langings, director de politici pentru asistenți medicali și moașe al Regiunii Europene a OMS.
Intervențiile plenare au fost urmate de dialoguri concentrate în șase paneluri tematice: sănătate globală și provocările pentru forța de muncă; evaluarea progresului în implementarea direcțiilor strategice pentru asistenți medicali și moașe 2021-2025; rolul datelor pentru a înțelege provocările forței de muncă; stadiul dezvoltării celei de-a doua ediții a Raportului global pentru asistenții medicali și considerații pentru inițierea celui de-al doilea raport global pentru moașe; echitate, acces și disponibilitatea asistenților medicali și moașelor în contexte regionale și subregionale; și furnizarea de servicii de sănătate esențiale, inclusiv pregătirea în situații de urgență și răspuns și protejarea sănătății mintale.
În marja Forumului, au avut loc o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanți ai delegațiilor naționale, precum delegația Regatului Hașemit al Iordaniei, delegația chineză, delegația japoneză, asistenții medicali șefi din Lituania, Azerbaidjan, Irlanda, și experți internaționali și regionali, precum David Benton, consultant NCSBN. În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate provocări și perspective, eforturi de îmbunătățire a politicilor dedicate creșterii calității actului medical, și posibilități de cooperare.
Asistenții medicali șefi prezenți la eveniment au mulțumit pentru desfășurarea extraordinară a lucrărilor Reuniunii Asistenților Șefi și punctelor focale pentru asistenți medicali și moașe din Regiunea Europeană a OMS, găzduită de OAMGMAMR în martie 2023 la București.