Conferinţa Naţională OAMMR 2008
Ediţia a IV-a
Profesionişti în slujba comunităţii
Baia Mare, 2008
Aproape patru sute de asistenţi medicali şi moaşe au participat la sfârşitul lunii septembrie la a IV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), organizată de Filiala OAMMR Baia Mare, cu sprijinul Consiliului Naţional.
Tema Conferinţei, Profesionişti în slujba comunităţii a fost o provocare pentru participanţii care au prezentat lucrări, în condiţiile în care subiectul a cuprins practic întreaga sferă de activitate a asistenţilor medicali şi a moaşelor, care lucrează nu doar în unităţi medicale ci şi în instituţii de învăţământ, în întreprinderi, în cabinetele medicilor de familie, la Autorităţile de Sănătate Publică, etc. Modul de abordare a temei a fost divers, începând de la rolul educaţiei medicale continue, care trebuie realizată având permanent în vedere nevoile pacientului dar şi ale populaţiei care are dreptul la informaţii privind prevenţia, şi până la modul în care mass media reflectă activitatea asistentului medical în comunitate. Preşedintele OAMMR, Liliana Pintilie a remarcat că, pentru ca asistentul medical şi moaşa să fie cu adevărat în slujba comunităţii, educaţia din şcoală trebuie reorientată în acest sens, iar Ministerul Educaţiei ar trebui să coopereze cu OAMMR la alcătuirea curriculei de învăţământ. Roman Ioan, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru a fost de acord că asistenţii medicali şi moaşele au nevoie de standarde clare şi bine delimitate pentru desfăşurarea activităţii, astfel încât să fie eliminate confuziile în ceea ce priveşte rolul acestor profesionişti în sistemul de sănătate şi greşelile profesionale care survin din depăşirea atribuţiilor de serviciu. Rolul asistentului medical şi al moaşei în comunitate a fost abordat şi de Preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, Conf. Univ. Dr. Ion Anghel. În opinia acestuia este absolut necesar ca asistenţii medicali şi moaşele să poată profesa independent, deoarece cele două profesii sunt liberale, iar serviciile aduse comunităţii în acest caz s-ar diversifica şi s-ar optimiza. Ion Anghel a felicitat OAMMR pentru progresele realizate în reglementarea profesiei de asistent medical şi de moaşă într-un timp relativ scurt, comparativ cu alte organizaţii de reglementare a profesiilor liberale din România. Printre invitaţi a fost şi reprezentantul Consiliului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Marea Britanie care, pe lângă informaţiile privind activitatea profesioniştilor din această ţară în comunitate a transmis şi un mesaj participanţilor la conferinţă din partea Federaţiei Europene a organizaţiilor de reglementare în profesia de asistent medical (FEPI), organizaţie în care OAMMR este membru din 2006.
Concluziile Conferinţei au fost că, pentru a fi cu adevărat în slujba comunităţii asistenţii medicali şi moaşele au nevoie de mai mult sprijin din partea autorităţilor care reglementează politica în domeniul sănătăţii. Acestea trebuie să ia în calcul noua optică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a lansat deja o strategie pentru formarea unui nou tip de asistent medical. Potrivit organizaţiei internaţionale, asistentul medical trebuie să fie un practician calificat, care să practice autonom, al cărui rol nu va fi de a servi alte profesii, ci de a susţine şi de a îngriji pacienţii şi populaţia.