Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

ICN lansează ghidul de competențe de bază pentru asistenții medicali din echipele medicale de urgență

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 18 Octombrie 2022

Cu ocazia zilei internaționale pentru reducerea riscului dezastrelor, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a lansat noul cadru de competențe de bază pentru asistenții medicali care oferă îngrijiri în caz de dezastre: Competențe pentru asistenții medicali implicați în echipele medicale de urgență.

Completând Competențele de bază ICN pentru asistenți medicali în caz de dezastre, versiunea 2.0, publicată în noiembrie 2019, aceste noi competențe de nivel III are la bază Clasificarea și standardele minime OMS pentru echipele medicale de urgență, oferind un punctaj unui standard minim de competențe necesare asistenților medicali, detașați ca parte a unei echipe care răspunde la dezastre.   

În ultimul deceniu au avut loc numeroase dezastre și situații de urgență majoră care au avut un impact profund asupra vieții a milioane de persoane din întreaga lume. Asistenții medicali lucrează în prima linie a acestor deazastre – fie că sunt naturale sau provocate – iar  ICN îi sprijină prin intermediul acțiunilor de advocacy, precum campania #NursesforPeace , prin identificarea nevoilor acestora în zonele de criză,  prin intermediul Fondului Umanitar sau prin producerea de resurse atât de necesare, precum aceste competențe de bază.  

Adesea, asistenții medicali fac parte din echipele medicale de urgență la nivel national și internațional (EMTs) pentru a ajuta populațiile afectate de dezastre. EMTs sunt echipe de profesioniști din domeniul sănătății, compuse cel mai frecvent din medici, asistenți medicali, psihologi și alții, care furnizează îngrijiri clinice directe persoanelor afectate de dezastre sau zone de conflict și sprijinăă sistemele de sănătate locale. În acord cu programul Organizației Mondiale a Sănătății privind forța de muncă în domeniul sănătății în situații de urgență, toți profesioniștii din domeniul sănătății care vin din altă țară pentru a acorda îngrijiri într-o zonă de dezastre, trebuie să facă parte dintre-o echipă calificată, pregătită, echipată, dotată cu resurse și care respectă standardele minime de practică acceptabile. 

Președinta ICN, Dr Pamela Cipriano a declarat că, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, frecvența dezastrelor a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani. Iar atunci când se produc dezastre, asistenții medicali joacă roluri vitale, ca primi respondenți, responsabili de triaj, furnizori de îngrijire, coordonatori de îngrijire și servicii, furnizori de informații și educație și consilieri.

Executivul a declarat că noile competențe de bază pentru asistenții medicali implicați în EMTs ajută la clarificarea rolului asistenților medicali de practică avansată specializați în dezastre și asigură cel mai înalt nivel de îngrijire în centrul intervențiilor în caz de dezastre.  Competențele de bază pentru asistenți medicali care oferă îngrijiri în caz de dezastre nivelul III sunt organizate pe opt domenii:  pregătire și planificare, comunicare, sisteme de gestionare a incidentelor, siguranță și securitate, evaluare, intervenție, recuperare și drept și etică.  ICN recomandă adoptarea acestor competențe de către guverne, organizații EMT, autorități de reglementare și educatori.   

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.