Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) salută noul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) World mental health report: transforming mental health for all (Raport global privind sănătatea mintală: transformarea sănătății mintale pentru toți), lansat la data de 17 iunie 2022, care evidențiază deficitul accentuat al forței de muncă ca fiind una dintre provocările majore care împiedică acțiuni în cadrul programelor de sănătate mintală. Pur și simplu nu există suficienți profesioniști în domeniul îngrijirilor, care să răspundă cererii în întregul ciclu de îngrijiri, care include prevenirea, promovarea, tratarea și reabilitarea sănătății și bunăstării mintale.
Asistenții medicali reprezintă cel mai mare număr de furnizori de servicii de sănătate mintală, în întreaga lume, și sunt responsabili de furnizarea și coordonarea majorității îngrijirilor pacientului. Cu toate acestea, în aproape toate țările, există un deficit semnificativ de forță de muncă. Problema este cea mai profundă în țările cu venituri mici și medii inferioare – în aceste zone există un procent mai mic de 5% din asistenții medicali din domeniul sănătății mintale.
ICN este preocupat, în aceeași măsură, de sănătatea mintală a asistenților medicali care s-au confruntat cu traume în masă, ca urmare a pandemiei, a condițiilor precare de muncă, a deficitului de personal și a altor probleme.
Președinta ICN, Dr Pamela Cipriano a declarat că în prezent ne confruntăm cu cel mai urât scenariu, atunci când vine vorba despre boală. Subinvestițiile cronice pe termen lung, planificarea precară și reglementările iresponsabile, a care se adaugă pandemia, schimbările climatice și crizele politice. Toate acestea au evidențiat și au exacerbat problemele globale în materie de sănătate mintală și trebuie luate măsuri în toate țările, pentru consolidarea sănătății mintale. Totodată, susține executivul, pandemia a fost un catalizator puternic în expunerea punctelor slabe ale sistemelor noastre de sănătate, în special în modul de abordare a sănătății mintale. Sănătatea mintală este mai mult decât o simplă problemă de sănătate, este și o criză socială și economică. Ar trebui să i se acorde la fel de multă atenție ca și pandemiei care ne afectează comunitățile.
După cum se afirmă în raportul (1)OMS privind sănătatea mintală, costurile umane și comunitare sunt uriașe:
Pe lângă acestea, există și alte consecințe:
De asemenea, raportul abordează și stigmatizarea forței de muncă din domeniul sănătății mintale și a celor care suferă de boli mintale. În concluzie, se solicită o extindere a asistenței medicale comunitare în domeniul sănătății mintale, consolidarea îngrijirilor primare, dezinstituționalizarea unităților de îngrijire în domeniul sănătății mintale, îmbunătățirea integrării între serviciile de sănătate și funirzarea întregului spectru de servicii de sănătate mintală. În acest mediu, activitatea asistenților medicali din domeniul sănătății mintale este optimizată și se poate obține cel mai mare randament al investiției.
Directorul Executiv al ICN, domnul Howard Catton, a declarat că ICN felicită OMS pentru activitatea sa în domeniul sănătății mintale și pentru noul său raport. Asistăm la creșterea nevoilor de sănătate mintală, dar acesta rămâne un domeniul șocant de subfinanțat. Organizația consideră că asistenții medicali reprezintă o parte majoră a soluției pentru sprijinirea nevoilor de sănătate mintală, și cu toții solicităm un efort concertat și investiții pentru abordarea acestei crize a sănătății mintale. Asumarea angajamentului de îmbunătățire a sănătății mintale, continuă acesta, este o investiție într-o viață mai bună și un viitor mai bun pentru persoane, comunități și întreaga lume. Asistenții medicali din domeniul sănătății mintale sunt vitali pentru îmbunătățirea accesului la îngrijiri profesionale ale sănătății mintale, care nu numai că vor îmbunătăți viețile a milioane de persoane, ci vor avea și rezultate pozitive la nivel global. În prezent, ICN elaborează un raport privind forța de muncă din domeniul sănătății mintale și soluții eficiente și responsabile pentru abordarea crizei privind forța de muncă. Consolidarea îngrijirilor din domeniul sănătății mintale începe cu dotarea și finanțarea, în mod adecvat, a forței de muncă a asistenților medicali.
Îngrijriile medicale din domeniul sănătății mintale este o specialitate din domeniul asistenței medicale, care oferă îngrijiri holistice persoanelor supuse riscului de a se confrunta cu tulburări mintale și privind consumul de substanțe sau probleme comportamentale, pentru a promova bunăstarea lor fizică și psihosocială. Aceasta subliniază utilizarea relațiilor interpersonale ca instrumente terapeutice și ia în considerare factorii de mediu care influențează sănătătatea mintală. Pe lângă faptul că oferă îngrijiri fizice, asistenții medicali folosesc socializarea, activarea și comunicarea cu pacienții, pentru a crea medii sigure și confortabile, care promovează schimbările pozitive. Dezvoltarea, consolidarea și investițiiile în forța de muncă a asistenților medicali din domeniul sănătății sunt câțiva dintre pilonii pe care se bazează un sistem de sănătate eficient, capabil să abordeze povara bolii în materie de sănătate mintală.
(1) WHO (2022). Raport global privind sănătatea mintală : transformarea sănătății mintale pentru toți. Disponibil la: https://www.who.int/publications/i/item/9789240049338
(2) Trautmann, S., J. Rehm, și H.U. Wittchen, Costurile economice ale tulburărilor mintale: Societatea noastră reacționează adecvat la povara tulburărilor mintale? Rapoarte EMBO, 2016. 17(9): p. 1245-1249.
(3) Comisia Națională pentru Sănătate Mintală, Declarație de consens Equally Well: Îmbunătățirea sănătății fizice și a bunăstării persoanelor care se confruntă cu boli mintale în Australia. 2016, NHMC: Sydney.
(4) Liu, N.H., et al., Excesul de mortalitate la persoanele cu tulburări mintale grave: un cadru de intervenții la mai multe niveluri și priorități pentru practica clinică, policită și agenda de cercetare. Psihiatrie globală : jurnalul oficial a Asociației Mondiale de Psihiatrie (WPA), 2017. 16(1): p. 30-40.