Participarea la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Copenhaga, Danemarca, 29-31 octombrie 2024
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Declarația președintelui ICN de Ziua Internațională a Femeilor

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 12 Martie 2022

Ziua Internațională a Femeii este o oportunitate excelentă de a sărbători realizările femeilor de pretutindeni, în special fiindcă acestea reprezintă 90% din forța de muncă care oferă îngrijiri medicale.

Dar este și o zi în care să ne concentrăm atenția asupra realității poziției femeilor în lume și asupra numeroaselor provocări cu care se confruntă. Până când femeile și bărbații vor fi considerați egali peste tot, femeile și fetele vor suferi din cauza părtinirii care le poate distruge viața și oportunitățile de a-și atinge întregul potențial.

Website-ul campaniei de anul acesta din jurul Zilei Internaționale a Femeilor cheamă pe toată lumea să #BreakTheBias, și  asta ar trebui să ne străduim cu toții să facem.

Tema Națiunilor Unite (ONU) pentru ziua din acest an este “Egalitatea de gen astăzi pentru un viitor durabil”, concentrându-se pe schimbările climatice și modul în care femeile și fetele sunt mai grav afectate de acestea decât bărbații și, în același timp, sunt puternici factori de schimbare care gestionează initiative sustebanile în întreaga lume.

Declarația de poziție a ICN privind schimbările climatice recunoaște că aceasta este cea mai mare amenințare la adresa dezvoltării globale și are potențialul de a submina multe dintre câștigurile în materie de sănătate pe care le-am obținut în ultimii 50 de ani.

Schimbările climatice au creat multe dezastre umanitare și, fără îndoială, vor provoca multe altele. În astfel de situații, femeile suferă mai mult decât bărbații, la fel ca în toate crizele umanitare, inclusiv în războaie, precum cel care se poartă în prezent în Ucraina. Ochii lumii sunt concentrați pe bună dreptate asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina și suntem solidari cu oamenii din acea țară și cu asistenții medicali și alți lucrători din domeniul sănătății, ale căror vieți sunt amenințate de această invazie ilegală și îngrozitoare.

Dar, în timp ce lumea se uită către Ucraina, trebuie să ne amintim că asistenții medicali din lume încă luptă împotriva pandemiei, care este departe de a fi încheiată și fac tot ce le stă în putință pentru a-i pune capăt. Acest lucru se va întâmpla numai atunci când toată lumea de pretutindeni va avea ocazia să fie vaccinată și continuăm să îndemnăm liderii mondiali să facă tot ce le stă în putință pentru ca vaccinul echitabil să devină realitate, în special în țările în curs de dezvoltare, unde mulți oameni încă nu au primit o singură doză.

Niciunul dintre noi nu va fi cu adevărat în siguranță de COVID-19 până când nu vom fi cu toții. Asistenții medicali își pot aduce contribuția, dar nu o pot face singuri. Doar atunci când vom avea egalitate, vom putea cu adevărat să creăm o lume durabilă, sănătoasă și corectă și de aceea vă rog pe toți să #BreakTheBias, nu doar astăzi, ci în fiecare zi.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.